論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下各位如果工人自己走左去睇醫生,返來比張醫生收據,你地會自己拎錢先比返佢,定係等保險公司CLAIM返D錢先比佢呢?

大宅

MommyPanel勳章

我即刻俾錢gar...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

如Doctor係我指定叫佢睇嘅, 我知呢個Doctor收幾錢, 我比定錢佢去睇.

但如工人無拿拿攞張我唔指定嘅Doctor, 咁我就等保險claim到至比返佢. Oh, 呢個amount係指同我指定Doctor amount咁上下.

但如工人攞張養和醫院單我, 咁就無得比了. 仲要問吓保險有無得claim添.

但咁多個工人, 都唔會無拿拿睇完Doctor比張單我, 因佢地通常指意我比錢先.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

你工人咩事睇醫生先?
事先冇同你講又好似唔0岩喎.
我工人睇醫生一定係同我講左,及睇附近我指定果幾位醫生.
我會打電話去醫生度問清楚先比錢佢.
兼且叫工人以後唔可以咁做.

主 賜 平 安

大宅

lily-of-valley 發表於 14-10-15 14:02
如Doctor係我指定叫佢睇嘅, 我知呢個Doctor收幾錢, 我比定錢佢去睇.

但如工人無拿拿攞張我唔指定嘅Doctor ...
我呢個工人淨返半個月既壽命係我度,星期一佢無啦啦同我講唔C服想睇醫生,我見佢個LOOK真係老虎都打得死幾隻個款,但我知我唔可以唔比佢睇既,於是叫佢下晝叫婆婆帶佢去睇,因為佢個D死人廣東話真係聽死人,驚醫生唔知佢嗡乜,所以叫婆婆帶佢去睇,夜晚放工返屋企佢比張收據我,成$250...我嘩左一野..我問佢點解去呢間睇,我唔係叫左你跟婆婆去睇咩,原來佢絕婆婆要帶佢睇個醫生,佢自己指定要睇呢間,我問佢到底邊樹唔C服,佢話頭痛,..我頂呀..如果淨頭痛我有頭痛藥呀,我話保險只可以CLAIM到上限$200..而家多出既$50點扇..仲有,睇左醫生點解唔見你食藥架..?晚晚2-3點都唔訓係度玩電話,唔頭痛至怪啦..唉,呢件野而家搵緊新水魚..對住佢多日真係嘔九兩血..

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

pm-11 發表於 14-10-15 14:50
我呢個工人淨返半個月既壽命係我度,星期一佢無啦啦同我講唔C服想睇醫生,我見佢個LOOK真係老虎都打得死幾隻 ...

嘩! 你工人好離譜呀, 多咗$50, 如唔係我指定Doctor, 同佢講淨claim得$200, 其餘叫佢自己比. 仲有, 僱主有指定Doctor, 叫工人唔好自把自為. 如要另外refer doctor, 僱主指定個醫生會refer.

別墅

回覆:claim 醫生費

下次叫妑睇政府急政,$100 收費,等她排死都好

大宅

sarah1604 發表於 14-10-15 15:48
下次叫妑睇政府急政,$100 收費,等她排死都好
我都有咁諗過,只不過佢冇下次啦,佢係我屋企既壽命最後倒數廿日啦...

象牙宮

pm-11 發表於 14-10-15 15:51
我都有咁諗過,只不過佢冇下次啦,佢係我屋企既壽命最後倒數廿日啦...
...

Oh, 原來仲有廿日, 小心佢又扮暈. 因我件肥廢人扮暈. 我叫佢去我睇開doctor度睇, 點知doctor話佢無事. 若工人係要話病, 叫打999去醫院check喎!

肥廢人心知肚明自己身有屎, 話no need, I just need rest. I said if you need rest, I need to deduct today salary. 咁就話no need, I can work喎

因呢7個月以來, 佢"暈"咗好多次次次都無事.

大宅

lily-of-valley 發表於 14-10-15 16:08
Oh, 原來仲有廿日, 小心佢又扮暈. 因我件肥廢人扮暈. 我叫佢去我睇開doctor度睇, 點知doctor話佢無事. ...
咦..係啵..婆婆話原本要跟埋工人入去幫翻譯啦,點知今次工人話唔水婆婆跟入去,我有少少覺佢係樹扮病呃醫生費,嗯..呢招高喎

首頁

尾頁

跳至