懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

有啡色野流, 應該點做?

各位姊妹, 你地好!

借問聲, 若發現有啡色野流, 應該點做好?

我7週時因有小小啡色野流, 入左瑪嘉烈, 第2-3日流得愈來愈多, 第4日就小產左. 現在巳收拾心情, 部署再次懷孕.

想問點解有D姊妹唔駛入院, 係屋企訓床, 都可以保住BB, 而我入e院都保唔住.

真係好擔心若再次懷孕, 若再次有野流, 唔知點做? 好大陰影呀!

麻煩晒!

my

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 有啡色野流, 應該點做?

如果你見有野流入政府醫院佢地一定等你流產,最好搵私家醫生檢查下先啦,我有個朋友個CASE好似你,佢又係第一胎見紅,入左威記結果醫生比藥佢食幫佢流產,話BB保唔到,而家第二次懷孕佢心情好驚,我叫佢去睇私家醫生,講前科比醫生聽,醫生叫佢最好頭三個月儘量瞓床,如果見紅見啡就比電話醫生,叙述情況,唔好入醫院住,佢話會儘量幫佢保住個胎,我覺我個醫生幾好,比著政府醫院一早叫你唔好要嗱!

侯爵府

好媽媽勳章

Hi doris,
如果你見紅見啡, 記住唔好去政府, 先搵個 私家 check 下先, 有d 私家醫生有葯食可以保住個胎, but 就一定要瞓床, 起碼一個禮拜, but if 留到個b, 瞓一個禮拜都冇問題 la , take care la ~~

民房

Mrs. So,

多謝你回覆我. 因為個日係公眾假期,搵唔到e生,好驚,所以第一時間入院.係呀, e院淨係幫我keep住檢查, 次次唔同醫生, 話冇藥食, 又冇話我聽情況點, 只係叫我留意住流量, 若發現有大舊血塊就要話俾姑娘聽,佢地只係等我自然流產,根住就話要我做刮宮手術.

我好後悔,因為自己冇經驗,太老定(冇諗過咁容易小產).一心想生個MonkeyBB,而家巳經趕唔到.好sad.

侯爵府

好媽媽勳章

Hi Doris, 你唔好甘難過 la, 仲有大把機會, 我聽人講而家好多女士都會甘, 對你第二時再懷孕係冇影響 ka, but 你一樣要補番, d 人話當生左一次, 要好似生完甘補番牙~~

民房

Hi Teresa,

多謝你呀!

我而家係街度見到D大肚婆同有小bb既媽咪就會好妒嫉佢地呀,點解人地咁順利既,而自己就..

...我會繼續努力架喇! 係呢度真係學到好多野呀!

洋房

你放心同我你既case一樣呀 我好知你心情 我又係第一胎保唔住呀 第二胎即是今次我訓床都訓左個幾月呀 你最緊要睇醫生既 現在我紀經8個月啦 7月份就生啦 其實我都現在都有少少陰影 只要有朋友同老公支持個心都好定好多架啦 你唔好甘擔心呀

民房

Hi Emily,

咁你係咪一confirm有左就開始訓床呀? 咁你有冇做野架?

我當初唔知道要咁樣訓床法架, 當自己未懷孕一樣, 個派我媽媽又入左醫院, 好多時要去醫院探佢, 成日企, 又踎低企高幫佢較床, 幫佢做運動咁, 好大動作. 晚晚仲好夜訓. 一句講晒, 冇經驗咯.

祝你7月生個健康精靈既Monkey BB! (好羨慕你呀!)

複式洋房

dorismyw
有情況流啡色野係signal, 要多休息安胎, 未必胎兒有事, 見紅就 ”可能”有事. 我好明白妳的心情, 我都發生過同妳一樣的情況(仲差過妳), 身邊好多朋友第一次都唔成功, 第二次先ok, 我都建議妳先調理好身體, 3-6個月后再試, 不過揾個好d的私家e生, 雖然話可以打針食安胎藥, 但最緊要還是妳的身子, 心情(盡量放鬆,減少自己比自己壓力), 休息(工作唔好太緊張,隨時可以請吓假休息).
唔好想太多了,什麼年都好!最緊要到時一切平平安安.
ps唔好飲凍野(傷腎, 對子宮唔好)

民房

Thanks, honeybbho. 我完全收到晒!

你介唔介意share下你上次既經驗, 唔好意思呀!

洋房

hi dorismyw
唔好羨慕我 你都可以架 我第二胎頭一個月都無野呀 但係度左兩個月呀 又見紅我真係好驚呀 上次有甘 之後我去睇私家醫生話如果你要呢一個bb 希望你盡量唔好返工 我立即辭職要放棄份工呀 我之後係屋企足足一個半月未出個街 淨係訓係張床度呀 不斷有睇中醫同西醫 所以你都可以收拾心情將過去既野忘記 再來過 你放心啦

民房

Hi Emily,

咁你上次見紅有冇入e院呀? Or淨係係屋企訓床呀? 見紅左幾多日呀?

對唔住呀, 問你地咁多野, 因為我真係想攞多的經驗呀!

Thanks.

洋房

唔緊要架 你問我 我仲開心啦 有識多個朋友呀 我無入院呀 我淨係去私家睇呀 我先頭見紅成兩日斷斷續續 之後係屋企安胎都有少少架 我好信得過我個個醫生甘講我咪照甘休息 現在至今都ok呀 所以你放心啦 唔好過份擔心啦 我先頭有左心態都好似你甘架

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

最緊要放鬆心情,同bb一切努力。

複式洋房

dorismyw

經驗太多好難講,又唔想妳想太多唔好的方面(唔好嚇親妳)經驗所得...出外帶多件外套唔好冷親,最好有問題就揾私家e生,唔好緊張(會成個人連子宮都拉緊哂),盡量bedrest,初期有好多野仲要留意,可以睇多d書或上網搜查.
我e生講得好好,由受精,分裂,著床,成長,過程好奇妙,當中任何時候都可以受內外影響而出錯,所以胎胎都係獨立case,最重要還是心理的準備ar!!!

大宅

dorismyw:

希望你不要為上次沒有看私家醫生,感到後悔或內疚,因為你已經去看了醫生,雖然等候時間較長,但不會因而影響胎兒的。這是以往一篇報道的主要內容,給你參考﹕

「孕婦作小產的機會不算低,最少有15至20%曾經驗流血。若胎兒健康,縱使孕婦曾作小產,亦不會真的小產,同時胎兒的成長與出生,並不會因而多了問題。故此,「作小產」應立即就診,由婦產科醫生進行超聲波檢驗,檢查胎兒大小是否符合胎齡、有沒有心跳、位置是否正常(例如是否宮外孕)、孕婦的子宮與卵巢有沒有問題等等。若檢查後發覺完全沒有問題,胎兒正常,孕婦流血亦不多,只要照常覆診便可。

「作小產的慱統治理方法,是教孕婦臥床休息,但目前沒有科學證據,證實臥床休息絕對能保住胎兒,因為最後若小產,多數是因為胎兒本身出現問題,例如與染色體、遺傳等有關,而臥床不會令基因有任何改變,故幫助甚微。不過作小產的孕婦應該休息,或作任何高危動作等。上廁、洗面、出外散步這些活動則一般沒問題。

「至於傳統的安胎藥則為孕激素。其實只有極少數孕婦因本身荷爾蒙有毛病,或非正常受孕(如人工授精),身體才未能製造孕激素,令子宮收縮,引致作小產。這類孕婦比例甚低,大部分孕婦服藥後,對心理幫助比生理更大。」

祝你心想事成呀﹗

複式洋房

我個朋友有同樣經驗,最近半夜勁咳到見紅(其時約7週), 天朦光去瑪嘉烈, 結果等左幾個鍾急症室d e生先睇佢, 最慘係睇完一個到一個, 個個都唔識婦產科, 又唔比葯佢止咳, 開頭仲叫佢番屋企, 後尾有個稍為senior d要佢留院, 之後就插條管入陰道話睇
Elleray

民房

各位, 多謝晒你地既回應呀, 俾左好多資料我呀!

elleray,
我上次入瑪嘉烈時, 日日都有不同既醫生同我做陰道檢查呀, 照超聲波咁, 都係搞到我好痛, 第2-3日D血就愈流愈多喇. 有個醫生仲係我陰道抽左一D組織去驗, 話如果係胎盤組織, 即係有小產跡象, 個報告未出, 第日照陰道超聲波時, 另外一個醫生巳經話見唔到個水囊, 他表示我巳小產, 叫我簽紙做刮宮, 知道消息後, 我巳不懂反應, 只好照簽. 及後, 我不斷在想我是不是真的小產了, 我信不過這些醫生, 信唔過部機, 另外個化驗報告又未出, 我姐姐又想我試試睇中醫, 我唔想咁就冇左個B, 我就同醫生講唔做手術住, 點知個俾個醫生閙左我一大"餐"....諗番都覺得自己好傻, 點都唔肯接受現實.

我而家心情巳經恢復喇, 好彩有你地聽我講野, 我唔敢同我家姐佢地講, 佢地好擔心我.

再次多謝你地!

大宅

dorismyw:

我上次8周幾無左,係去瑪麗睇,我覺得公立醫院都未必好差。雖然係急症室等好耐,但之後follow-up都好好,最初唔駛入院,確定silent miscarriage(胎size6周或以下,胎囊略為變型,沒有胎心跳)後至要入院,用藥等胎兒自然排出,唔駛做手術。雖然後好唔開心,好失落,但我真係相信,如果胎兒發育不正常,佢要自然流失,都無辦法,又或者長遠來講,仲係比較好的。我當時出院後,助養了一個中國小朋友,我希望雖然小胎兒沒法成長,但因為佢,有一個小朋友有了一個新機會。

民房

Dear chingchingmom,

多謝你的回應. 世界上真有很多事情是我們無法去控制的, 是我的始終是我的, 她/他要走, 可能對大家都是好.

我會盡量忘記過去, 期待健健康康BB的來臨.

首頁

尾頁

跳至