跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩政府宣布
聽日全港幼兒園.幼稚園同小學聽日起全部停課
咁我就頭痛啦....mouth:
平時湊腸仔包已經無咩時間上網
聽日起家姊又唔駛返學
加上流感高峰期
邊度都唔敢帶佢地去
咁樣屋企一定會變戰場啦....
再加埋姑仔個女同我地住埋一起
我依家已經唔敢想像聽日會變成點啊....
天啊......
點解會咁啊.....
有邊個來救我阿.......................:-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

我已經Book左星期6同亞囡去打流感針喇...
我都覺得太恐怖, 不過亞囡就慘喇,月尾又要打一歲針!
下個月再打埋第4枝肺炎鏈球菌針,又要打第2枝流感針!又要打水痘針。
真係諗起都心痛呀,不過太多菌喇~無計!:cry:

我都會照同亞囡出街既,無可能日日困住屋企,真係大家都癲!
唯有去D小人既地方,同埋注意清潔囉,多D同佢抺手仔!
原文章由 yvette8026 於 08-3-13 00:21 發表
岩岩政府宣布
聽日全港幼兒園.幼稚園同小學聽日起全部停課
咁我就頭痛啦....mouth:
平時湊腸仔包已經無咩時間上網
聽日起家姊又唔駛返學
加上流感高峰期
邊度都唔敢帶佢地去
咁樣屋企一定會變戰場啦....
再加埋 ...

別墅

流感真係好恐怖,我都唔敢帶嵐嵐落街,最多係帶佢上天台行下接觸下陽光。

最慘係,嵐嵐D鼻水同咳完全好得晒,下個星期就係生日PARTY同埋就快打1歲針,都唔知點算好。
入黎參觀我blog啦~~
http://hk.myblog.yahoo.com/katie_laalaa921

男爵府

而家去疹所打針都驚啦,咁多人病,d病菌o係晒個疹所度

別墅

唉, 我尋日聽到停課既消息都頭痛緊今日啊囡點算好, 因為佢返緊幼兒中心, 我同事都今朝都打黎問我兩個星期點算好.....
好在今朝學校都肯收, 但係就講明如果再有宣佈, 隨時要湊走佢... 除左帶佢返學, 我都少出去街 lu.....見到周街都有人咳, 真係好恐怖....

別墅

原文章由 happyvv 於 08-3-13 10:20 發表
而家去疹所打針都驚啦,咁多人病,d病菌o係晒個疹所度

之前我就會登記左企係診所出邊等到叫名先入,費事企係入面食正d菌,但家下連條街都咁多人咳同打乞次,最慘係有d唔"暗"口鼻兜野噴出黎(即係果d阿叔呢)。

唉~~~~就快避無可避咁~~~~~~~~
http://hk.myblog.yahoo.com/katie_laalaa921

大宅

我地算好彩,舊年十月打左流感針,律律呢兩個月中左四次流感,但全部無發燒.最後果次中左甲型流感,流感針保護左佢,佢好快好返.醫生話依家佢已有抗體 ,無再咁容易中招.

別墅

原文章由 katielaalaa 於 08-3-13 12:07 發表

之前我就會登記左企係診所出邊等到叫名先入,費事企係入面食正d菌,但家下連條街都咁多人咳同打乞次,最慘係有d唔"暗"口鼻兜野噴出黎(即係果d阿叔呢)。

唉~~~~就快避無可避咁~~~~~~~~ ...

係呀係呀, 由其係 d 啊叔啊伯, 兜口兜面噴過黎,
我護得個囡, 就噴哂自己度, 話佢都無反應....
我都好想同啊囡打流感針..... 但係佢一直都有鼻水,
未好過, d 姑娘唔俾佢打, 要佢好返先, 等到依家又有 d 咳喎~ 唉~

別墅

原文章由 sze403 於 08-3-13 12:15 發表

係呀係呀, 由其係 d 啊叔啊伯, 兜口兜面噴過黎,
我護得個囡, 就噴哂自己度, 話佢都無反應....
我都好想同啊囡打流感針..... 但係佢一直都有鼻水,
未好過, d 姑娘唔俾佢打, 要佢好返先, 等到依家又有 d 咳喎~ 唉 ...

唉,我個女又係呀,鼻涕同咳左成個星期,睇左2次e生,食左成個星期藥咁制,飲到個女都怕晒。

家下都未完全康復,就快要去健康院做1歲檢查同打1歲針,未病好,咩都唔做得。mouth:

我都諗緊打流感針,但係1歲後排住咁桔佢幾針又覺得好似好慘咁,因為我仲要幫佢打肺鏈/水荳。

男爵府

係呀!睇見呢d人就

原文章由 katielaalaa 於 08-3-13 12:07 發表

唉~~~~就快避無可避咁~~~~~~~~ ...

大宅

係,就要快手,打左流感針,要三星期後先有保護作用架.
原文章由 katielaalaa 於 08-3-13 12:25 發表

唉,我個女又係呀,鼻涕同咳左成個星期,睇左2次e生,食左成個星期藥咁制,飲到個女都怕晒。

家下都未完全康復,就快要去健康院做1歲檢查同打1歲針,未病好,咩都唔做得。mouth:

我都諗緊打流感針,但係1歲後排住咁桔 ...

別墅

原文章由 katielaalaa 於 08-3-13 12:25 發表

係囉, 佢下星期就打 1 歲支針, 但支流感又未打,
我又想同佢打埋水荳, 都唔知點算, 肺鏈就諗緊打唔打好~

別墅

原文章由 as_sheep 於 08-3-13 12:31 發表

要咁耐架...... mouth:

別墅

原文章由 happyvv 於 08-3-13 12:29 發表
係呀!睇見呢d人就

鏗鏗媽:呢d都未係最恐怖,我最怕係d阿伯阿叔,最like噤住個鼻玩噴射果下,真係幾乎想過去搵保鮮紙封住佢口鼻。

男爵府

你打去同佢改期啦

鏗鏗原本18/3都要去健康院,o岩o岩同健康院既姑娘傾完,佢話呢支針遲一個月或個幾月打都得,因為佢都知我擔心d乜,佢話就算黎打咪同bb wear mask同唔好比佢同其他bb玩啦!講真,bb點會肯wear mask呀!佢連帽都唔肯啦,可況口罩!

所以經佢講話支針唔洗準時打,我即時改期,而家約左24/4先返去打,睇定d先啦!!!

因為我住粉嶺區,健康院太多太多............大陸人啦,佢地一d意識都無,咳都打噴嚏又唔 .

別墅

原文章由 as_sheep 於 08-3-13 12:31 發表

0下,乜要咁耐架,律媽。
咁家下佢未病好,咩都唔打得。mouth:
唉..........

大宅

黎緊咁多針要打, 都唔知點樣安排好, 流感打完仲要等咁耐先有效...都唔知幾時打好lu....

原文章由 sze403 於 08-3-13 12:34 發表

係囉, 佢下星期就打 1 歲支針, 但支流感又未打,
我又想同佢打埋水荳, 都唔知點算, 肺鏈就諗緊打唔打好~

男爵府

但係而家度度都無得打啦

男爵府

嵐嵐而家最緊要就係邊度都唔好去,搭lift多人都唔好入.

原文章由 katielaalaa 於 08-3-13 12:38 發表

0下,乜要咁耐架,律媽。
咁家下佢未病好,咩都唔打得。mouth:
唉..........

別墅

原文章由 happyvv 於 08-3-13 12:37 發表
你打去同佢改期啦

鏗鏗原本18/3都要去健康院,o岩o岩同健康院既姑娘傾完,佢話呢支針遲一個月或個幾月打都得,因為佢都知我擔心d乜,佢話就算黎打咪同bb wear mask同唔好比佢同其他bb玩啦!講真,bb點會肯wear mask呀!佢 ...

我都諗緊改期問題,但係如果嵐嵐好翻的話,我都會仍然帶佢去健康院,早d打晒d針,咁我可以快快趣同佢開始陸續打其他預防針。

好彩,我果區(慈雲山)又暫時未係太多國產,所以個健康院就so far ok,好過我做產檢果間西九龍果間,果度真係嚇死你,我次次去做產檢都好似8國聯軍咁。

首頁

尾頁

跳至