跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

好失敗呀!我唔識做人媽咪啦...鳴
我bb一出世唔肯食奶...次次都一至兩安...
or唔食..到現在4個月都係咁唔食..唔食......
佢現在4個月啦得11磅...d護士都話佢細粒...
我想既咩...我已經好蜜餵佢ga~啦~3個鐘一次....
bb三個月個時我搵到份文職....咁bb就比左老爺湊....
咁我地夜晚就接番bb..'不過bb一樣唔食...食得好小...
好啦..4個月啦..我以前大個好d啦...點知現在食一至兩安之後
就大喊唔食...唔比枝奶佢又冇事..
咩事呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!點好呀!!!!!!!!!!!
我可以點呀!!!

子爵府

原文章由 cherry913 於 08-5-12 17:51 發表
bb ...

你係未抱bb姿勢唔好 bb唔肯飲?你試下將bb抱直少少,餵果時就用手指住個咀仔好似幫佢容易d飲,bb可能未掌握到點飲奶,你試下啦
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 cherry913 於 08-5-12 17:51 發表
bb ...

你帶bb 去睇兒科醫生, 睇下佢會唔會介紹適合既奶粉俾你個 bb 啦.

聽聞心美力係輕磅bb奶粉, 你問下醫生o岩唔o岩你個bb食丫.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1400930&extra=page%3D2

別墅

BB都好識野架...係咪0的奶粉唔岩佢地食呀??好似我B仔咁, 比0的南瓜蓉佢食,未放落口佢已經望住個匙更扁嘴, 放入口仲唔肯食poo番出黎添!

大宅

我個BB係食S26....
佢係唔食奶...係食蘋果容,糊仔個D...
一比奶就喊到傻左..
D護士孜話唔好比佢食呢D..喂..佢連奶都唔食啦..我可以比咩佢食呀!好痛苦...
同BB去睇兒科又話冇事....BB要試下4個鐘食可能好D..
我地試過...都係一樣...冇計啦...
佢地成日叫我唔駛咁緊張...喂..個BB係我GA!點可以唔緊張呀!
好似頭先5:00食奶,又係一安之後唔食喊..我要發灑傻啦..
6:00又比佢,又唔食....之後我地比啤梨容BB食,BB又食...
食完又肯食3安奶...
唉!我真係唔知佢想點!!

子爵府

係咪個奶咀細呢 我阿仔就係咁, 一食到佢無洒氣攰, 佢就唔食... 正懶B

別墅

有冇試下換奶樽 ?

大宅

咩都試過啦....用匙同針筒都唔得....
出左咩問題......可以點..

大宅

有無試第二隻奶粉?我聽講有d bb撰奶粉食,有d媽媽要試幾隻先試到佢bb啱食o架!

子爵府

原文章由 cherry913 於 08-5-12 18:56 發表
一比奶就喊到傻左..
D護士孜話唔好比佢食呢D..喂..佢連奶都唔食啦..我可以比咩佢食呀!好痛苦...
同BB去睇兒科又話冇事....BB要試下4個鐘食可能好D..
我地試過 ...

甘奇 甘你有無試過轉奶粉呀!或者轉過奶樽或桔大d個奶咀頭,等佢飲得舒服d
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

大宅

有轉過奶粉..之前BB飲美素力..點知仲唔肯飲....食S26都好D..至小肯飲下........吉大左個奶咀比佢好DD...
頭先食奶又係要哼歌仔一路訓先一路飲...開左4安比BB.......都係飲3安!!
真係好唔開心呀!

子爵府

原文章由 cherry913 於 08-5-12 23:07 發表
有轉過奶粉..之前BB飲美素力..點知仲唔肯飲....食S26都好D..至小肯飲下........吉大左個奶咀比佢好DD...
頭先食奶又係要哼歌仔一路訓先一路飲...開左4安比BB.......都係飲3安!!
真係好唔開心呀! ...

唔好甘啦,我個女都係甘,飲得4安奶 ,佢肯飲就得啦

大宅

我bb都係飲3-4安奶,間唔中先飲多小小奶咋,再多一、兩個月就可以食多d固體,繼續努力啦,起碼佢由1安食到3安,都有進步呀!

大宅

畀面勳章

唔好唔開心啦,你咪話呀b肯食米糊,你咪俾佢食糊仔lor,可能佢覺得好食會食多d!

大宅

唔好唔開心啦...我大女細果時又係咁...

佢出世得5磅, 係超輕磅bb, 都個半月開始厭奶...每餐飲得一兩安/有時半安就開始喊, 死都唔飲奶. 我地又係唔知點算.

開頭我hb就格硬'對'到佢drink到3安為止...

後來聽人講由得個bb skip一兩餐, 到佢餓時自然就可以飲多d ka la...咁開頭都work..一日總有一兩餐係可以飲到3-4安

但跟住佢又唔飲, 我地觀察左佢好耐, bb一開頭就飲得好急, 1號咀又太細...跟住就'閔震'...咁我地埋換2號咀lor...點知佢飲到後面無咁心急時d奶係咁流, 濁親又唔飲....又cry....

endup我地換左chu chu十字咀, 由得佢順住自己的節奏飲奶...啊好好多wor...雖然唔係一下子好番晒, 但就慢慢正常番...

last but not the least, bb 唔飲奶一定有佢原因, 但唔一定係你照顧上出問題, 想話有d bb係天生唔鍾意飲奶ka...你唔好太上心, 總之個bb健康就得, 輕磅d都唔係問題, 遲d吃粥仔可以追番...我大女由3% growth line追都而家80%啦....

原文章由 cherry913 於 08-5-12 18:56 發表
一比奶就喊到傻左..
我地試過 ...

大宅

My BB refuse to drink now too..she was so agressive before.She had 7 oz per meal. Now refuse to drink as soon as she has 1-2oz. Don't know what happen to her.

大宅

好多謝你地安慰我呀!!!
不過真係好傷心.....
點解我bb會係咁!!!
點解佢咁細粒......
係唔係我做錯左d咩.....
我成日都諗bb健康都得...
但係一望住bb就好心痛.......
我都好想比糊仔佢食下...可以飽肚d..
但我老公話護士話唔好比bb食住.......
呀.....
點做好呀!

複式洋房

回覆 #1 cherry913 的文章

你唔好咁担心,做媽媽就係咁個個都肉緊自已個仔女,不過你咁担心都無用,先控制自己的情緒,BB好容易感受到你的不安.你不如多D鼓勵BB叫佢同你一齊努力,BB會明白的.唔好喊,唔好怪自己,你開心D正面D好多嘢都會變好的.

複式洋房

原文章由 cherry913 於 08-5-13 19:22 發表
好多謝你地安慰我呀!!!
不過真係好傷心.....
點解我bb會係咁!!!
點解佢咁細粒......
係唔係我做錯左d咩.....
我成日都諗bb健康都得...
但係一望住bb就好心痛.......
我都好想比糊仔佢食下...可以飽肚d..
但我老公話 ...

你唔好甘擔心啦... 我個 case 同你都差唔多架...

我豬女而家五個幾月.. 佢四個月大時去健康院檢查個陣...

佢都係得11磅咋... 但豬女出世個陣都有6磅半架...

佢出左世之後幾日... 第一次去健康院檢查個陣...

因為醫生都話佢係過份輕磅... 所以要我地即刻入醫院抽血做檢查呀...mouth: 聽到個陣嚇到我喊呀... 好彩最後個結果都無問題..

我地上次去檢查個陣... 因為佢又太輕磅.. 所以 d 姑娘都好緊張... 仲要連我都要度高磅重呀...

跟住我地仲要見埋醫生添...

其實我豬女係可以食到6安奶架... 訓亦都係 ok 架喎.. (touch wood)

但佢都係甘細粒... 我而家帶佢出街.. 都仲有幾好多人話佢細粒架...

我之前都曾經試過好似你甘... 好唔開心又好擔心架..

但而家我都睇開左囉... 幾多磅根本唔係一個大問題...

最重要係個 bb 可以健健康康...

好似我豬女甘呀... 佢除左輕磅之外..

其他各方面.. 醫生同姑娘都檢查過... 都話佢係絕對 ok 既...

所以你都唔駛太過擔心架... 放輕鬆 d ...

我祝你個 bb 可以健康、開心地成長呀..

大宅

嗯!明白啦!!^^
不過bb要6月10日覆磅...
到時再同你地匯報呀!!!
bb你快d食多d啦!!重d啦!

首頁

尾頁

跳至