樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好意思很長篇!請各位幫幫忙!
本人所租的單位兩個月前俾新業主(七十幾歲)連租約買了!
我的惡夢就從那天開始。只認了他不夠兩個月, 識他第二天, 已經叫我配一條key(只是兩個單位中鐵門key)俾佢, 要即晚俾佢, 我反緊工放工都九時, 他說明天給他, 我見他是老人家算了, 我立即配完就俾地產給他! 一星期後, 他的電話就到, 話要明晚上我家睇屋, 我說你連租約買已知道會無機會睇屋, 他就改藉口話同個姐夫來睇漏水, 我和先生想他可能想睇下間屋, 便答應了!點知, 那晚他說不適不來叫我開門俾他姐夫, 我說不能,過了一星期電話到, 又話要上來, 我先生說叫他日間到公司(因我先生公司很近我家), 我先生帶他上樓啦, 好等快快解決, 點知當日三點幾有一男女來看了一次, 次後六點幾在沒有通知的情況又有一男兩女要上來, 我先生話沒有一個似業主的人來, 而且他們似買樓多d, 相信他是放盤! 又過一星期, 今次打來好似好唔好意思咁同我講因個仔要結婚話收樓!我話你賠償給我他說一個月(因死約到六月底), 痴線!我話如果你想加租就出聲大家傾啦! 唔好搞咁多嘢,之後他說咁你加dd! 又過了一星期, 今次仲離譜, 話佢阿媽要上來看屋, 我話唔得閒, 點知第二日他直接上我先生處找他, 我先生不在, 他先call我問我先生點解不在公司, 我要今晚要同佢姐夫(不是他媽媽)上來看, 今次我真是嬲到痴線,係公司都鬧佢一餐, 我話我要唔要招呼你全家, 我地要番工, 你上次自己又唔上來, 你姐夫上次咪同兩個女人來了, 他的反應是唔知道, 我話唔係呀, 咩人來你都唔知你就叫我開門, 他說可能是佢家姐, 話我唔好講到佢叫d壞人上來喎, 又說上次有急事所以無睇到, 他要來看, 他未見過! 我話好最後一次, 只可以你一個人來, 如有其他人我是不會開門的, 他又自己話我姐夫和家姐又想上來?我話他們上次咪黎咗啦!多一個都唔得, 當我提早放工回家時他call我話落雨唔來, 我話好咁你以後唔好話來, 我已經講咗是最後一次, 現在就等他通知是加租定要收樓, 我都知再租落去都無意思, 我地又唔會做租霸, 只求住得安樂, 我都開始搵緊地方,但因先生工作關係, 一定要在他的工作地方附近, 所以要慢慢搵! 同埋搬屋好煩! 又剛剛安頓好!自問我都算是一個好租客, 準時交租, 間屋有無題我地會自己修理唔駛業主煩, 有正當職業, 業主有齊晒我地咭片!
CH789

大宅

現在我想問因前業主不在香港一直只托一間小型地產代為管理, 所以只求好租客就好了!所以份租約也沒有打厘印,今個月尾死約就到期。我明白租約條例改了, 而且租金上升不少, 業主可以在生約開始叫你加租或叫你搬走, 但是我同前業主所簽的合約很簡單, 普通書局買的租約, 年期只寫了兩年, 沒有寫明是一年生、一年死約, 也沒有寫明業主可以早一個月通知叫我搬走(只是地產口頭輕輕提及), 內文只註明只是我可以提前通知搬走。
想請問各位這種情況新業主有無權要求加租和要我搬走? 同埋他現在放盤賣我是不是唔駛俾地產入屋?
多謝你們俾機會我發洩下!
CH789

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇寫就當梗約, 業主無權要求加租和要我搬走.

租約期間你有絕對享用,不受騷擾權利. 就算業主你都可以拒絕佢入內. 地產,你當然可以拒絕.

原文章由 ch789 於 08-6-1 23:11 發表
現在我想問因前業主不在香港一直只托一間小型地產代為管理, 所以只求好租客就好了!所以份租約也沒有打厘印,今個月尾死約就到期。我明白租約條例改了, 而且租金上升不少, 業主可以在生約開始叫你加租或叫你搬走, 但是 ...

[ 本文章最後由 clpapa 於 08-6-3 12:19 編輯 ]

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實, 鎖匙你都可以唔比佢, 你退租時至比番佢就得. 我從來唔會中途問租客攞鎖匙, 租客識換鎖架嘛, 退租前要鎖匙來冇用架.

禁止訪問

大宅

謝謝你們的解答! 我想新業主都會最少加30%. 想起又要搬屋就真係想死! 真麻煩!
希望佢賣得出換個好業主啦!
CH789

首頁

尾頁

跳至