跳至

首頁

尾頁

別墅

我係4月媽咪, 我想o係度講下我的經歷......我初時係o係bk度睇到有媽媽介紹陪月員而試著打電話俾"盈姨"問下佢有冇期可以幫到我, 但..由於佢full哂..所以佢介紹左另一個叫"阿寶"的朋友給我; 本來請陪月係一心諗住可以令自己坐月都坐得舒服d, 又有人可以幫我照顧到阿b的, 但..我呢個陪月真係實在"太不稱職及太商業了"!!!
以下是她的6宗罪:
1) 請假:第一日返工已同我講明天下午有事要請假, 仲要一星期後我問佢才同我講逢星期二下晝要請假, 解釋係初時無諗住接我呢單job, 所以已報了course !! <我心諗...點解我當初同佢見工時佢一句都無提過, 而且仲要係返工一個禮拜後我同佢傾開計佢先至同我講呢 ??>

2) 打爛野唔出聲: 佢返工頭3天已打爛了我結婚用的茶壺蓋都唔同我講, 等我過2天後發現左問佢..佢先至講 : oh!!係呀, 我唔記得左同你講tim, 我賠番俾你呀 !! <我當時都同佢講..你試下盡量去配拉! 點知...直到佢走的一日一句都無提及過呢件事!! 雖然..我都無諗住佢會買到, 但...係咪點都要交代一聲呀!!>

3) 哂命: 成日同我講..佢以前幫邊邊個補習天皇打工做了3年, 人地人工高過我etc.... <有冇攪錯呀!!! 當初都係同佢傾好左人工係$9,000蚊你先返工架拉, 你依家o係度嫌三嫌四!! 雖然你口口聲聲話以前做開係$10,000 ~ $11,000, 如果你o甘唔滿意...你當初點解要接呢單job呀??>

4) 出糧問題: 見工時佢自已同我講明每做13天出糧一次的, 而且我講明只會用佢到6月4日, 而佢亦清楚同我講佢下單job係6月20日開始的!! 點知...佢o係第11-1/2日早上一入門口就同我講張提款咭禁機時食左, 要我按比例出糧比佢! <我亦都立即應佢要求即時出左糧俾佢>

以下2點是令到我同我老公最嬲的 !!!
5) 嚇親阿b : 佢成日都o係阿b瞓緊覺時剿醒佢起身沖涼的, 第一日時我已經同佢講反正阿b依家o係度玩緊, 不如你先同佢沖涼拉, 佢當時好唔鍾意o甘答...得拉, 我自已會安排!!! 點知...每日我都聽到阿b於沖涼時好慘o甘起勢o甘係度喊, 我當時都隻眼開隻眼閉, <我心諗, 一日做8個鍾, 點解你唔係就阿b d時間而安排工作, 而係你自已喜歡幾時就幾時做?? >
點知...有一日, 我突然聽到阿b喊到變哂聲..仲要好聲西力竭喊破喉嚨, 我立刻出去睇下發生咩事拉, 原來唔單止又剿醒阿b起身沖涼又夾硬夾住阿b幫佢剪手指甲, 我當時見到阿b好驚好惶恐, 心都痛哂, 佢仲要同我講...係我控制佢..唔係佢控制我架 !!! <有冇攪錯, 呢個陪月一d愛心都無, 最基本做陪月應有的工作態度都冇, 平時其他野我都可以忍, 但呢樣野真係令到我好嬲!!!>

6) 突然話唔做就唔做 : 未到期時突然間o係第19日早上一入門口就同我講下單job的媽咪生了, 所以下午就要走, 仲要我即刻出糧俾佢!! 佢仲要計多1/2日, 好彩當時佢o係lift口我嗌得到佢返轉頭俾翻1/2天錢俾我o乍 !!! <我當時都有同佢講叫佢幫多我3天上午好唔好, 佢斷然拒絕!! 我心諗有冇攪錯呀...你一話唔做就唔做, 你都要俾d時間我安排搵人黎幫我架, 一d相量余地都無 !!! 仲有就係出糧仲要報大數!!!>

之後我都有打俾個介紹人"盈姨"投訴"阿寶", 點知換來的結果係...一)打爛野好正常o即; 二)請假: 可能佢唔記得同你講o即; 三)聽你依家把聲你都唔可以需要人幫你拉;

**總括黎講: 我覺得呢d係一個最基本要有的工作態度及對工作的熱誠及誠信的要求, 你點做點哂命都唔緊要, 最緊要係幫我照顧得阿b妥妥當當, 點解要o甘樣嚇親我阿b, 同埋..做陪月唔係要好有愛心仲要識得點樣舒緩產婦情緒的人嗎 ??

所以..依家我把我的經歷告知各位媽咪要小心呢2位陪月員, 特別係幫我o個位"阿寶", 佢真係絕對係一個不稱職/沒有愛心/沒有誠信/及連基本的工作態度都無責任o既人, 敬請各位媽咪小心!!!

大宅

畀面勳章

咁嘅人都有!聽到都嬲!
下次請陪月記得同佢簽約!咁佢就無符!

複式洋房

The 陪月 is really bad. How can she ask for $9000 for such bad service!

http://lb3f.lilypie.com/TikiMobile.php/Nuao

男爵府

乜你冇簽約咩

原文章由 carton514 於 08-6-7 14:41 發表
咁嘅人都有!聽到都嬲!
下次請陪月記得同佢簽約!咁佢就無符!

別墅

多謝大家o甘多位的安慰呀, 當時真係好激氣, 所以不得不把情況告知大家 !! 今次真係蠢左, 一心諗住一個月而且係 bk裡的媽咪介紹同用過應該無問題, 下次真係唔會o甘蠢架拉 !!!

最慘o既就係佢仲攪到我阿b依家每瞓半個鐘或幾個字就"扎醒"起身, 之前佢好好湊食完就瞓瞓完就食架, 睇到佢o甘驚恐 , 真係好心痛 , 依家阿b先慢慢開始好番o的o的o乍 !!! 真係好好好傷心+心痛死我地呀 !!!!

原文章由 bonnie1013 於 08-6-7 18:09 發表
乜你冇簽約咩

別墅

回覆 #1 chh0416 的文章

你試下e個方法睇下得吾得:
bb訓着后,用d輕d嘅被/枕頭仔'責'在bb心口(老人家話最好用米袋),可定驚同無甘易扎醒個wor....

別墅

千祈唔好去現代孕媽xxx陪月服務中心用佢地d陪月, 佢地d 陪月有d 就冇心機, 冇d 就淨係洗你d 工人, 有d 連涼都唔識沖o

我個fd 就仲慘個亞b 俾個陪月強迫食奶, 攪到見到枝奶就喊,
肚餓都唔知要食奶, 個bb 好慘:-(

大宅

估唔到有咁多衰既陪月員 做人做到咁冇愛心,又冇責任感既,好心就唔好做陪月員啦,大人細路都俾你玩c喇
chh0416你依家都未過100日,都要好好休息架,保重呀~
下次記得搵間有信譽既請人喇, 我搵循道衛理,真係幾好

大宅

呢啲人唔好做陪月啦,真係害c人架,生完仔都仲要勞氣,真係比錢買難受呀

複式洋房

我果個係現代孕媽xxx搵既又ok bor~~ 當時我既超懶工人咩都唔做, 我個陪月連佢隻碗都洗理, 又成日ot (no pay), 好才有佢係度, 唔係我就好慘~~ 不個我個陪月都話唔係個個係現代孕媽xxx既陪月都咁好, 因為佢地好多都只係做part-time job, 唔自左. 最緊要係interview 時留意下, 問清楚同簽約.

原文章由 happy0405 於 08-6-9 11:34 發表
千祈唔好去現代孕媽xxx陪月服務中心用佢地d陪月, 佢地d 陪月有d 就冇心機, 冇d 就淨係洗你d 工人, 有d 連涼都唔識沖o

我個fd 就仲慘個亞b 俾個陪月強迫食奶, 攪到見到枝奶就喊,
肚餓都唔知要食奶, 個bb 好慘:-( ...

首頁

尾頁

跳至