跳至

首頁

尾頁

男爵府

我剛搬進九龍城(嘉林邊道附近), 人生路不熟, 乜都要重新適應過, 有冇靚媽咪比D好介紹我, 等我快D融入九龍城!

請問:
~邊度有好的課外活動比小朋友(女孩子)?
~有冇好的piano老師介紹?
~一個無聊媽咪平日可到那裏活動? (e.g. yoga, 羽毛球.......)
~邊度剪頭髮? 做facial好?
~邊度食lunch好介紹?

請多多指教!

男爵府

重有最緊要邊度有好的全科醫生睇?

複式洋房

有關課外活動問題, 我問問d媽咪朋友先再覆你
因為我BB都未出世, 未有這些資料...
九龍城街市樓上有羽毛球場, 你可BOOK場去打呀...
剪頭髮我覺得聯合道的 OUR SALON 的 JACK不錯
做facial -- 好像是在獅子石道的聘婷的 IRIS不錯
食野呢, 間間都試下啦~~
我都吃到悶悶地喇
你有時間不如自己整下

複式洋房

重有最緊要邊度有好的全科醫生睇 ~ 真係無乜,有的話也請通知我!

大宅

原文章由 97+01 於 08-5-15 14:42 發表
我剛搬進九龍城(嘉林邊道附近), 人生路不熟, 乜都要重新適應過, 有冇靚媽咪比D好介紹我, 等我快D融入九龍城!

請問:
~一個無聊媽咪平日可到那 ...

下個月我都搬入九龍城 為幫仔仔入34校網....

子爵府

原文章由 winwinb 於 08-5-22 14:40 發表
重有最緊要邊度有好的全科醫生睇 ~ 真係無乜,有的話也請通知我!

我唔係住九龍城, 但覺得聯合道近百x超市, 鄭x恆醫生好好,
佢係家庭醫生, 雖然唔係兒科, 但我亞仔同佢好夾, 我介紹佢
比朋友/家人, 都覺得平靚正, 事先聲明, 我同佢無關係,
因佢好有醫德, 你即管作為參考資料 !!
:wave:  :wave:

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

我個女都係睇佢....佢都ok架

原文章由 殷!! 於 08-6-25 04:26 發表

我唔係住九龍城, 但覺得聯合道近百x超市, 鄭x恆醫生好好,
佢係家庭醫生, 雖然唔係兒科, 但我亞仔同佢好夾, 我介紹佢
比朋友/家人, 都覺得平靚正, 事先聲明, 我同佢無關係,
因佢好有醫德, 你即管作為參考資料 !! ...

別墅

我搬咗黎九龍城一年啦
係有好多食肆,但係冇間好食
可能好似winwinb話齌,食到悶
點之有間係九龍城街市樓上間"樂園"d沙爹牛面好好食,
雖然冇餐,飲品另計
不過終於搵到間好好味,有時間上去試下啦

我之玩瑜伽係去工聯會既,因為就到囡囡返學時間
最近又比我發現到一間J's dance新開架,
係太子道西栢德豪庭間隔家歡樓地下
有yoga,有jazz,有latin,大人小朋友都有班
個yoga導師好似幾得喎,
不過我唔啱時間,因為只有夜晚
所以我都會玩返工聯會,或者join康文署

OUR SALON剪髮OK架
我都係呢間剪,不過叫BON

有時間約埋一齊出黎TEA啦

大宅

97+01,

我都快搬返九龍城la!

請問:
嘉林邊道向太子方向,
一點轉彎限街有波希.....
可以學畫,跳舞,合唱團....琴等....
喇沙利道都有一d學英文......之類可以看看.

我見好多小朋友喺波希學....

~一個無聊媽咪平日可到那裏活動? (e.g. yoga, 羽毛球.......)
過去土瓜灣工聯會,都有好多活動,
睇下時間夾唔夾,有冇位.

~邊度剪頭髮? 做facial好?
太多了,真要自己試下先知.....

~邊度食lunch好介紹?
太多了,都係要自己試下先知.....
如果諗住快餐形式的話,聯合道都有2間,
我自己食開近太子道果間,又平又大份.
又或者上九龍城廣場的pizza hut,而家午餐都抵食.
街市熟食檔都可以,但係我帶住個小朋友,
上面就坐得唔太舒服.

醫生.....我自己都睇過鄭x恆醫生,
但係bb都係睇返自己的兒科醫生.

bbrianma

請多多指教!

原文章由 97+01 於 08-5-15 14:42 發表

請問:
~一個無聊媽咪平日可到那 ...

大宅

我個B係法國醫院出世,會睇番佢哋個駐院兒科醫生,剪頭髮去開聯合道間北京,ok  ! 羽毛球會去街市樓上,樓上仲有埋圖書館同熟食檔。但你問邊間好食,可能全部都食過晒,都真係無乜邊間特别好食,如果食燒味飯嘅話去聯合道百佳隔離間龍城,啲油雞燒腩好正。聯合道嗰兩間快餐店價錢响九龍城已經算最平,週日lunch time去無晒位。

大宅

今日去九龍城行街.......好唔開心~~~

----點解一個商場都無....

----好少細路仔, 又少公園....

搬左去之後...我既生活點過...???一定悶死~~~~

大宅

原文章由 bobo_ling 於 7/6/08 01:26 AM 發表

有,咪得一個九龍城廣場,係賈炳達道,行過隔離就係九龍寨城公園,行上去衙前圍道近嘉林邊道附近仲可以去到九龍仔公園。

大宅

原文章由 mommyisa 於 08-7-6 11:24 發表

有,咪得一個九龍城廣場,係賈炳達道,行過隔離就係九龍寨城公園,行上去衙前圍道近嘉林邊道附近仲可以去到九龍仔公園。

thanks, mommyisa~

老實講, 搬去九龍城係為左bb讀書....我擔心去到一個新環境 又要

一段時間適應....例如, 邊度有平野買 ,街坊又是新面孔....最慘就

係....好少同我一樣的全職媽咪 我怕會悶呀.....

係呢~~
我個bb仔 3歲, 你呢??

大宅

原文章由 bobo_ling 於 7/7/08 06:34 PM 發表

thanks, mommyisa~

老實講, 搬去九龍城係為左bb讀書....我擔心去到一個新環境 又要

一段時間適應....例如, 邊度有平野買 ,街坊又是新面孔....最慘就

係....好少同我一樣的全職媽咪 我怕會悶呀.....

係呢~~
我個 ...

我個女得3個星期大,我仲坐緊月,好彩宜家個女食飽就瞓仲未係好辛苦,不過遲啲就唔敢保證。我都唔知係咪一個全職媽咪,坐完月以後都會留响屋企揍女兼顧埋公司嘅嘢。你個仔讀邊間學校? 我諗宜家係咪要諗定邊間 playgroup先呢?

子爵府

原文章由 bobo_ling 於 08-7-6 01:26 發表

九龍城去荷里活, 九龍灣, 或者樂富吉朱島......
都可以好多野行啦.....(好近, 全部都唔洗20mins 車程)

大宅

樂富吉之島由聯合道行上去大約15分鐘到,我以前成日行去當做運動兼shopping。

大宅

原文章由 mommyisa 於 08-7-7 20:17 發表

我個女得3個星期大,我仲坐緊月,好彩宜家個女食飽就瞓仲未係好辛苦,不過遲啲就唔敢保證。我都唔知係咪一個全職媽咪,坐完月以後都會留响屋企揍女兼顧埋公司嘅嘢。你個仔讀邊間學校? 我諗宜家係咪要諗定邊間 playgroup先 ...

我都未知讀邊間比較好.....或者會幫佢報培正幼稚園, 因為個個都話好......
你個小b好細 如果帶佢出街特別人多既地方 容易染病....我諗等佢3個月後才開始打算搵playgroup吧.......
想起當時湊bb首2年好吃力 好多野唔識, 又沒有人幫手...真係好辛苦.....現在總算重見天日 雨過天x.....

大宅

原文章由 殷!! 於 08-7-8 02:55 發表

九龍城去荷里活, 九龍灣, 或者樂富吉朱島......
都可以好多野行啦.....(好近, 全部都唔洗20mins 車程)

thanks~~~

我e d師奶仔最希望搵到平野既地方.....

子爵府

原文章由 bobo_ling 於 08-7-9 00:05 發表

thanks~~~

我e d師奶仔最希望搵到平野既地方.....

九龍城都有好多平野賣, 一係坐小巴出花園街行, 又係好快!!

其實九龍城會一路一路咁變化,
以我所知九龍城廣場過幾年會拆黎起樓,
大東hotel會拆, 好似起商住22層高既樓,
隨住一路有人收購全棟舊樓, 再起新野.
隨住舊機場既新設計....
隨住新浦崗既新地大樓盆......

複式洋房

原文章由 水玲瓏 於 08-6-27 02:12 發表
我搬咗黎九龍城一年啦
係有好多食肆,但係冇間好食
可能好似winwinb話齌,食到悶
點之有間係九龍城街市樓上間"樂園"d沙爹牛面好好食,
雖然冇餐,飲品另計
不過終於搵到間好好味,有時間上去試下啦

我之玩瑜伽係去工聯會 ...

我都覺得街市樓上間"樂園"d面好食呀
不過真的貴貴地...
近來鐘意左食松記的lunch
好大盒有野飲28蚊!!

我都有發現栢德豪庭附近間野
有d想試下yoga呢
不過我就未睇d時間得唔得...

首頁

尾頁

跳至