嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位好, 現有以下問題請指教.

BB 現在已六個月大了, 於早兩個月開始, BB唔多願飲奶, 由一直飲五安半, 減至只飲兩三安. 直至六個月一開始, 我便給BB 食糊仔, 開始時都肯食, 但我問過每日最多都只可食兩餐, 這根本不能完全補充足夠營養!! 而且這幾日既情況更差, 由每日食五餐減至四餐. 而且連糊仔都唔想食了, 只肯食半碗. (最可以令大家明白緊急既情度, 係BB 兩個月來都沒有重過). 我已試了好多方法, 又米水, 又意米水, 又開奶茶. 沒有一樣有效, 又試過比佢食粥仔, 但佢一啖都唔肯食, 一食即噴!!

另一問題係佢既便便已開始變彈珠了, 開始變硬一粒粒, 他由一出世至今, 都係唔肯飲水的. 我試過比佢飲果汁, 但佢都係唔肯飲. 就算我強迫佢, 佢都會含在咀內, 當我一放手即噴, 總之就係點都唔肯飲!! 有些媽媽叫我一定要灌佢飲, 但一些媽媽又話唔可以勉強佢飲, 否則以後佢會有恐懼, 更加麻煩!!

我是明顯地見著BB廋了, 真是心痛非常, 但幸運的是他並無病徵, 仍然很活躍!

請各位媽媽幫忙, 比些意見!!!Thanks!!!

男爵府

唉, 我個女又係咁, 咩都唔鍾意食, 佢宜家18個月lu, 我諗佢到宜家加埋都食唔夠10碗"足", 米糊一見到就嘔, 唔好以為我唔識湊, 因為佢仲有個哥哥, 哥哥食野不知食得幾好,好細個已經自己進食, 咩都食, 仲要食好多唔洗人餵, 但妹妹要追住黎餵都係食得好少好少.

我都無哂辦法, 唯有放鬆D, 唔好咁緊張, 佢唔病就得

佢宜家每餐都食好少飯, 餸直頭唔鍾意, 會"囉"返出黎, 不過有時發神經個日, 會同我食哂大半碗飯+餸ge, 佢食個日我會開心到C嫁

開頭我媽咪見佢咁, 教我比多D不同ge野佢食, 食開個口就得嫁喇喎, 都OK ge, 好左好多嫁喇, 起碼佢都鍾意食生果, 勁鍾意飲湯(不過一見到有湯就一啖飯都唔肯食), 便便都無問題, 不過就食量少得可憐呢!!!!!!!

仲有, 你bb食咩奶粉呀?! 我覺得奶粉對便便好有影響嫁

我個仔便便好洩嫁, 成4/5日先一次, 以前食香樣雪印(出世食到3歲), 次次去大都去都喊, 有時仲有血tim(睇醫生都無用, 佢都飲幾多水嫁, 生果日日食), 轉左森永之後, 未試過便秘

希望你BB係過渡期啦, 唔係真係擔心C

食返多D野喇lancelui's BB, 加油加油!

[ 本文章最後由 eva1320 於 08-2-27 14:34 編輯 ]

大宅

好多謝你既回覆, 知道其他BB都有機會係咁, 個心都會定少少!! 啱啱比完奶佢食, 又係食得嗰兩安, 點都唔肯再飲!! 佢係飲雀巢能恩, 出世飲到Now, 但我無幫佢轉二唬奶粉, 因有媽媽話我知, 一號既營養係最豐富, 而且最易吸收, 建議我最快都九個月先轉!! BB以前肯乖乖飲奶時, 便便都是沒問題的!!

原文章由 eva1320 於 08-2-27 14:32 發表
唉, 我個女又係咁, 咩都唔鍾意食, 佢宜家18個月lu, 我諗佢到宜家加埋都食唔夠10碗"足", 米糊一見到就嘔, 唔好以為我唔識湊, 因為佢仲有個哥哥, 哥哥食野不知食得幾好,好細個已經自己進食, 咩都食, 仲要食好多唔洗人 ...

大宅

原文章由 lancelui 於 27/2/08 13:45 發表
各位好, 現有以下問題請指教.

BB 現在已六個月大了, 於早兩個月開始, BB唔多願飲奶, 由一直飲五安半, 減至只飲兩三安. 直至六個月一開始, 我便給BB 食糊仔, 開始時都肯食, 但我問過每日最多都只可食兩餐, 這根本不 ...

BB會唔會吽牙仔 or 開始厭奶期

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 lancelui 於 08-2-27 15:09 發表
好多謝你既回覆, 知道其他BB都有機會係咁, 個心都會定少少!! 啱啱比完奶佢食, 又係食得嗰兩安, 點都唔肯再飲!! 佢係飲雀巢能恩, 出世飲到Now, 但我無幫佢轉二唬奶粉, 因有媽媽話我知, 一號既營養係最豐富, 而且最易 ...

如果有得6個月大,吾肯飲水的bb是可以比水果蓉(蘋果/利/香蕉/西瓜/橙)和開稀d新鮮果汁比佢飲,比水易入口好多...便便會軟好多ka
另外仲可以整d瓜蓉比佢食吓(要淋d),初食份量吾好太多...
希望可以幫到妳
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

大宅

真係好多謝各位既回覆, 我會照大家教我既方法再試, 繼續努力照顧BB!!! 我祝各位生活愉快, BB健健康康, 快高長大.

別墅

Lancelui ,
我bb同你差不多,而家7個月大,未病前係食5.5oz奶,佢6個月大時開始試食米糊,頭幾天都肯食晒一個bb碗份量,之後就唔願食,試過轉口味了,都係唔食,煲粥仔又係食幾啖就唔食,早排因天氣而發燒咳,要食藥,胃口無咁好,而家好辛苦餵佢食奶都只係肯食返4oz咋

大宅

咩係吽牙仔?我媽都有講...之前我bb口中有白點,我媽也提過,話好大件事,嚇死我!點知醫生話係d分泌物~
原文章由 ●←紫→● 於 08-2-27 15:54 發表

BB會唔會吽牙仔 or 開始厭奶期

首頁

尾頁

跳至