母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

上一胎可能因為私家醫院生,唔成功埋身,所以做全泵媽餵到14個月。依度唸住去政府鼓勵餵人奶會成功,係咁問姑娘睇過又話BB啜得好,尋日day 2係咁啜一放落床又喊,試過餵2、3個鐘,到今日feel到開始上奶,但乳頭已經損左,BB啜完個胸又冇鬆過,係咁即係冇野落肚呢?唉,埋身真係好難,已經想放棄又做番泵媽啦,但要兼顧大果個冇時間去慢慢追奶

感恩

大宅

回覆:chu.c9 的帖子

加油呀!萬事起頭難!你得架!!如果損,可能姿勢未oK。同埋損左每次啜完搽返D奶同羊脂膏就好快好返。

伯爵府

乳頭一定會痛/損..
要用時間令個乳頭冇感覺...忍吧....

如果你上奶OK, 可以自己支少少出黎先, MAKE SURE 有奶出就開始埋身.
初生係冇咩力吸...要比時間佢啜大力啲.
預咗頭一個月辛苦..好多埋身媽頭1-2星期都係個個中餵...

如果埋身OK, 到時唔駛洗, 唔駛泵...反而多咗時間出大B 玩.
出街睇住大B, 細B 要食奶只要個餵奶巾就得..超方便...

但如果細B 黃同尿少(頭一星期)...就要泵奶迫佢食多啲..到佢尿夠就練全埋身..

十萬個加油..

大宅

回覆:chu.c9 的帖子

如果bb嘴形啱係唔會痛架
餵奶前後擠少少奶查乳頭, 保護下冇咁易損
去健康院嘅時候搵母乳姑娘再睇下啦

大宅

我初初都覺得超難,見姑娘個時好好,返屋企就唔得。
呀b唔夠尿。
而家差唔多餐餐補泵奶,諗住快d養佢大d就會快d食得好啦!

大宅

回覆:埋身餵好難

唉,我都覺得好難,連健康院都叫我泵
因為呀囡食慣左樽,唔識食奶頭
唉唉唉

男爵府

畀面勳章

引用:加油呀!萬事起頭難!你得架!!如果損,可

原帖由 waiwai55hk 於 15-03-21 發表
加油呀!萬事起頭難!你得架!!如果損,可能姿勢未oK。同埋損左每次啜完搽返D奶同羊脂膏就好快好返。

...
我有用人奶搽番乳頭呀,不過都好痛,今日仲要上奶更加死忍畀bb啜,但越啜越實,覺得佢根本啜唔到,連姑娘都話我硬到乳頭都硬左bb啜都嘥時間,叫我要按鬆同擠咁啲先餵,但我再餵都bb都好似啜唔到

感恩

男爵府

畀面勳章

引用:乳頭一定會痛/損..要用時間令個乳頭冇感覺.

原帖由 rachel_tim 於 15-03-21 發表
乳頭一定會痛/損..
要用時間令個乳頭冇感覺...忍吧....
我都唸住有大B所以依胎想成功埋身可以慳啲時間,其實啜得多都預左,我唸住響度禁室培及,但啜極都係輕左,個胸又越啜越實,會質疑自㔾餵成點。頭1、2日啜我都feel到子宮收緒,今日都feel唔到,但問姑娘又話阿B啜得好,都唔知點好

感恩

男爵府

畀面勳章

引用:如果bb嘴形啱係唔會痛架餵奶前後擠少少奶查

原帖由 lhzgigi 於 15-03-21 發表
如果bb嘴形啱係唔會痛架
餵奶前後擠少少奶查乳頭, 保護下冇咁易損
去健康院嘅時候搵母乳姑娘再睇下啦
我好痛呀,但叫醫院姑娘睇又話阿B啜得好(含晒乳暈、反唇、面仔脹卜卜),所以我好迷茫呀

感恩

男爵府

畀面勳章

引用:我初初都覺得超難,見姑娘個時好好,返屋企

原帖由 paulman 於 15-03-21 發表
我初初都覺得超難,見姑娘個時好好,返屋企就唔得。
呀b唔夠尿。
而家差唔多餐餐補泵奶,諗住快d養佢大d就 ...
咁你埋身後再泵?我都唸住返屋企想半埋身半泵,唔知仲成唔成功埋身啜到。不過宜家要捱過就變石頭胸BB又幫我唔到依下

感恩

男爵府

畀面勳章

引用:唉,我都覺得好難,連健康院都叫我泵因為呀

原帖由 小飛俠~ 於 15-03-21 發表
唉,我都覺得好難,連健康院都叫我泵
因為呀囡食慣左樽,唔識食奶頭
唉唉唉
我上胎好天真唸住泵順左先畀大B啜,佢都唔肯啜啦,所以今胎好想可以埋身,不過原來咁難架,淨係啜到痛到嘔依下都攞命

感恩

大宅

引用:Quote:原帖由 lhzgigi 於 15-03-21 發表如

原帖由 chu.c9 於 15-03-21 發表
我好痛呀,但叫醫院姑娘睇又話阿B啜得好(含晒乳暈、反唇、面仔脹卜卜),所以我好迷茫呀

...
我諗健康院姑娘再睇下好啲
睇落啱, 但有冇見到佢啜幾下停一停, 吞口入面啲奶呀?
Bb應該條脷仔掃下掃下咁先有奶出

好實嘅就按摩, 熱敷一陣, 睇下會唔會出奶出得好啲

加油呀!

複式洋房

通常姑娘話脹卜卜係無用的,你要睇佢類似咬肌位有無旭先叫住佢食到奶

大宅

chu.c9 發表於 15-3-21 20:25
咁你埋身後再泵?我都唸住返屋企想半埋身半泵,唔知仲成唔成功埋身啜到。不過宜家要捱過就變石頭胸BB又幫我 ...
係呀,不過一定要屋企有人幫手,因為等於兩倍餵奶時間。如果自己一個,我埋身完再暖奶再餵再掃風先泵,咁就兩個幾鐘,又下一餐。到下餐呀仔無奶食,又會無咩心機餵又會好快收擋補泵奶。
而家我餵左一邊就走去暖奶 (因為呀仔多數瞓到豬仔咁點都唔醒,放低5-10分鐘就醒),餵埋另一邊就叫c6用樽餵,跟住自己去泵奶。 泵完再洗就啱啱餵完樽,c6可以收工瞓,我再um 仔

大宅

引用:上一胎可能因為私家醫院生,唔成功埋身,所

原帖由 chu.c9 於 15-03-21 發表
上一胎可能因為私家醫院生,唔成功埋身,所以做全泵媽餵到14個月。依度唸住去政府鼓勵餵人奶會成功,係咁問 ...
我開始都損左好痛 但頂硬上 為左bb 小小苦楚唔緊要。之後皮膚厚左就唔再覺痛了

伯爵府

回覆 chu.c9 的帖子

繼續埋身後泵...每6小時補泵奶/粉用樽..

最緊要呀B 有得食..

我個陣都係話呀B 食得啱嘴型...但試過食前磅同食後磅係冇重到....(健康院個啲磅)
所以我當時都覺呀B 應該食唔到...
個陣佢又黃...
我只好泵同補粉...唔想佢入院..

到佢大隻啲先半埋半泵...到個幾月先試全埋身...
而家5個月都係全埋了...我冇泵幾個月啦

侯爵府

我的育兒心得勳章

我個女剛剛出世都唔識啜架,我都係泵出嚟,佢又早產出唔到院,到出左院返嚟都係樽餵,但滿左月就好d我試下慢慢比佢埋身,佢又肯啜,咁而家就一日埋身一至兩次其他餵樽,因為佢埋身食得好慢有時又訓着!呢兩日塞塞地又要佢個咀幫手先啜多d!不過我諗睇性格,我朋友個女死都唔肯埋身一家要樽餵。

男爵府

畀面勳章

引用:通常姑娘話脹卜卜係無用的,你要睇佢類似咬

原帖由 stawberrypik 於 15-03-21 發表
通常姑娘話脹卜卜係無用的,你要睇佢類似咬肌位有無旭先叫住佢食到奶

...
咀嚼肌應該點睇呀?我試過望同摸佢喉嚨睇有冇吞,都覺得好難分呀,不過今日全日埋身同零晨畀左少少泵奶,都有幾次小便,係咪即係都食到?

感恩

男爵府

畀面勳章

引用:回覆 chu.c9 的帖子繼續埋身後泵...每6小時

原帖由 rachel_tim 於 15-03-22 發表
回覆 chu.c9 的帖子

繼續埋身後泵...每6小時補泵奶/粉用樽..
我暫時有餵+擠/泵,今日晨晨畀過少少雪奶後都只係埋身,有6條濕片(我見係一大撻vv,唔知算唔算聚手濕片?),係咪代表埋身ok呀?有時我覺得bb啜得好時,啜一陣都搞到我有幾次奶陣另一邊係咁滴奶,但有時又唔會,其實冇奶陣會,否係食得差呀?(因有時仲係食完一陣又喊要食)

感恩

男爵府

畀面勳章

引用:我個女剛剛出世都唔識啜架,我都係泵出嚟,

原帖由 cream090909 於 15-03-22 發表
我個女剛剛出世都唔識啜架,我都係泵出嚟,佢又早產出唔到院,到出左院返嚟都係樽餵,但滿左月就好d我試下 ...
我都有啲位應該未通,都想靠bb啜通,不過我通常打橫咁抱住餵,啲硬塊位就打直咁,啜極都響度
最慘右邊係多啲硬塊,連乳暈都有粒粒,bb唔肯啜依邊,搞到一邊餵一邊泵

感恩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊