論盡家傭

跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

要找姐姐真係要小心選擇僱傭中心,大間唔代表一定有保證,所謂不成功,不收費亦係取巧,當發現僱傭中心有問題要退錢,一味柂,最後一蚊都冇得退.

親身經歷,一肚氣,姐姐又冇,錢又冇!

23sep2014於陽X女傭中心聛請印傭姐姐,在當日已向元郎區陽X女傭代表Ron Lee(現在係徐小姐因李小姐已走)表明本人原本的女傭因17jan2015便完約,但因家中有長期在床的婆婆需再另聛請印傭姐姐接替現有的姐姐照料傷殘婆婆,亦明確表明新上班的姐姐一定要12jan2015前到港,因為本人希望原先的姐姐和新的姐姐可用相同語言溝通交接. 於當日找到適合的姐姐亦交上合約收費,保險,驗身的費用.

3jan2015 陽X女傭店經理林小姐致電告知有關姐姐要一月尾才能到港,因當地公司說姐姐上堂堂數唔足要補堂.

5jan當天電話中本人明確的通知銷售經理曾生取消申請女傭來港和詢問何時何退錢給我們和用如何方式退款.

6jan突回覆女傭可於14jan到港,他說比我們要求的日子12jan只是遲了二天,買了機票, 要求我們接受.

7jan曾生回覆我們沒有任何退款,因已確認姐姐來港日期交易已完成.

8jan我們詢問投訴熱線周小姐說已在5jan要求取消申請女傭來港為何6jan還買機票?我們再問周小姐曾生3jan答應負責我們原有姐姐的續約費,簽證費和機票錢,她說要再了解明天再覆.

依家陽X女傭中心話一蚊都唔會退,我們現在可以做的就係提醒大家,找女傭中心先上網找下有關公司之前有冇俾人投訴和女傭中心處理手法,我們也好後悔之前盲目相信大公司,原來陽X女傭中心只要一上網就見到黑店,和有關投訴!

男爵府

up

大宅

佢聯絡左你未??

子爵府

別墅

陽X就係話乜都唔退!!!因為交易已完成~!
佢地為左唔退錢跟本夾硬黎, 3 JAN仲話緊姐姐因為課堂要一月尾先可以到港, 點會5 JAN我地一講取消 6 JAN就話14號可以到我們家(姐姐黎到唔使驗身咩??又話D堂未上完唔通一日上晒十幾日嘅堂!!!!)仲買左姐姐機票..迫我地要!!!

就算姐姐黎左都要小心,因為聽聞陽X會僱主,女傭兩邊聯絡,如果其中一方對工作唔滿意就會幫相方換工,陽X從中又可搵一筆~

所以真係要小心,如果真係係都要幫襯陽X,由頭到尾記得白字黑字寫,最好拍埋VIDEO保障自已!不過拍埋VIDEO都係拖,之後原來都係唔退!陽X簡直無法無天~!

禁止訪問

別墅

回覆 BoeyWW 的帖子

3 JAN 陽X話位姐姐要月尾先黎香港,我地番到屋企即刻同原先姐姐商量(姐姐機票一早都買好左),問可唔可以幫我地再做,好在姐姐一路都知我地發生咩事,而且其實姐姐已經幫左我地6年,我地平時關係都好好,見我地為左呢件事忙到兩公婆輪流唔舒服,佢都好擔心我地,唸過之後答應繼續幫我地.
其實我地都好唔好意思,因為姐姐都想拍拖結婚,但係因為幫我地姐姐計劃都要推遲,不過我地都會識做加人工就一定,到姐姐真係走會比多D假佢,等佢玩下先番印尼!

別墅

仲有提提大家陽X女傭中心佢地姐姐質數都好有問題,最最初選擇了另一位姐姐,三星期後才通知個姐姐出唔到印尼境,我問番依家幫我嘅女傭公司,佢話唔比出境一定唔係唔斉文件咁簡單!
陽X女傭中心點會連自已個姐姐出唔到境都唔知仲比僱主選擇,真係好有問題~!

禁止訪問

引用:回覆 BoeyWW 的帖子3 JAN 陽X話位姐姐要月

大宅

牛年勳章

回覆:BoeyWW 的帖子

好在咋。原本我係元朗陽x揾女傭。但counter小姐太串。冇禮貌。所以我冇揾佢地幫手。

有乜理由要先比錢先可以interview個工人。冇可能。間間都唔使

別墅

回覆 kennylove 的帖子

真係恭喜晒,好在佢串咋(姓徐OR吳小姐),等你幫襯唔到,唔係有咩貨不對板,咪又係自已受氣!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

大宅

回覆:陽X女傭中心,不成功照收費

出名係高級黑店!

別墅

回覆 songabchuk 的帖子

可惜知道後已經太遲

如果11980可以退得番,會全數捐去做善事

人在做天在看

子爵府

我都被騙過

大宅

我都係受害者。陽X承諾2個月內到港,其間我自己親自到入境署見主任才加快批visa,可惜份新工唔等我。現在,工人到了,我份工冇了,日日對住佢,冇收入仲要出糧俾佢!

別墅

回覆 chowyikwan 的帖子

甘真係有少少眼X,但錯又不不姐姐.......唯有加油搵份好工!

屋企姐姐同我講,佢地都有朋友間AGENT係陽X女傭中心,姐姐朋友都話呢間AGENT衰,後尾寧願轉AGENT都唔再跟陽X.
姐姐離開屋企人都係為搵食,陽X就 承諾=生菜,最緊要理我地冇姐姐用,理我地冇工做咩!

真係超嘔血,件事SEND左俾NEWSPAPER都冇消息....唉

大宅

我仲岩岩在陽光接左個姐姐返家,做左幾日,希望正正常常唔好煩。

其實有邊間靠得住架?
我有同事在啲細店請左個,唻到乜都唔識,個姐姐自爆佢其實無上過堂!但agent 照收晒錢啦當然。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都懷疑佢哋表面幫你,但實際叫工人轉工。兩頭蛇。

missli88    發表於 15-2-14 17:34

別墅

回覆 yeemelody 的帖子

唔係懷疑,係肯定~!
有一傭主同我依家女傭公司講陽X扮晒問姐姐做嘢情況,叫傭主換,但傭主覺得姐姐係冇記性做嘢未做到最好但不至要換.
我屋企姐姐嘅朋友完約都寧願轉AGENT,唔跟陽X.
另一個姐姐嘅朋友話陽X同佢講有份好D嘅工唔使照X甘多人,提意幫姐姐同傭主講唔做,傭主又要再幫襯陽X搵姐姐~~~

首頁
12345...14

尾頁

跳至