跳至

首頁

尾頁

大宅

又發燒又喉嚨痛,
請問煲咩湯水好呢?

男爵府

原文章由 godwin-mami 於 08-5-23 11:51 發表
又發燒又喉嚨痛,
請問煲咩湯水好呢?

sara
頌頌唔舒服仲未好番呀?以前聽朋友講小朋友發燒可以煲d竹蔗茅根紅蘿蔔水飲下,可以清熱咁啦,不妨試下。

大宅

有無咳呀? 如果有, 可以試下用川貝粉(dun)蜜糖後, 每日比一匙佢飲, 囡囡飲過都ok架...

男爵府

sara
sorry題外話!你朋友咪話要培華個d校服既,him him返埋下個月7號,我洗淨就會攞來俾你架啦!真係多謝哂你呀,令到我o地慳返唔少

大宅

好呀!
使咩客氣呀!
仔仔發燒左兩天呀,而家都仲38.4度!!!
又唔肯食野,今朝又

原文章由 macaogirl 於 08-5-23 12:22 發表
sara
sorry題外話!你朋友咪話要培華個d校服既,him him返埋下個月7號,我洗淨就會攞來俾你架啦!真係多謝哂你呀,令到我o地慳返唔少

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 godwin-mami 於 08-5-23 14:24 發表
好呀!
使咩客氣呀!
仔仔發燒左兩天呀,而家都仲38.4度!!!
又唔肯食野,今朝又

我仔早幾日都發燒..到依家都重有幾聲咳..好煩
我都想知點先可以快d好番

好彩..佢發燒都唔會發好耐..都係即日好..只係咳..咳左成2個week啦..近排d菌鬼咁惡

大宅

Ivy,

him him下學期返培正呀? 咁你送佢過黎咪要好早囉...

大宅

原文章由 月希 於 08-5-23 14:28 發表

我仔早幾日都發燒..到依家都重有幾聲咳..好煩
我都想知點先可以快d好番

好彩..佢發燒都唔會發好耐..都係即日好..只係咳..咳左成2個week啦..近排d菌鬼咁惡 ...

南北杏煲雪梨, 紅蘿卜, 或者川貝燉雪梨, 試下... 小詣都咳呀... 今個星期先好返哂咋... 不過佢咳唔咁西利, 最嚴重係鼻塞...我同爸爸都無覺好瞓...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小詣都咳丫?依排真係多小朋友咳...好煩

一陣落街買番d雪梨先

大宅

我聽中醫講,
最好用雪梨乾煲野喎,
因為新鮮的雪梨屬寒涼物,不是個個人都受得,
特別是身體弱的小朋友.
原文章由 月希 於 08-5-23 15:04 發表
小詣都咳丫?依排真係多小朋友咳...好煩

一陣落街買番d雪梨先

大宅

我都好怕佢下一步就係咳呀~
不過都好過發燒啦!

男爵府

原文章由 小瑩子 於 08-5-23 14:38 發表
Ivy,

him him下學期返培正呀? 咁你送佢過黎咪要好早囉...

hehe左住下sara個版面先
係呀7月開始返培正啦,我唔送啦,邊送得咁早呀,佢搭校車來回囉!中午係托兒中心個度只係搭食中午個餐囉!佢不知幾興奮可以同jennifer個嵐嵐一齊食中午呀

大宅

唔緊要,godwin今日好左好多啦!醫生昨日話佢主要是喉嚨發炎引發佢發燒的,
昨晚都仲好高燒呀~仲發開口夢叫住個同學仔個名添

ivy,
你不用接送him him都好既,多d時間照顧妹妹,
不過你最好間唔中抽時間偷偷地去睇下佢,
有時有d野好難講,了解多d呀嘛~
原文章由 macaogirl 於 08-5-23 20:45 發表

hehe左住下sara個版面先
係呀7月開始返培正啦,我唔送啦,邊送得咁早呀,佢搭校車來回囉!中午係托兒中心個度只係搭食中午個餐囉!佢不知幾興奮可以同jennifer個嵐嵐一齊食中午呀 ...

[ 本文章最後由 godwin-mami 於 08-5-24 16:14 編輯 ]

男爵府

原文章由 godwin-mami 於 08-5-24 16:12 發表
唔緊要,godwin今日好左好多啦!醫生昨日話佢主要是喉嚨發炎引發佢發燒的,
昨晚都仲好高燒呀~仲發開口夢叫住個同學仔個名添

ivy,
你不用接送him him都好既,多d時間照顧妹妹,
不過你最好間唔中抽時間偷偷地去 ...

噢~頌頌今次都幾嚴重喎!辛苦哂你囉!
咁請問點樣去偷睇呢?請指教一下 係佢上緊課個陣?好似唔得架喎?定係送佢返學/接佢放學?

首頁

尾頁

跳至