烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

前日我托朋友幫我去佢到買左1kg 卡夫cream cheese,之後我返到屋企磅仲欠30g先到1kg,即係得970g,咁我今日打去問佢地點解會少左咁多,佢地話一定會有偏差,仲話我去邊度買都會係少d,唔會咁準,咁我問佢地會唔會少左咁多,妳話少10幾g都冇所謂,但少左成30g,我覺得都幾多,之後同佢擾攘左一陣,佢背後有個男人問佢咩事,佢就話"又有人打黎話d忌廉芝士少左好多喇"咁即係我唔係第一個打黎投訴既人,之前應該都有好多人打過去問,之後個男人即搶左個電話解釋一輪,又話個個師傅切大細唔同,有d會多d,有d會少d,話我今次買左舊少左既可能係我唔好彩,我即刻火都黎埋,我俾錢買野點解會係唔好彩,依家唔係買電器,真係好嬲囉,佢又話d熟客仔黎買都知係會少左d,我覺得佢地有呃人既成份囉,咁佢都應該同我fd講聲唔會足1kg,岩唔岩先,最後佢地一句唔好意思都冇,我真係接受唔到佢地既服務態度,我唔想再同佢地嘈落去,我話以後都唔駛再幫襯佢地就收左線了.........
講真,我都係第一次買1kg既cream cheese,想問下大家係咪如佢地所講間間鋪頭都會少咁多,唔係少幾g或者10幾g,係少左成30g

男爵府

無良商人, 點解係要少左唔會多左? 分明有心呃人!

公爵府

有時切唔準, 都會多左或者少左既, 但會按比例減番錢或者要你俾多少少囉. 咁佢有無收少你少少錢呢?

伯爵府

原文章由 alik 於 08-3-12 21:45 發表
有時切唔準, 都會多左或者少左既, 但會按比例減番錢或者要你俾多少少囉. 咁佢有無收少你少少錢呢?

冇收少我呀,我有問佢地點解唔貼張貼紙寫明少左幾多,按比例收返咁多錢,佢地話佢地來貨已經貴左,所以就算少左都唔會收少我錢,仲話咁樣會做多左好多野,我都唔識點答佢地,大佬,佢地咁樣做生意真係好唔掂...

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 m琳琳 於 08-3-12 21:52 發表

冇收少我呀,我有問佢地點解唔貼張貼紙寫明少左幾多,按比例收返咁多錢,佢地話佢地來貨已經貴左,所以就算少左都唔會收少我錢,仲話咁樣會做多左好多野,我都唔識點答佢地,大佬,佢地咁樣做生意真係好唔掂... ...

可以上消委會個網投拆佢, 佢咁樣已經係扼秤,扼秤係犯法ga, 呢度有邊個試過係呢間買過野而又比佢扼秤ga, 習合埋一齊上網投訴

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我次次買都係2kg,因為信唔過佢地d衛生(其實度度都係),自己可靠d。

同二記比,我去佢度貪佢d分可以冇限期,同埋價錢差不多,不過有d野都係要去番二記買。

佢地今次真係做得唔0岩,重量有出入應該磅一磅再計番價錢,而家因為懶做依一步就衰左(仲要衰左都唔補鑊)。
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 召藥師 於 08-3-12 22:54 發表
同二記比,我去佢度貪佢d分可以冇限期,同埋價錢差不多,不過有d野都係要去番二記買。

召藥師,
二記上年已經轉左, vip的分係可以冇限期咁儲. 同埋二記的野普遍係平過其他蛋糕材料店的.

補充: 儲做vip的分都係要半年內. 但做左vip後買野的分就冇限期.

[ 本文章最後由 amypekkle 於 08-3-13 12:58 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 amypekkle 於 08-3-13 12:12 PM 發表

召藥師,
二記上年已經轉左, vip的分係可以冇限期咁儲. 同埋二記的野普遍係平過其他蛋糕材料店的.

咁即係我原本唔係vip,買野個d分都可以無限期儲?咁做vip有冇限期?我記得以前要年年續,根本我買唔到咁多錢野。

thanks~

[ 本文章最後由 召藥師 於 08-3-13 12:54 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 召藥師 於 08-3-13 12:53 發表
咁即係我原本唔係vip,買野個d分都可以無限期儲?咁做vip有冇限期?我記得以前要年年續,根本我買唔到咁多錢野。

召藥師,
如果本身未係vip, 買野儲做vip的分有效期都係半年.
但如果做到vip後, 買野儲的分就無限期.
--我係睇佢網頁度理解的. 我都知以前要儲分續vip, 但而家唔使了.
click here for 二記's notice

不過半年要買$1000材料都幾甘, 最好就搵到d熟朋友一齊夾買野. 而家d材料, 尤其是奶制品貴左咁多(), 夾埋朋友買多幾次cream cheese都好快做到vip了.

[ 本文章最後由 amypekkle 於 08-3-13 13:16 編輯 ]

超級版主

原文章由 amypekkle 於 08-3-13 01:05 PM 發表

召藥師,
如果本身未係vip, 買野儲做vip的分有效期都係半年.
但如果做到vip後, 買野儲的分就無限期.
--我係睇佢網頁度理解的. 我都知以前要儲分續vip, 但而家唔使了.
click here for 二記's notice

不過半年要買$10 ...

唉!我唔係vip,冇計,只好繼續幫襯cl,半年買1000蚊喎!俾一年時間我都唔得啦!我次次去都只係買yeast、吉士粉、cream cheese、甜/淡cream,真係豪唔到1000蚊出黎

珍珠宮

好媽媽勳章

半年買$1000又或者一次過買$800真係好難架.
所以真係要夾多幾個朋友至得.

我公司的同事佢地都係幾個人夾埋買才做vip. 我經過一輪研究去邊度買焗爐後決定在二記買, 再一次過買左$300材料+少少工具來做vip.

購物回贈研究:
咦? cakes lib 每買$50得1分=回贈$1, 每$100得2分=回贈$2, 初時睇落好似抵過二記買野$1得1分, 100分才回贈$1.
不過再睇真d, 如我冇理解錯: 如果在cakes lib買$49, 係咪冇分? 咁分3次買$40都冇分. 但如在二記買$40三次有120分, 相當於$1.2回贈.
我在灣仔返工, 好多時去二記買野都係<$50, 咁二記的計分制度啱我d.
但如果買野通常過$50, 就cakes lib一定賺得多分d.

[ 本文章最後由 amypekkle 於 08-3-13 13:18 編輯 ]

超級版主

原文章由 amypekkle 於 08-3-13 01:16 PM 發表
半年買$1000又或者一次過買$800真係好難架.
所以真係要夾多幾個朋友至得.

我公司的同事佢地都係幾個人夾埋買才做vip. 我經過一輪研究去邊度買焗爐後決定在二記買, 再一次過買左$300材料+少少工具來做vip.

...

咁妳有同事或朋友交份買又幾好,我就冇friend鍾意整餅,只好慢慢儲分。

二記d貨真係多好多,有d貨仲會平d添,不過我買個d 奶類產品兩間ge價錢差不多,所以去信和買貴野(cream cheese、whipping cream、甜cream),去二記買信和冇ge野(吉士粉、平包裝盒、平yeast等)。

大宅

一舊少30g,十舊咪300g,佢都好好賺喎.
我都有買散裝忌廉芝士,如果大舊唔足磅,會搭d細細舊湊足磅.

公爵府

我覺得二記有d貨品唔係咁好, 見到d模具係平, 但d質素都好粗下咋. 我有年中秋試過買豆沙, 麻茸同蓮茸餡做冰皮月餅, 打開個包裝袋, 係又"益"又臭"叔", 之後都未再去過買嘢喇.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 alik 於 08-3-13 18:13 發表
我有年中秋試過買豆沙, 麻茸同蓮茸餡做冰皮月餅, 打開個包裝袋, 係又"益"又臭"叔", 之後都未再去過買嘢喇. ...

又"益"又臭"叔" ~ 好恐怖啊!
如果未過食用期限, 我會打電話番間店舖度要求refund.

大宅

畀面勳章

原文章由 m琳琳 於 08-3-12 21:28 發表
前日我托朋友幫我去佢到買左1kg 卡夫cream cheese,之後我返到屋企磅仲欠30g先到1kg,即係得970g,咁我今日打去問佢地點解會少左咁多,佢地話一定會有偏差,仲話我去邊度買都會係少d,唔會咁準,咁我問佢地會唔會少左咁多, ...

m琳琳,
想問一下信和CAKES LIBRARY在那裏?我只知道灣仔二記,但不知有間這無良商店。謝謝!

dlp38

伯爵府

http://www.cakeslibrary.com/mainpage.htm

首頁

尾頁

跳至