烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請指教怎樣整呀, 謝謝

另外我想問下我今日買左條倉魚, 佢話$3.5 一兩, 秤左一條收$43, 我有俾人呃嗎? 倉魚原來咁貴的

大宅

1) www.6xue.info/bbs/article.php?forumid=104&filename=27897

2) www.hk-basecamp.net/viewthread.php?fid=3&tid=3304&action=printable

3) http://wkzone.net/archiver/?tid-399.html

<阿so>煎(魚倉) 魚

煎(魚倉) 魚
唔 識 嚇 死 ! 識 都 一 樣 嚇 死 ! 係 你 一 個 無 死 ! ! 」
如 果 你 想 明 白 這 句 說 話 , 或 要 感 受 一 下 這 句 說 話 , 你 一 定 要 試 一 試 煎 魚 。 不 要 說 一 個 不 曉 得 煮 的 人 覺 得 煎 魚 難 , 甚 至 有 很 多 懂 得 煮 的 人 也 不 懂 得 煎 魚 的 竅 門 。 煎 魚 了 得 的 乃 是 菲 傭 , 我 這 個 煎 魚 也 是 從 她 們 身 上 偷 師 。
不 用 說 , 煎 魚 最 容 易 是 魚 看 起 來 好 像 被 強 姦 幾 次 的 樣 , 甩 皮 甩 骨 ! 那 是 不 是 鑊 的 問 題 ? 用 易 潔 鑊 是 否 有 幫 助 ? 少 許 啦 ! 那 是 不 是 控 制 火 很 重 要 ? 少 許 啦 ! 大 火 煎 魚 , 魚 還 沒 有 熟 便 了 , 怎 辦 ? ! 那 又 是 不 是 油 要 多 呢 ! 或 許 油 要 少 ? 呀 ! 是 多 還 是 少 呢 ! 那 麼 為 甚 麼 要 煎 魚 呢 ? 煎 豬 扒 好 像 沒 有 這 些 麻 煩 。 哈 ! 哈 ! 小 心 ! 煎 魚 可 令 你 精 神 分 裂 !
隻 要 你 看 完 後 便 知 自 己 有 多 麼 蠢 ! 煎 魚 隻 有 一 大 竅 門 就 是 「 走 開 」 ! 當 你 將 魚 放 在 鑊 中 , 你 甚 麼 也 不 要 搞 , 「 走 開 」 ! 由 得 魚 自 己 慢 慢 在 慢 火 中 煎 熟 。 如 果 你 微 微 感 覺 一 下 (魚倉) 魚 剛 落 鑊 時 , 是 會 黐 住 鑊 的 , 如 果 你 移 動 它 , 它 的 皮 便 會 爛 , 肉 亦 會 被 你 撕 開 。 假 若 魚 熟 的 時 候 , 你 不 用 用 鑊 鏟 , 隻 要 你 輕 輕 拿 起 鑊 , (魚倉)魚 自 然 會 離 鑊 , 這 時 才 調 高 火 , 令 魚 金 黃 色 即 成 !
我 看 見 你 們 在 陰 陰 笑 ! 對 了 , 煎 魚 隻 要 你 明 白 竅 門 , 一 些 很 難 的 東 西 也 變 得 容 易 , 一 邊 煎 魚 , 一 邊 還 可 以 打 番 兩 鋪 麻 雀 !
煎(魚倉) 魚
材 料
(魚倉)魚 1 條 ( 大 概 $16 )
蒜 頭 5 粒 ( 切 片 )
指 天 椒 2 粒 ( 切 粒 )

烹 調 步 驟
1 將(魚倉)魚 洗 淨 , 然 後 用 少 許 鹽 及 大 量 胡 椒 粉 和 生 粉 , 塗 在 魚 上 。
2 加 油 將(魚倉)魚 用 慢 火 煎 , 煎 的 時 候 , 別 將(魚倉)魚 翻 動 , 當(魚倉)魚 可 離 鑊 , 即 已 熟 , 可 調 高 火 。
3 當 魚 被 煎 至 金 黃 色 及 脆 的 時 候 即 成 。
4 將 蒜 及 指 天 椒 用 油 爆 香 , 然 後 放 在 魚 上 。

大宅

$3.5一兩好貴喎....

原文章由 Fatima_melanie 於 08-3-16 18:53 發表
請指教怎樣整呀, 謝謝

另外我想問下我今日買左條倉魚, 佢話$3.5 一兩, 秤左一條收$43, 我有俾人呃嗎? 倉魚原來咁貴的
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

禁止訪問

男爵府

咁平時要幾錢的?
是呢期d魚貴定係我買那檔貴呀?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至