自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

禁止訪問

回覆 #1 eeleung 的文章

珍珠宮

好媽媽勳章

我都煩緊,唉~又聽聞打左都會中,搞到我學都唔想比佢番....佢番多個零星期都放復活節假喇~呢個零星期好危險....因為早兩日,送佢番學,見到有個同學係咳到甩肺都照番學,老師又由得佢.....我呢兩日都開始勁咳,雖然唔sure一定關果位同學仔事,但都..........唉~

大宅

我個囡由2歲開始已經每年打一次流感針

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

原文章由 ballball411 於 08-3-8 19:02 發表
我個囡由2歲開始已經每年打一次流感針

有無小病左呢?

珍珠宮

原文章由 彤b^^ 於 08-3-8 15:05 發表
之前睇電視好似話有蛋白敏感既人唔可以,
係咪真架,因為我聽d唔聽d?

係呀, 有蛋白敏感唔可以打

珍珠宮

原文章由 曲曲 於 08-3-8 15:31 發表
我問過同事意見
最後決定唔會帶阿女打流感針

你同事既意見係點?

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔都打左,一樣中蕉,不過就無以前無打甘病羅,打左3.4到就會好,唔打就個零兩個星期先好

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係問過同事, 佢地都建議話唔好打, 要小朋友自己儲返來既抗抵力, 勝過年年靠打針

同事只係叫我諗下, 唔通 bb 往後就年年打針來抵抗病菌..........佢講完呢句我就無考慮幫佢打 lu

咁當然睇下你既小朋友抵抗力好唔好果只啦!! 因為有 d 小朋友真係成日都病, 咁就打左好 d

原文章由 sasa@uk 於 08-3-8 17:52 發表

你同事既意見係點?

子爵府

我覺得老人家就最好打,因老人家抵抗力弱。 而小明友最好就靠吸取食物營養, 維他命, 做運動來增強抵抗力!
無必要就最好打!
預備mask 上學

大宅

我會打, 咁恐怖, 會死人喎

侯爵府

我尋日同仔打左lu,安心d囉。

洋房

我囡囡K1未開學前"水豆針/流感針/肺炎針"都打晒...........打左好過無打起碼真係中起招上來都無甘嚴重

珍珠宮

打咗穩陣啲,雖然打咗都有機會中流感,
但感染併發症既機會會大大減低.

大宅

但係而家周圍都缺貨呀..我今日落留下問,佢都話冇晒喇..

大宅

梗係打左好d啦!!!否則衛生防護中心同醫生做咩不停呼籲大眾去打針?

其實流感針主要係為左預防甲型流感。甲型流感同一般流感(乙、丙型) / 感冒好唔同,不幸患上甲型流感的病人,情況比普通感冒及乙、丙型流感嚴重得多。而且發病極之迅速,往往仲會引發嚴重併發症,如肺炎、支氣管炎等。尤其高危人仕!(包括老人家,長期病患者同小朋友等)

年紀細的小朋友,即使身體幾好都好,假如從來無接觸過隻菌,身體何來有抵抗力去打仗?我地的免疫力,係來自我地於日常生活所接觸過的病菌而產生的。而流感針,就係將死左的病菌打入我地身裡,讓我地在安全情況下接觸病菌,令身體產生抗體。繼而做到預防功效。

往後,就算唔好彩中左甲型流感,但因為我地於打針時已經「接觸過」隻菌,所以身體對隻菌有抗體,咁先有抵抗力同病菌打仗。故此,引發併發症甚至死亡機會都大大減低。

為左保障健康,真係應該考慮去打流感針的。

原文章由 nikitaki 於 08-3-8 22:39 發表
但係而家周圍都缺貨呀..我今日落留下問,佢都話冇晒喇..

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔仔之前已經打左啦

珍珠宮

好媽媽勳章

打免疫針唔會增強免疫力, 反而會對削弱免疫系統, 增加慢性病的產生, 依家D細路好多時個個月都病, 病親都好耐先好返, 就係因為打得針多, 身體巳經無從抵禦疾病, 仲有, 免疫針係藥廠最搵錢的項目之一, 自然會大力宣傳, 果D三合一, 五合一疫苗, 係最最危險的, 唔明點解咁多家長會自願送羊入虎口, 上搜尋網搵下anti vaccine, side effect, 你會搵到好多好多資料叫你唔好打, 最大聲叫你打果個: 1) 藥廠(有錢搵), 2) 西醫 (有幾百蚊落袋話之你死)

首頁

尾頁

跳至