醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

去得醫院多。老人院病人一眼就睇得出 淒涼居多

就算有子孫來探病。佢都唔慌幸福得去邊

就算病到五顔六色。d子孫都唔覺佢地傷心心痛。可能住得老人院耐。大家感情淡薄

那些日日都無人探的。 仲淒涼過淒涼,

好想問下有無JM做老人科䕶士。你們的見聞如何

做人好長壽但無質數 又如何?

唔好意思 好難表達我內心的傷感
玩具萬歲!

珊瑚宮

住家老人(有家人悉心服待)

老人院老人(無人服侍。自生自滅)

一個叫天堂

一個叫地獄

玩具萬歲!

男爵府

入老人院係加速自然死亡, 對於關心既家人係迫不得以既下策.

ecling    發表於 15-3-18 16:58

子爵府

珊瑚宮

rebreather 發表於 15-2-27 08:15
入老人院係加速自然死亡, 對於關心既家人係迫不得以既下策.
盡可能。 譲下策變上策
可以在家中打做七星級老人院。 爭在家人肯唔肯
玩具萬歲!

水晶宮

大宅

回覆:fitfish 的帖子

我62出事後要老人院,月费過萬又怎樣,又係d做野求其既大陸人照顧佢,捱了幾年去政府的,環境係好,重點係………………佢幾位孝順的仔女,個半月至兩個月才探一次,真係頂呢d人唔順。簷前滴水不分差。輪到自己父親出事,我幾姊弟,兩更探病都堅持去陪他,那半年在醫院我地也不讓佢孤單—人面對,但我姑9,竟叫我駛乜咁緊張,不用日日去,我冇理佢,老爸終於搬到天堂,我心裡沒有遺憾,要説的已盡量講哂,只望他朝在上帝的國度內,再次相聚
寄語家有長者在老人院,真的多探望。

yimke    發表於 16-4-24 01:41
edhepp    發表於 16-4-7 14:14
貓貓6299    發表於 15-4-18 15:06

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:醫院探病,見到老人院送來的有病老人大部份都好淒涼

有邊個老人家會想入老人院,但環境問題好多時身不由己

edhepp    發表於 16-4-7 14:17

大宅

引用:住家老人(有家人悉心服待)老人院老人(無人

原帖由 fitfish 於 15-02-27 發表
住家老人(有家人悉心服待)

老人院老人(無人服侍。自生自滅)
絕對唔同意,如老人家有事一個人在家冇人知更可怕,如果找到一間好的老人院老人家生活有機會改善的

可以居家安老固然好,但如健康狀況已太差,需要幾個人照顧,仲要有儀器的,一般家庭也負擔不到,所以也別無他法

大宅

我媽是洗腎患者,現住老人院。
我基本隔天就去探望和推佢落街吃飯。
老人家本身住老人院一定唔開心,但做仔女要搵食,點顧到咁多。
我媽試過在家暈倒,等到我放工回家時才發現送她入院,之後昏迷。

請工人唔係唔得,但一對一,你信得過工人嗎? 或者我媽特別些,要幫佢處理埋一日4次洗肚。工人每日咁做皮氣或精神壓力頂得順嗎?

子爵府

珍惜眼前人

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我媽是洗腎患者,現住老人院。我基本隔天就

原帖由 toby125 於 15-03-03 發表
我媽是洗腎患者,現住老人院。
我基本隔天就去探望和推佢落街吃飯。
老人家本身住老人院一定唔開心,但做仔 ...
一對一真的大問題,工人點對老人無人知,家人又要上班

複式洋房

畀面勳章

珊瑚宮

今日在B醫院,我見到姐姐來服侍老人, 100%都係對長者好好( 10張床最少5個姐姐,3個老人院來,一個識自理,一個無工人但自己湊)

好耐之前,對上一次我家長者病重去A醫院留醫,隔離床印姐對佢婆婆超好,婆婆又唔捨得姐姐走.

我見到好羨慕,世間竟有咁好工人?

後來去睇過幾間老人院,就算幾好幾貴,都係試下先請姐姐

如應付不來再作打算.

姐姐對我長者好好.初初二對一,(姐姐與我),上軌道後,一對一

現在長者住院,長者竟然要姐姐唔要我.

今早我與醫院護士一席話,佢說除非認真攪唔掂,千祈咪送老人入老人院,住屋企老人矜貴好多.

玩具萬歲!

珊瑚宮

今次出院,長者差左好多,返屋企好難照顧.

但姐姐話佢會頂硬上

當然我都要參予

mrhuish    發表於 16-6-5 16:44
玩具萬歲!

珍珠宮

引用:我62出事後要老人院,月费過萬又怎樣,又係

原帖由 kikiwo 於 15-03-01 發表
我62出事後要老人院,月费過萬又怎樣,又係d做野求其既大陸人照顧佢,捱了幾年去政府的,環境係好,重點係 ...
Jm 你做得好好,問心無愧,沒有遺憾了。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

我做老人科護士,我有另一個看法

去老人院有時是沒有辨法中的辨法,因為有些病人是一個工人照顧不來,尤其是男性,工人得果5尺,點扶個6尺公公?如果有太太,大部也會參與,但要個70歲協助扶個70歳行動困難既老人,唔好彩兩個一齊整親,到時做仔女仲辛苦;
另外其實也要考慮老伴的壓力,很多仔女以為媽媽一定要照顧爸爸,是應份的,但照顧亦可以分很多程度,煮飯洗衫以至大小便失禁卧床都是照顧,但是媽媽可能也很大壓力,自己辛苦未必敢同仔女講,怕影響仔女事業家庭,但是每日如是沒有休息,其實也很疲憊,我亦見過有配偶因此而患上抑鬱症,所以照顧者的感受實在不能忽略
有些家人以左請一個工人一對一,但工人始終係受薪,按指示做,好多嘢始終要家人跟返,尤其長者有些情況要作決定,例如有病需送院,傷口護理,服藥等,工人如果識向你滙報已經好叻,唔好期望獨立處事,即使請著個所謂菲國護士,都唔一定識;我見到有止些屋企住送來醫院已經長了大褥瘡,也是因為家人及工人不懂照顧,來到醫院已經4期(見骨/根鍵),要做手術,如果早些發現亦不致咁差;

所以希望各位為人子女多關心長者,亦要關心照顧者的感受

mrhuish    發表於 16-6-5 16:46
edhepp    發表於 16-4-7 14:23

子爵府

shelldys 發表於 15-3-18 01:19

去老人院有時是沒有辨法中的辨法,因為有些病人是一個工人照顧不來,尤其 ...
Agree!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我做老人科護士,我有另一個看法去老人院有

原帖由 shelldys 於 15-03-18 發表

去老人院有時是沒有辨法中的辨法,因為有些病人是一個工人照顧不來,尤其 ...
請問下
你講 大褥瘡 是patpat位損左一路爛肉,越爛越大達呀?
老人用片片就會咁樣??
要點做先唔會爛肉??

大宅

引用:Quote:原帖由+shelldys+於+15-03-18+發表我

原帖由 MM2005 於 15-03-19 發表
請問下
你講 大褥瘡 是patpat位損左一路爛肉,越爛越大達呀?
老人用片片就會咁樣??
褥瘡係瞓得多轉身不夠而成,多在pat pat 位,因為長者失禁會增加皮膚缺損機會,另外很多時長在骨隆突位,例如兩邊大脾盤骨,手腳踭等。形式褥瘡很多原因,自己免疫力及患有其他病如糖尿,中風,營養不良等亦會增加風險。最有效是勤力轉身,更換尿片/濕的衣物,保持皮膚通爽,充足營養等。有需要可以咨詢職業治療師購買儀器協助預防褥瘡的用品

mrhuish    發表於 16-6-5 16:47

首頁
12345...6

尾頁

跳至