醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 MM2005 於 15-03-19 發表請問

原帖由 shelldys 於 15-03-19 發表
褥瘡係瞓得多轉身不夠而成,多在pat pat 位,因為長者失禁會增加皮膚缺損機會,另外很多時長在骨隆突位,例 ...
好的,多謝指教

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 MM2005 於 15-03-19 發表請問

原帖由 shelldys 於 15-03-19 發表
褥瘡係瞓得多轉身不夠而成,多在pat pat 位,因為長者失禁會增加皮膚缺損機會,另外很多時長在骨隆突位,例 ...
請問,老人家住院一個月了,無爛肉,只見pat位有點損,現可有無擦咩野可預防?
是否坐下又好的?

禁止訪問

引用:今次出院,長者差左好多,返屋企好難照顧.但

珊瑚宮

MM2005 發表於 15-3-20 11:11
請問,老人家住院一個月了,無爛肉,只見pat位有點損,現可有無擦咩野可預防?
是否坐下又好的?
真善美。 有昵d藥膏賣

玩具萬歲!

男爵府

回覆:醫院探病,見到老人院送來的有病老人大部份都好淒涼

有頭髮邊個想做辣哩?送去老人院都係身不由己!我婆2個女(即我媽同姨媽)都已經走左!我自己又有頭家!又要番工!可以點?我婆呢幾日都跌親入左院!真係好辛苦!又要番工,又要照顧自己頭家,又要撲去睇呀婆!(純粹呻下)

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

要照顧一個健康有問題及對人對事都有要求既長者,個種困難同壓力絕對唔係未經歷過既會明白!

大宅

好像這兩星期,c6舅父入院,我和表姐輪流去探他,幫他抹身,做運動和轉身。現在我已經很疲倦。最慘是見他一天差過一天。他開始記憶退化,怎麽人也記不到。只記得我,表姐,我老公和奶奶。我已經開始體力支持唔到。我還要上班照顧家庭,試問下如果出院後不去老人院,我和表姐都很快支持不到。

禁止訪問

回覆:veronicamum 的帖子

複式洋房

回覆:shelldys 的帖子

我想請教下,老爸因跌親腰骨,加上慢阻肺,月中出院已轉往老人院暫託,至今都不斷發皮氣,完全不能適應老人院生活,每天叫著要返屋企,資產及收入又不達請外傭要求,而且我要返工,日間只有他一人在家,實在兩難,請教下我可以點樣做?現在我真的好困擾

珊瑚宮

回覆 bpong 的帖子

請工人,保守估計要用六七千.仲唔知好唔好.
講真,自己揾一萬幾千,比咗一半佢.

呢度有jm話有日間托老,早去晚返,專車接送.

但一樣困死照顧者.只係日頭可鬆口氣.

最慘係老人係清醒,又行得下,有些少自理能力.困佢在老人院又係慘.

無人在家,撻親老人,或暈左又係慘.家人又慘.

玩具萬歲!

複式洋房

回覆:fitfish 的帖子

唉!全中
而家去親探佢就比佢鬧,
佢又唔明白再跌倒既後果幾嚴重

禁止訪問

子爵府

送老人院的老人家不一定是苦,在家的老人也不一定是幸福,有家人關心的才是重點!對著一個老退化的媽媽,真的很困擾!若情況需要,我都想送媽入去!

koko2000    發表於 15-10-26 17:11

禁止訪問

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆:shelldys 的帖子

請問那𥚃有得學習為裖倉的長者洗傷口?

大宅

保健員課程包括洗傷口,但只是基礎班,如果病人是你的家人,你有需要可以叫社康護士教妳,但需要他們看病人時你在場,如果傷口情況不嚴重,他們看過你洗認為你技巧ok 也會交給你洗,但冼傷囗並不是只有洗的技巧,也包括判斷傷口有沒有發炎及惡化,使用藥水是否適合等,也要有護士資格才可以

禁止訪問

公爵府

我99下個月會入政府位的老人院, 我地一直係有工人照顧, 入老人院衰然唔貴, 但因為在可見的未來99係唔可以在家的, 因為去toilet, 尿床同沖涼的問題, 有姐姐都無用.

工人姐姐用左一年非常好, 因為現在有政府位, 所以我地係決定留姐姐每日去老人院睇99, 可以入去 十小時的. 咁係最好的安排, 就算政府位, 連姐姐的所有費用, 要成萬元. 比99入老人院唔係為慳錢, 只想佢有更好的照顧.

姐姐每日在老人院睇住佢陪佢傾計....一齊活動.
我要返工, 每日去探要8點前, 所以只可以隔日去........同星期六日, 老公星期六日先在香港, 大伯在外國.

只有這個方法, 千萬唔好覺得老人家去老人院好慘, 睇您點選擇同安排.....
自己照顧唔到唔好夾硬....

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我諗家家有本難諗的經!我想有錢的,都會請工人照顧老人家。

子爵府

引用:我諗家家有本難諗的經!我想有錢的,都會請

原帖由 bb560 於 15-10-26 發表
我諗家家有本難諗的經!我想有錢的,都會請工人照顧老人家。

首頁
12345...6

尾頁

跳至