懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經有左兩個月, 但聽講海鮮有豐富的蛋白質有助bb的發育, 但的老人家又話唔可以食海鮮, 又話怕對bb的皮膚唔好, 咁其實應該食唔食海鮮呢?

因為我好鍾意食海鮮, 特別係蝦同帶子及魚, 而我有個呀嫂, 佢岩岩生完個b, 而家4個月都係食海鮮食到出世, 但bb的皮膚都幾好呀. 所以咁有左應該食唔食好呀..........

大宅

陪月勳章

回覆 #1 versolai 的文章

有次聽產前講座,醫生話一般蛋白質高嘅食物都會較易引起敏感,而海鮮係屬於高蛋白質食物.不過蛋白質係bb生長嘅必要物質,除非媽咪本身對海鮮有敏感,如果唔係仍可繼續進食.
我本身都係唔食得海鮮,只可以食魚,所以我仍然維持呢個習慣.不過都係果句,食任何食物都唔可以過量,同埋要注意均衡飲食.

珍珠宮

我對海鮮沒敏感,陀b時有食部份海鮮,不過比以前食少很多,同埋無食過蟹及甲殼類食物

複式洋房

咁想問下三文魚刺身又食唔食得呢?因為我好鍾意食,而我老公又唔比我食,佢話魚生有菌叫我唔好食,其實係咪真係唔食得呢?

大宅

我本身對海鮮無過敏,所以一直都有食蝦同魚。我問過醫生,我個醫生都話可以食海鮮,例如蝦,魚,但盡量少食貝殼類。
我們一定要幸福

男爵府

畀面勳章

原文章由 wincytong 於 08-6-4 12:45 發表
咁想問下三文魚刺身又食唔食得呢?因為我好鍾意食,而我老公又唔比我食,佢話魚生有菌叫我唔好食,其實係咪真係唔食得呢?

最好都係唔好食啦 , 始終啲魚生係生嘛 , 最驚佢處理o既過程感染咗細菌呀!

男爵府

畀面勳章

原文章由 babywahaha 於 08-6-4 12:47 發表
我本身對海鮮無過敏,所以一直都有食蝦同魚。我問過醫生,我個醫生都話可以食海鮮,例如蝦,魚,但盡量少食貝殼類。

我本身好鍾意食海鮮 , 但有咗之後就無乜點再食 ,剩係食好多魚 , 蝦間唔中食吓都可以 , 但係蟹就真係唔好喇 , 貝殼類就當然唔洗諗添啦 ! 我睇書話蟹除咗會影響細bo既皮膚外 , 佢有種成份會導致流產o架 ! 我都明白有時好難忍口 , 但係你諗起你肚裡面o既bb你就會忍到ga 喇!

大宅

我無食海鮮,除了魚!

大宅

我陀大女時有食貝殼類及蝦, 但係就無食蟹, 依家阿女食唔到海鮮, 連魚都唔得, 掂到或者食佐佢好痕同塊面好似比蚊針甘腫, 所以今胎我就唔敢再食。

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

海鮮戒得很清, 一啖都唔敢食. 除了魚

男爵府

我都係, 除咗有鳞嘅魚同埋仲有食蠔油之外, 其他全部戒晒, 因為我屋企全家啲皮膚都唔好, 所以為咗阿b, 我好忍得口呀!
至於三文魚, 無錯佢係有鳞魚, 不過因為生食會有好多菌, 大吉利是食咗有事嗰時您又唔食得藥, 咪搵着自己同阿b攪, 忍得就唔好食喇!

原文章由 moonychan 於 08-6-4 13:47 發表
海鮮戒得很清, 一啖都唔敢食. 除了魚

要BB沖上雲霄, 努力中!我呢個仔呀玩就最叻!

別墅

我都係除左食有鱗既魚之外, 蟹無食過, 蝦就好耐先食一次, 不過係蝦餃, 燒賣果d, 其他貝殼類都無食過(因為老公唔比)

大宅

好媽媽勳章

原文章由 carmen_tabo 於 08-6-3 22:29 發表
我都係除左食有鱗既魚之外, 蟹無食過, 蝦就好耐先食一次, 不過係蝦餃, 燒賣果d, 其他貝殼類都無食過(因為老公唔比)

我都係, 不過都會食帶子

子爵府

每個人o既體質同吸收都唔同~唔好見人地食左冇事,自己又去食~如果有疑慮o既時侯,我覺得暫時忍口唔食囉,唔駛擔心咁多~而家係bb大晒~乜都要以佢為先~我大肚時都戒左好多野~

大宅

好媽媽勳章

我大肚個陣有食蒸魚同埋白灼蝦, 帶子同青口都有食過但只係一兩次, 其他海鮮就無食過喇! 我都認同之前一位媽媽所講, 如果你有疑慮就不如唔好食, 因為食左你都會唔安心, 萬一第時bb有乜野皮膚問題或者什麼咁你又會自責, 咁又何苦呢~ 要做個happy mammy呀~ 咁第時先至有個happy baby ga mar~

大宅

我都有食虾,其他貝殼類同蟹就無食,魚生都無,三文魚其實有好多OMEGA3,只係0係香港0既魚生大多唔新鮮,所以好多菌....所以都係唔好食啦

大宅

原文章由 NANAAU 於 高齡產婦 16:24 發表
我都有食虾,其他貝殼類同蟹就無食,魚生都無,三文魚其實有好多OMEGA3,只係0係香港0既魚生大多唔新鮮,所以好多菌....所以都係唔好食啦

咁其實可以食熟既三文魚架, 因為熟既三文魚都好好味架...............因為我都好鍾意食三文魚架, 唔理係生定熟, 都係我既至愛....................

我而家都有買三文魚返屋企自己"煎"唛食, 比的蒜容整, 好好味架.

別墅

我都淨係食過魚咋, 蝦食過兩隻蝦蛟, 蟹就無食過喇

原文章由 lovebbb 於 08-6-4 12:25 發表
我對海鮮沒敏感,陀b時有食部份海鮮,不過比以前食少很多,同埋無食過蟹及甲殼類食物

珍珠宮

原文章由 versolai 於 08-6-4 11:35 發表
我已經有左兩個月, 但聽講海鮮有豐富的蛋白質有助bb的發育, 但的老人家又話唔可以食海鮮, 又話怕對bb的皮膚唔好, 咁其實應該食唔食海鮮呢?

因為我好鍾意食海鮮, 特別係蝦同帶子及魚, 而我有個呀嫂, 佢岩岩生完個b, ...

除了魚外,其他海鮮一概謝絕。
唔知是否冇食其他海鮮,我個仔啲皮膚真係好好,連BB一般有的
pat pat 紅都無。

大宅

原文章由 skmibb 於 08-6-7 13:49 發表

除了魚外,其他海鮮一概謝絕。
唔知是否冇食其他海鮮,我個仔啲皮膚真係好好,連BB一般有的
pat pat 紅都無。

我其實所以海鮮都有食,大閘蟹都有,不過就比平時食既份量少,但係我個仔出左食之後就無咩問題,其實我覺得ok既,如果唔係成日食同埋唔係食咁多既話!!!

首頁

尾頁

跳至