懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我book 左四月向廣華照, 但佢比我嘅資料係有四種:

a) 唐氏綜合症早期篩查測試 ($450)
- 11w-13w6d - 度頸皮 & check PAPP-A & hCG
b) 唐氏綜合症早期及中期綜合測試 ($800)
- 11w-13w6d - 度頸皮 & check PAPP-A, 16w-19w6d check AFP & hCG
c) 唐氏綜合症綜合測試 (fee of charge)
- 11w-13w6d - 度頸皮, 16w-19w6d check AFP & hCG
d) 唐氏綜合症懷孕中期測試 (fee of charge)
- 16w-19w6d check AFP & hCG
佢地話四種test 都可以驗出8-9成嘅唐氏綜合bb, 如果係咁, 點解又要揀??
無媽咪已經向廣華做左, 分享一下. 我驚到時揀錯就弊啦

男爵府

a & b 係send出去瑪麗醫院做, 所以要收錢, c & d好似係廣華自己做, 佢地嘅分別係驗到有誤差嘅比率, 貴d就準確d, 當時我都唔係好識簡, 不過c6話都係驗一次啫, bb緊要過d錢, 簡左最貴$800果隻, 所以你記得一定要帶支票簿, 比現金都唔得, 因為抬頭係寫比瑪麗醫院架
不過唔洗擔心, 做之前姑娘會詳細解釋一次比你聽4種嘅分別, 唔明問到明囉, 祝bb健康

原文章由 wwtbid 於 08-3-15 12:50 發表
我book 左四月向廣華照, 但佢比我嘅資料係有四種:

- 11w-13w6d - 度頸皮 & check PAPP-A & hCG
- 11w-13w6d - 度頸皮 & check PAPP-A, 1 ...

別墅

回覆 #2 bonnie1013 的文章

多謝你嘅回覆,不過我又想知佢會唔會有收據比番你? 收據抬頭係點寫?

別墅

請問我應該點登記? pls advise.

男爵府

我唔記得有冇收據, 你或者問下姑娘, 之後有report寄返屋企

原文章由 wwtbid 於 08-3-16 12:51 發表
多謝你嘅回覆,不過我又想知佢會唔會有收據比番你? 收據抬頭係點寫?

別墅

回覆 #4 beamom 的文章

我攞住封c+醫生信去首次登記, 佢地就幫我book埋.

別墅

係咪有年齡限制? 知唔知仲有咩地方有得做Oscar?

男爵府

陀BB 0既週數限制.
威院都有得做, 不過會好FULL, 自己可以打電話去問.

原文章由 beamom 於 08-3-17 17:56 發表
係咪有年齡限制? 知唔知仲有咩地方有得做Oscar?

別墅

Yes, I called la but they are fully booked already :<

大宅

回覆 #9 wwtbid 的文章

我選左450果種呀,昨天做左喇

大宅

回覆 #9 bonnie1013 的文章

你驗OSCAR 醫生肯幫你看性別嗎?我就沒有了,佢話照結構那天才確實知道

大宅

回覆 #9 bonnie1013 的文章

你驗OSCAR 醫生肯幫你看性別嗎?我就沒有了,佢話照結構那天才確實知道

別墅

咩係 "450" 嗰種? 有好多種既咩?

大宅

回覆 #1 beamom 的文章

- 11w-13w6d - 度頸皮 & check PAPP-A, 16w-19w6d check AFP & hCG
c) 唐氏綜合症綜合測試 (fee of charge)
- 11w-13w6d - 度頸皮, 16w-19w6d check AFP & hCG
d) 唐氏綜合症懷孕中期測試 (fee of charge)
- 16w-19w6d check AFP & hCG
佢地話四種test 都可以驗出8-9成嘅唐氏綜合bb,

別墅

原文章由 AnnieMak 於 08-3-18 11:57 發表
我選左450果種呀,昨天做左喇

咁姑娘點同你解釋 a 同 b 嘅分別?兩樣係唔係都會照埋結構?
唔好意思咁多野問

大宅

聽说而家廣華排首次產检都要2個月, 通常驗到有BB都已1個月,再加2個月,係12周, 點趕到11W去驗OSCAR??

原文章由 wwtbid 於 08-3-17 17:49 發表
我攞住封c+醫生信去首次登記, 佢地就幫我book埋.

男爵府

冇睇, 醫生話太細未必準, 都係照結構才知

原文章由 AnnieMak 於 08-3-18 12:06 發表

別墅

原文章由 richwong 於 08-3-23 20:13 發表
聽说而家廣華排首次產检都要2個月, 通常驗到有BB都已1個月,再加2個月,係12周, 點趕到11W去驗OSCAR??

無錯,佢地首次產檢係好遲,我book 到要差不多15w先做首次產檢,但係OSCAR就幫我book早過首次產檢,即12w去驗,所以其實如果你係要check嘅話,佢地會你預算時間架。

大宅

我都係廣華做度頸皮,尋日去排都排到5月頭,係13w,第一次產檢就第17w.咁我自己又有一個私家醫生幫襯住,都ok..

首頁

尾頁

跳至