懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB一直唔出來,已經41week啦,明天要晨早入院催生,心情有些忐忑,有冇jm可以share下催生經驗?Thanks!

水晶宮

kingpig 發表於 15-4-9 19:12
BB一直唔出來,已經41week啦,明天要晨早入院催生,心情有些忐忑,有冇jm可 ...
唔洗擔心。催生幾好吖,有晒心理準備入院,唔洗手忙腳亂。我當時都係要催生。

珍珠宮

回覆:41week~ 明天要入院催生!

放鬆身心接迎寶寶,祝順利,等睇bb相,加油

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

加油呀!祝順利!我都40wk4d喇,過多3日就係催生期,睇黎都要催生...

男爵府

祝一切順便唔好痛咁耐

男爵府

回覆:kingpig 的帖子

祝樓主一切順利!

男爵府

育兒性格勳章

引用:BB一直唔出來,已經41week啦,明天要晨早入

原帖由 kingpig 於 15-04-09 發表
BB一直唔出來,已經41week啦,明天要晨早入院催生,心情有些忐忑,有冇jm可 ...
good r。。可以request 冇痛。。 好好多。。我都係催生。。不過痛咗兩日。。之後夠鐘催生。。十個鐘,pit 咗個b出嚟

男爵府

DHA勳章

kingpig 發表於 15-4-9 19:12
加油媽媽,我個b都未出黎,今日39w4,吾知到時洗吾洗催生

大宅

sakura050283 發表於 15-4-9 21:10
good r。。可以request 冇痛。。 好好多。。我都係催生。。不過痛咗兩日。。之後夠鐘催生。。十個鐘,pit ...
我想問妳係用左無痛痛左兩日?

大宅

我都準備到預產,希望e生俾催生期我吧!

大宅

我半個月前催生左,在QE,值得一讚產房的姑娘同服務都一流。

當日朝早八點半入院,然後辦手續件院,檢查,最主要check 宮頸是成熟,同聽BB心跳。到十點幾醫生話我ok可以入產房啦。咁我11點就去產房,一路都無得食野所以入院前早餐記得食飽d!陪產的老公入產房前都係!然後入到產房就俾醫生人工穿水,好痛但都係忍一陣。姑娘之後俾老公入黎陪我,種豆吊催生藥,期間水都無得飲,最好帶定潤唇膏,起碼無咁乾。期間我一直睇電視、同老公傾下計。我直到兩點都無乜反應,就再加重催生藥。之後開始陣痛,醫生同助產士見我咁辛苦就建議我打止痛針,又問我想用咩止痛方法,我揀左薰衣草味香薰,助產仕都話以佢經驗薰衣草的香味係最快催生到的。打完止痛針後個人放鬆哂,香薰亦令我舒服d。我訓左約半個鐘既好覺。之後又再開始陣痛了,期間只能吸笑氣,老公見我皺眉就俾我吸,我停陣痛、放鬆時就拎開(唔可以吸太多唔係會嘔),姑娘話到覺得好急既感覺就叫佢。到五點左右就好急了,叫左姑娘黎,再根據佢地既指示,好急時push同用吹蠟燭的呼吸,push左幾下就生左。由入產房到生約六個鐘左右!希望要催生的jm們加油!

大宅

引用:我半個月前催生左,在QE,值得一讚產房的姑

原帖由 liliankaykay 於 15-04-09 發表

當日朝早八點半入院,然後辦手續件院,檢查, ...
竟然先穿水?仲話穿左水盡快生,話bb無野保護?好多人催生成1~2日先有反應,甘先穿水咪好危險?

男爵府

我嗰時都41week2日入瑪嘉烈催生,唔使驚,點都會有人幫你拎BB出嚟

大宅

liliankaykay 發表於 15-4-9 23:35

當日朝早八點半入院,然後辦手續件院,檢查, ...

好多謝jm講得咁詳細!
我都係去QE生,成日唔比飲水食野真係幾殘忍
希望聽日一切順順利利!

大宅

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+15-04-09+發

原帖由 cynthiasck 於 15-04-09 發表
竟然先穿水?仲話穿左水盡快生,話bb無野保護?好多人催生成1~2日先有反應,甘先穿水咪好危險?

...
如果你唔係醫生同响醫院穿水,係怕有菌入左去,响醫院醫生穿就絕對安全囉。

大宅

引用:+本帖最後由+kingpig+於+15-4-10+00:42+編

原帖由 kingpig 於 15-04-10 發表
提提你如果你好似我咁要催生到傍晚之後,係會無晚餐......記得叫屋企人準備定野食,我陪月就叫我準備定瘦肉粥、湯同炒米水,我生完去到產後房已六點幾,剛派完餐,成日無食過同飲過野,雖然無乜胃口同好攰,但再成晚無野落肚都唔得,我覺得粥同湯水都好適合產後第一餐,可以準備定!

大宅

回覆:cynthiasck 的帖子

唔使怕因為穿水後會駁機check 住BB心跳

男爵府

育兒性格勳章

引用:Quote:sakura050283 發表於 15-4-9 21:10 g

原帖由 kingpig 於 15-04-09 發表
我想問妳係用左無痛痛左兩日?
no... 本身已經40周5。。開始痛。。痛咗兩日後。。41周。。催生,用冇痛,10hr 生咗

大宅

liliankaykay 發表於 15-4-10 01:12
提提你如果你好似我咁要催生到傍晚之後,係會無晚餐......記得叫屋企人準備定野食,我陪月就叫我準備定瘦肉 ...
Thank you so much!

大宅

sakura050283 發表於 15-4-10 01:26
no... 本身已經40周5。。開始痛。。痛咗兩日後。。41周。。催生,用冇痛,10hr 生咗

...
痛左兩日,跟住仲要用無痛生都10個鐘,聽落都覺得辛苦!

首頁

尾頁

跳至