家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友話一轉工, 就要將強積金戶口轉去新公司, 因為舊戶口無新錢入, 個個月淨俾管理費, 好快就會"蝕"錢, 有無人有經驗, 大家交流下。

琥珀宮

舊戶口既錢會繼續投資, 有機會賺也有機會蝕! 同有無新錢入無關!

當然將強積金戶口轉去新公司, 可以方便自己整理投資組合!

原文章由 RoseTutoria 於 08-3-20 23:23 發表
朋友話一轉工, 就要將強積金戶口轉去新公司, 因為舊戶口無新錢入, 個個月淨俾管理費, 好快就會"蝕"錢, 有無人有經驗, 大家交流下。

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 RoseTutoria 於 3/20/08 23:23 發表

冇蝕喎,我八年前開始冇做野,户口結餘$15000,宜家都有$25000,好似幾好呀。

複式洋房

係囉! 依樣嘢好睇個市同埋你當時係幾時入貨o架喎! 如果你個mpf戶口係响高峯嗰時供,咁你而家睇梗係蝕啦 ... 不過你如果响低嗰時供,到而家都應該ok/賺

反而, 其實考慮一下好唔好將所有mpf擺埋一個戶口仲好啦! 咁你都方便啲manage ... 你睇下啲基金管理費會唔會化算啲

大宅

但強積金管理費好似係你65歲退休, 提取你既強積金時先一次過扣, 所以到時舊錢會無左一部份, 無幾多% 唔係好識計, 你們知唔知呢?

禁止訪問

最好轉啦

首頁

尾頁

跳至