自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我十幾年前考左棍波, 但就早幾年先有揸自動波車, 近年搬左去歐洲全部棍波車, 最近因為要揸車接女同去買野, 焗住操番架棍波車。。。。。

已經都操左十個小時到路面, 但轉波好似未能好好, 點解決?

1. 在轉波時, 我踩完clutch 如二轉三, 成日都在轉個下慢左或有聲, 我老公話我要一轉完即刻加速,但有時轉緊我會踩左油架車就好大聲

2. 在入highway 時, 成日入左四波但在轉五波時好驚慢左後面撞埋黎, 或驚入錯波慢左

3. 間唔時停車起步個一下死火

5。 break 時我本能會踏埋clutch, 但我老公話我錯, 踩break 就得, 咁我怕死火麻。。。。。

6. 斜路開車唔知點解成日溜後, 我屋企一出路口就有個斜路入turn, 成日都要停再開車, 後面例牌好多車。。。。

有冇心得? 煩, 暫時未可自已開車去highway, 普通街就得

子爵府

呢D 咪全部都源於習慣左自動波車個一套反射動作囉。你而家渣番手動排檔,第一你要喚醒番你已經廢左O既左半邊身。以前你轉波唔駛用腦,而家你每時刻都要用個腦去思考係你現在速度,交通情況,車O既性能,環境等等因素之下邊個排檔係最適合,決定完之後仲要去執行。你唔習慣個份協調,梗係樣樣都慢幾拍架喇,加埋個人緊張就仲衰D 添。
我都係自動波出身,轉渣手排,初初真係日日死十幾次火,仲有最怕停紅燈 (因為要開車又易死火),成日衝尾燈,好彩未出過事。仲有習慣左以油門,而唔係極力子控制架車,所以成日踩空油門。即使到左而家幾年後,仲有唔自覺停低左架車死火,因為分心唔記得轉番入中檔。
對於初哥來講就只有慢慢培養番個手排反射習慣出來。
不過講番轉頭,手波車真係好玩好多,因為你真係越人車合一先越渣得好。加上你唔同自動波車,要係馬路上觀察交通情況深入好多 (例如你唔只要睇住你前面架車,最好前面O既前面,再前面,即起碼 3 架前車行駛駛狀況) ,你出事機會係比較少。
一句講到尾,功多藝熟喇。到你一日熟能生巧,你就明白 D 人點解講『自動波車,車渣人:棍波車,人渣車』。
祝你早日昇“呢”喇。

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆:有冇人揸掍波車? 入黎傾下

一路都棍波

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我break時都會比clutch呀。

斜路開車拎到break point 唔會溜後(btw我架車唔會溜後)。

加油,熟能生巧。

小可愛11    發表於 15-3-20 18:41

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

引用:我十幾年前考左棍波, 但就早幾年先有揸自

原帖由 monpetitbebe 於 15-03-20 發表
我十幾年前考左棍波, 但就早幾年先有揸自動波車, 近年搬左去歐洲全部棍波車, 最近因為要揸車接女同去買 ...
1. 在轉波時, 踩clutch要踩到盡,你可能未踩夠盡。轉完系即刻加速,但要慢慢加。

2. 在入highway 時, 唔好驚,人地D一定睇實你,記得同前車保持距離,睇清楚先好出同cut線,慢慢尼,預多D時間俾自己。

3. 起步死火,系你放clutch,放得大快,慢慢放。

5。 break 時踏埋clutch都得, 就咁踩break 亦得, 唔好一下大力踩死佢。

6. 斜路開車成日溜後,要俾小小油門,放clutch沖一沖,再俾油,放手制(記得輕輕力)。

小可愛11    發表於 15-3-20 18:42

用戶要求終止服務

引用:我十幾年前考左棍波, 但就早幾年先有揸自

原帖由 monpetitbebe 於 15-03-20 發表
我十幾年前考左棍波, 但就早幾年先有揸自動波車, 近年搬左去歐洲全部棍波車, 最近因為要揸車接女同去買 ...
左腳永遠踩clutch,右腳一定踩break 同油門。

小可愛11    發表於 15-3-20 18:42

伯爵府

sf013hk 發表於 15-3-20 08:28
呢D 咪全部都源於習慣左自動波車個一套反射動作囉。你而家渣番手動排檔,第一你要喚醒番你已經廢左O既左半 …
好難理解,邊個 GEAR 係中檔?全中好難明
優悠在澳洲

子爵府

回覆 jump.jump 的帖子

neutral. 即係正中個位置。

伯爵府

sf013hk 發表於 15-3-20 09:19
回覆 jump.jump 的帖子

neutral. 即係正中個位置。
明白,THX
優悠在澳洲

男爵府

引用:Quote:sf013hk 發表於 15-3-20 08:28 呢D

原帖由 jump.jump 於 15-03-20 發表
好難理解,邊個 GEAR 係中檔?全中好難明
空波, 冇入波個狀態

男爵府

引用:Quote:原帖由 monpetitbebe 於 15-03-20 發

原帖由 霜霜 於 15-03-20 發表
1. 在轉波時, 踩clutch要踩到盡,你可能未踩夠盡。轉完系即刻加速,但要慢慢加。

2. 在入highway 時, 唔 ...
謝謝。。。。。好有用

但我來問放clutch 太快,我老公都係咁話我, 我覺得可能我最近成日着boots 影響。

斜路起步, 我停車等入turn 冇拉手制,我老公就教我踩住break慢慢放左clutch先再鬆break, 好似好少少, 最怕就係後面架車貼實晒, 妖都唔知做咩貼咁埋。

同埋成日轉波個腦要想想個波係邊個位先行動到。。。。。。唉。。。

男爵府

引用:呢D 咪全部都源於習慣左自動波車個一套反射

原帖由 sf013hk 於 15-03-20 發表

呢D 咪全部都源於習慣左自動波車個一套反射動作囉。你而家渣 ...
謝謝, 好有用, 我見我老公轉波好順, cut line, 泊車都好順, 唔知點解我操左都幾星期都仲係不能順暢轉波, 回想係香港考牌好似都未用過四五波, 呢度考牌要上highway

珍珠宮

2018復活節勳章

熟能生巧, 認識你架車, 感受下佢聽下佢把聲. 聽到佢好嘈就即係要轉波, feel到佢就黎斷氣就踩clutch吊住命先.

1. 左腳上時右腳落(踩油).

2. 可以鎴匙練下排檔位置.

3. 揾個冇乜車嘅停車場練開車. 放clutch太快又比唔夠油就死火.
轉波記住: 左落右上, 左上右落.
即係踩clutch就唔比油, 放clutch就落腳比油.

4. break踩clutch 冇問題, 是孚架車幾慢. 我有時知一定要停會入空檔只踩break咁就唔駛係咁吊住clutch.

5. 斜路開車真係會有壓力. 如果比較斜可落hand break幫下手.
架車唔夠力上就要轉低一個波, 咁先夠力, 如果唔係會冇力唔上什至溜後或停(?)
總之就係低波上斜, 應該通常用二檔.

揸得多用心揸了解你架車, 好快就上返手架喇, 加油.

My Egg Egg Egg Egg Easter House

男爵府

我開頭揸都好驚,加上你老公喺身邊,壓力自然會大d,你試下自己一個揸,去下超級市場,唔洗驚後面太貼,因為如果佢撞到你,都係佢錯,唔好因為人地而加多自己的壓力。

男爵府

我喺外國揸咗好幾年車了,都係無我老公咁順,佢都無眼睇了,基本上除非我問佢or錯得太勁,佢都唔會出聲,因為我壓力大時,揸得仲差,反而得我一個時,我揸得好好架。

珍珠宮

引用:我break時都會比clutch呀。斜路開車拎到bre

原帖由 我愛Corina 於 15-03-20 發表
我break時都會比clutch呀。

斜路開車拎到break point 唔會溜後(btw我架車唔會溜後)。

男爵府

引用:熟能生巧, 認識你架車, 感受下佢聽下佢把聲

原帖由 fishes 於 15-03-20 發表
熟能生巧, 認識你架車, 感受下佢聽下佢把聲. 聽到佢好嘈就即係要轉波, feel到佢就黎斷氣就踩clutch吊住命先 ...
謝謝, 有用!

男爵府

引用:我喺外國揸咗好幾年車了,都係無我老公咁順

原帖由 cottonballball 於 15-03-20 發表
我喺外國揸咗好幾年車了,都係無我老公咁順,佢都無眼睇了,基本上除非我問佢or錯得太勁,佢都唔會出聲,因 ...
我泊車唔得呀, 樓下s 位又多車, 如果我慢慢泊後面就塞車, 好大壓力

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 cottonballball 於 15-03-20

我泊車唔得呀, 樓下s 位又多車, 如果我慢慢泊後面就塞車, 好大壓力
去冇乜人地方嘅路邊,大約一架車嘅前後位置放舊高身啲嘅野(扮雪糕筒),然後練泊車。
如果平時泊見到後面越黎越多車就唯有隊架車入位停低比後面啲車過跟住再繼續。
我明上斜同泊車真係會好大壓力尤其死在火,但真係要揸多啲操返黎

My Egg Egg Egg Egg Easter House

公爵府

monpetitbebe 發表於 15-3-20 05:56
1. 你轉波習慣不正確, 轉波應該加油一衝, 跟住先轉, 轉完再加油, 不是轉的中途加油, 咁樣踏空油架車會損耗

2, 3, 6. 平時多練習就得

4. 你正確, 停車應該 brake 同 clutch 一齊踏, 除非你車速勁快, 咁就先用 brake 減速再停

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁

尾頁

跳至