少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

兒語及疊字

睇左一D書講一定要同小朋友講正確字眼. 所以一直都嚴格遵守, 同小依言唔講疊字如"杯杯", "水水"等, 亦唔講兒語如"wow wow", 只同佢講"杯", "水", "狗仔". 所以小依言講說話算快, 19個月開始講短句.

但係始終佢都由唔同途徑學左好多唔正統的詞語. 佢到依家出街見到狗, 佢堅持要講"汪汪"!

又例如有日聽到佢講"不得了", 原來佢的意思是"旺旺仙貝", 因為有個廣告話"好食到不得了".

另外, 佢同我地講話想食"卜卜脆", 原來係有人比栗米片佢食, 話佢知呢樣野叫"卜卜脆", 佢就先入為主. 我同佢話呢樣野叫"栗米片", 但佢好堅持話叫"卜卜脆", 激死人. 後來講左好多次都無用, 改唔到. 不過, 我問佢"栗米片"響邊度, 佢都識指俾我睇, 但仍然話係"卜卜脆".

我覺得教錯名稱, 教兒語及疊字, 要用三倍努力先可以改正. 唔知大家有無類似經驗. :-(

子爵府

好媽媽勳章

Re: 兒語及疊字

我覺得唔駛太緊張, 有時候應該有d彈性, 中文唔同英文, 就好似廣東話同書面語已經好大分別, 唔通要嚴格遵守到你講每一句說話都係書面語o既句子咁?
其實小朋友學o野好快, 你可以用另一個詞語/句子引開佢注意.... 如果比我, 好似依言講:"汪汪", 我唔會即刻糾正, 我反而會同佢加長意思回應:"係呀, 狗仔(小狗)汪汪叫", 慢慢佢就連句子都可以掌握得好, 甚至可以一路舉例:"貓仔喵喵叫, 小雞吱吱叫"等等....
就正如"不得了", 如果你唔想佢講"旺旺仙貝", 我就會回應:"蔬菜(xx食物)好吃到不得了"..."卜卜脆", 我就會回應:"粟米片, 卜卜脆, 好吃到不得了", 而且"粟米片"會比較講得誇張同大聲.
小朋友好鍾意鬥氣, 你越緊張佢就偏對抗, 所以放鬆d.
我想要9999呀...

大宅

其實你說的很對. 不用立即糾正的. "狗仔會汪汪聲地叫" 這類句子我早前說了很多次了, 但仍然沒有什麼改善, 一時心急才會動氣. 謝謝提醒. 我要再堅持一下.

別墅

Tina,

My son also says "wo wo" = dog, "meow" = cat. I think it's OK, as long as he knows what they are. When I show him picture card of dog, he will say "dog" instead of "wo wo". However, when we talk to him, we don't use wo wo, meow.

I read your diary about taking your daughter to park. When I want to leave, I will tell my son, "we have to go now, why don't you say goodbye to slide and swing." He will follow and go say goodbye. He says, "Goodbye slide, goodbye seesaw." Then, he will come to me and says, "I say goodbye to slide and seesaw."

I do the same in supermarket, department store, toy store. It always works. Hope it works for your girl.

首頁

尾頁

跳至