母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

但係點解佢會無端端本來願意埋身食變到唔肯埋身食既?

我好擔心

原文章由 Adrianbb 於 08-2-27 14:49 發表
唉... 我都好想好想埋身, 尤其bb真係大得好快, 好快佢唔肯啜我, 好快就會離乳... 真係好唔捨得...

我尋日因為帶唔夠奶去婆婆度, 亞仔又喊食, 就試下埋身頂住先, 但佢啜唔夠5分鐘就好炆, 係咁喊唔停, 唯有呢呢林林推 ...

大宅

哇~~你地好勁呀~~
我一日係公司泵3次~
每次都要45分鐘至一小時
次次都只有3oz左右
點先可以泵得多d同快d

大宅

唉... 都係自己冇用... 佢初初返屋企時, 我頂唔順佢日喊夜喊, 所以做咗全泵媽媽, 佢由2week幾開始已經食奶轉用dr brown's), 可能佢慣咗大大啖, 所以而家唔鍾意埋身出得慢lor... 當bb大d時我後悔啦, 就再試下埋身餵, 點知佢已經抗拒, 次次餵唔到10min就喊到唔收聲, 唔肯食, 而家佢只肯埋身食5am果餐, 大家面對面側身餵lor...

原文章由 christineyhng 於 08-2-27 16:50 發表
但係點解佢會無端端本來願意埋身食變到唔肯埋身食既?

我好擔心

別墅

我放假時都泵密d架!不過返工時就無可能泵咁密架啦!即使我泵密左,都無改善既!

原文章由 Adrianbb 於 08-2-23 23:25 發表
亞仔識貨, 食要食新鮮, 激死我! 老公仲抵死: "都唔駛錢, 你肉亦d乜啫?" 佢都唔明d奶對個奶媽來講幾咁寶貴!!!

JOEY, 除左食泵得密同清都好緊要, 2-3hr要泵一次, 冇奶都照泵, 慢慢就會習慣2-3hr谷奶...

我今日睇孕媽 ...

大宅

原文章由 Adrianbb 於 08-2-27 14:49 發表
唉... 我都好想好想埋身, 尤其bb真係大得好快, 好快佢唔肯啜我, 好快就會離乳... 真係好唔捨得...

我尋日因為帶唔夠奶去婆婆度, 亞仔又喊食, 就試下埋身頂住先, 但佢啜唔夠5分鐘就好炆, 係咁喊唔停, 唯有呢呢林林推 ...

BB幾時開始唔想埋身?因為返工餵樽多左所以唔肯?

大宅

確實時間唔肯定, 不過bb由2個幾week已經做全泵b, 所以佢一早慣咗用奶樽都唔定...

頭先我再試埋身, 我已經等佢喊食喊咗好耐先抱佢埋身, 諗住佢餓就乜都肯啦, 開頭啜都好地地, 但唔駛5min就喊, 點都唔肯再食, 後來餵返樽, 可能心情唔靚, 冇乜胃口, 只係食到3oz, 佢下個月3個月架啦! 明明1個月果陣都食到5oz, 都唔明點解愈來愈食得少... 我真係愈來愈覺得自己唔識做媽媽...

原文章由 hkpackage 於 08-2-27 20:19 發表

BB幾時開始唔想埋身?因為返工餵樽多左所以唔肯?

大宅

heeee我今日係公司擠咗三次, 11am 5安(10min), 1:30pm 10安(30min), 5pm 5安(15min), 一共廿安

要奶量上升要注意好多方面, eg: 飲食, 休息... 其中定時泵/擠真係好重要! 我初初追奶真係4個鐘就擠一次, 開頭真係死擠燦擠都係得1-1.5oz(兩邊), 但擠得多慢慢就會愈來愈多同順... 千其唔好因為而家奶量少就咁快氣餒, 因為奶量升唔係一下只就會見到, 但只要你有恆心, d奶就會一日比一日多!

其次, 我自己就發現唔可以信個泵, 我好早已經開始用手擠, 清好多同埋快... 咁擠得清, 個腦以為bb食多左, 下次就造多d奶... 仲有我每擠一次之前都會飲一至兩大杯暖水, 出奶會順d同快d~~

加油!!

原文章由 ~kiki~ 於 08-2-27 17:57 發表
哇~~你地好勁呀~~
我一日係公司泵3次~
每次都要45分鐘至一小時
次次都只有3oz左右
點先可以泵得多d同快d

男爵府

嘩!你都好犀利,一日可以有 20oz 奶,尤其是係1:30果次,只係休息0左2個半鐘頭已經可以有咁多,我琴日11:15泵完4oz半,到3:30再泵都係得4oz咋!我個女一餐要食6oz,我返0左工佢要食3餐,所以佢要補2餐奶粉,如果我可以好似你咁多,咁佢就唔洗食奶粉啦!

原文章由 Adrianbb 於 08-2-27 22:55 發表
heeee我今日係公司擠咗三次, 11am 5安(10min), 1:30pm 10安(30min), 5pm 5安(15min), 一共廿安

要奶量上升要注意好多方面, eg: 飲食, 休息... 其中定時泵/擠真係好重要! 我初初追奶真係4個鐘就擠一次, 開頭真係死擠 ...

大宅

勁呀~~~~
照你咁講可能係因為我泵奶唔定時所以黎黎去去得咁少
不過你放假會唔會都定時泵奶??
我放假埋身餵~所以唔泵..會唔會有影響??

原文章由 Adrianbb 於 08-2-27 22:55 發表

要奶量上升要注意好多方面, eg: 飲食, 休息... 其中定時泵/擠真係好重要! 我初初追奶真係4個鐘就擠一次, 開頭真係死擠 ...

大宅

我放假都會跟返個schedule泵架, (6am, 11am, 1:30pm, 5pm, 9pm), 1日可以泵到35-40oz(但我個仔食25oz+1餐埋身咋!! 所以好多存貨!), 要出街咪係街泵lor(其實用手擠), 用fridge-to-go "john"住仲凍過放雪櫃下格~~

我諗你放假埋身餵都ok, 因為你都人會定時餵架麻... 不過我覺得只係餵只可以做到supply=demand, 如果餵完再泵一陣就可以supply>demand... 當然要視乎你精神如何, 因為餵完都好鬼攰~~

我11am擠奶果轉其實擠完5oz仲有谷架, 不過因為我老細朝早係度, 我唔可以唔浦頭咁耐先唔擠收手, 所以1:30pm果轉雖然只係相隔2.5hr都可以擠到10oz~~

原文章由 ~kiki~ 於 08-2-28 11:26 發表
勁呀~~~~
照你咁講可能係因為我泵奶唔定時所以黎黎去去得咁少
不過你放假會唔會都定時泵奶??
我放假埋身餵~所以唔泵..會唔會有影響??

大宅

如果我個仔好似你個女咁食咁多就好啦, 佢下個月6號就三個月啦, 仲係餐餐3.5-4oz, 又由6餐變5餐+1餐埋身... d奶好似泵比佢沖涼多過食咁!!

原文章由 Carman1112 於 08-2-28 10:31 發表
嘩!你都好犀利,一日可以有 20oz 奶,尤其是係1:30果次,只係休息0左2個半鐘頭已經可以有咁多,我琴日11:15泵完4oz半,到3:30再泵都係得4oz咋!我個女一餐要食6oz,我返0左工佢要食3餐,所以佢要補2餐奶粉,如果我可以好似你咁多,咁佢就 ...

大宅

6am起身我起唔到......最早7am
我個b都未戒到夜奶...夜晚最少都要起2次身餵佢
你用手擠會唔會好"論盡"??因為我用手擠就幾條奶柱周圍飛....
攪到地下都濕晒又side晒
我生左bb咁耐都係出過3次街............
因為佢食又食唔多..又食得密....攪到我唔多敢帶佢出街街

原文章由 Adrianbb 於 08-2-28 12:22 發表
我放假都會跟返個schedule泵架, (6am, 11am, 1:30pm, 5pm, 9pm), 1日可以泵到35-40oz(但我個仔食25oz+1餐埋身咋!! 所以好多存貨!), 要出街咪係街泵lor(其實用手擠), 用fridge-to-go "john"住仲凍過放雪櫃下格~~

我 ...

大宅

我個女而家餐餐2-3oz~~下個月9號就2個月都仲食得咁少~~
都好想佢食多d
最緊要係我d奶多d~~好似你咁泵出黎比佢沖涼

原文章由 Adrianbb 於 08-2-28 12:35 發表
如果我個仔好似你個女咁食咁多就好啦, 佢下個月6號就三個月啦, 仲係餐餐3.5-4oz, 又由6餐變5餐+1餐埋身... d奶好似泵比佢沖涼多過食咁!!

大宅

咁你個女幾多個鐘一餐? 我果個3-3.5hr一餐... 佢好早已經3oz一餐, 未到一個月已經5oz, 仲要一定食得晒又快, 但而家就愈來愈少... 好無奈, 唯有安慰自己, "人奶沖涼對皮膚好", 先感覺冇咁浪費同心痛~~~

加油呀! 你有決心就一定得架, 好快你個b就有得沖人奶浴架啦~~

原文章由 ~kiki~ 於 08-2-28 12:52 發表
我個女而家餐餐2-3oz~~下個月9號就2個月都仲食得咁少~~
都好想佢食多d
最緊要係我d奶多d~~好似你咁泵出黎比佢沖涼

大宅

我6am起到身因為亞仔5am會喊食, 餵完咪順手泵lor~
夜奶方面我個仔就好錫我, 佢出世返屋企第二日就已經介戒咗, 10:30pm就4pm先要食, 而家就10-10:30pm食完訓到5am先要再食~!

用手擠都有少少論盡架, 幾條奶柱向唔同方向飛, 有時又會係個樽反彈出來, 我老公有時都會話我"fei"到一地都係, 有時邊擠邊上網就成個電腦都係, 我咪話返佢: "你應該欣賞我有能力周圍"fei", 佢都冇我咁好氣~~ 不過我呢排用d瘦樽擠又好似冇"fei"得咁"西"利, 放近少少個nipple就可以接晒d奶奶, 又因為個樽口窄就冇反彈得咁多(個breast都擋晒啦~!), 其次係烏低多少少都會好d~~

原文章由 ~kiki~ 於 08-2-28 12:46 發表

6am起身我起唔到......最早7am
我個b都未戒到夜奶...夜晚最少都要起2次身餵佢
你用手擠會唔會好"論盡"??因為我用手擠就幾條奶柱周圍飛....
攪到地下都濕晒又side晒
我生左bb咁耐 ...

男爵府

咦!你個仔同我個女一樣大喎!我個女係12月7日出世0架!

我個女未滿月已經要食3oz奶,食完仲未夠仲想再食,我同奶奶講唔好再俾佢食,因為我怕佢會變大 B 要減肥,不過最後佢而家都係變0左大B。之前我係全人奶加夜晚一餐奶粉,如果要減肥都唔知點同佢減,唔通啜啜吓唔俾佢啜咩?

原文章由 Adrianbb 於 08-2-28 12:35 發表

大宅

點解我用手擠會擠到一手都係 , 有乜技巧ga? 我都好想試吓, 可否指敎下

原文章由 Adrianbb 於 08-2-28 13:25 發表
夜奶方面我個仔就好錫我, 佢出世返屋企第二日就已經介戒咗, 10:30pm就4pm先要食, 而家就10-10:30pm食完訓到5am先要再食~!

用手擠都有少少論盡架, 幾條奶柱向唔同 ...

[ 本文章最後由 S-Kwok 於 08-2-28 13:41 編輯 ]

複式洋房

我仲有2 weeks 就返工, 我想問咁多位奶媽, 其實我要儲幾多冰奶/雪奶呢? 我阿b 依家每次食一邊, 我試過再pump都冇野出。如果我pump另一邊留起做冰奶, 我驚下一餐佢唔夠佢食。 有乜辦法可以儲到多d 呢。我成日都覺得好似唔多夠奶咁, 日日都飲木瓜魚湯架啦。

我今朝試咗同時一邊埋身另一邊pump, 諗住今晚再試, 唔知咁樣會唔會多d。另我想問你地返工pump奶, 係咪同時會pump哂兩邊架?

大宅

我個女2hr一餐....有時2hr都冇就喊定要奶....
我聽我媽咪講bb食得越來越少可能個肚好多風
你試下同你個女食到咁上下掃下風
可能work 呀~~

原文章由 Adrianbb 於 08-2-28 13:02 發表
咁你個女幾多個鐘一餐? 我果個3-3.5hr一餐... 佢好早已經3oz一餐, 未到一個月已經5oz, 仲要一定食得晒又快, 但而家就愈來愈少... 好無奈, 唯有安慰自己, "人奶沖涼對皮膚好", 先感覺冇咁浪費同心痛~~~

加油呀! 你有 ...

大宅

你個仔仔真係好乖乖呀~~
我個女就9pm-2am食一食~2am-5am食一食
不過5點果轉我就餵完佢再訓 太攰起唔到身啦.....
佢有時仲一晚喊幾次都唔知做咩....><.....

我通常都會先用電泵後先再用手擠...
好多時都有1-2條奶柱..不過擠多幾下又變返做"滴滴仔"...
就算個樽口位幾近個nipple都會滴落手or地果到.....
比老公見到彎腰彎到好辛苦佢又叫我不如比奶粉個女......唉

而家身邊好多同事and家人成日都叫我餵奶粉好過

原文章由 Adrianbb 於 08-2-28 13:25 發表

用手擠都有少少論盡架, 幾條奶柱向唔同 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊