母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

嘩..... 你個b咁唔識貨架!

別墅

Adrianbb,

我都食好多野架!但都無咩用!

原文章由 Adrianbb 於 08-2-20 14:22 發表
LOEYLOVEJOEY
你食得多唔多? 休息夠唔夠? 我初初上奶未順時, 唔夠訓同食得少真係會冇奶谷架~!

我真係食好多嘢架, 成日都肚餓, 淨係早餐已經兩片方包+1至2件馬仔, lunch就飯盒加餅, tea又係兩片方包, dinner就住家飯 ...

大宅

亞仔識貨, 食要食新鮮, 激死我! 老公仲抵死: "都唔駛錢, 你肉亦d乜啫?" 佢都唔明d奶對個奶媽來講幾咁寶貴!!!

JOEY, 除左食泵得密同清都好緊要, 2-3hr要泵一次, 冇奶都照泵, 慢慢就會習慣2-3hr谷奶...

我今日睇孕媽媽, 佢話食荳付對造奶有幫助, 不如試下~

民房

嘩, 你地 d mama 真係好勁呀, 一次可以 pump 8安, 我一日都未必有 8 安呀... 點解我窮得咁緊要呢? 仲有一星期就番互喇, 份工又忙, 我打算每日番工前, 放工後, 同埋夜晚臨訓前 各pump一次, 會唔會太少呢?

男爵府

Adrianbb,
你 bb 肯食返多 d 奶就好喇, 你可以用 d 冰奶同 bb 沖涼, 聽講會好滑0架! 不過我都未試過, 我而家每日泵既奶都唔夠阿女食, 仲要補奶粉呀!

BorisTommy,
你返工前同放工後各泵一次好似少0左 d 喎! 可唔可以係公司都泵一至兩次呀? 我而家都係盡量係公司泵兩次, 不過有時唔得閒就只可以泵一次.

大宅

我一直都有用冰超過一個月既冰奶同bb沖涼, 但今次係用雪奶(下格), 唔知點解會肉亦d... 今朝已經用咗廿oz雪奶同bb沖啦, 但佢由第五支奶開始食都係食得3.5oz...好無奈...

大宅

我真係一個傻媽媽, 成日唔捨得掉d雪奶, 雪成十幾支係雪櫃, 又係咁迫亞仔食, 點知出事啦…

事原我之前只係用奶樽雪奶(唔係冰奶), 就冇record d奶幾時泵, 只係順序餵亞仔, 後來因為d奶樽已經比我用晒, 我就用儲奶袋, 咁佢有個位可以record date & time, 我就有寫啦, 到尋晚餵奶餵到果包時(大概10pm 24/02), 唉… 原來包奶已經係22/2 朝早11am泵架啦! 換言之, 亞仔原來一直都係度食雪超過59hr o既”過期奶”!!! 唔怪得佢冇晒胃口啦!!! 仲要我有呢個發現前我已經掉咗廿oz, 啫係話, 係我未掉呢廿oz之前亞仔係食緊”超級過期奶”, 唉…. 點解我咁冇用架!!! 真係好自責!!!

好彩bb touch wood 冇咩事, 只係冇胃口, 我已經一口氣再掉咗廿 oz (準備今晚同bb沖涼用), 希望bb食返d新鮮奶後快d有返胃口啦…

男爵府

Adrianbb,
哎呀!咁唔小心呀!好彩你 bb 無事,以後要小心 d 啦!

大宅

係lor, 真係好白痴, 今日返工都冇乜心機, 成日打返去問bb有冇事... bb暫時食咗兩餐都有4.5oz, 好似好返d...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

In fact, if the temperature of your refrigerator is lower enough, milk can be stored in it for up to 8 days. According to the information of LLL, if the refrigerator is set at 0-4 degree, milk can be good for no more than 8 days. If you put it in freezer with separate door, it can be stored for up to 3 months (varies depend on the temperature). Of course, it's better for you to feed the baby with fresh milk. Also, if you put a lot of other stuff in the refrigerator, it would affect the function and the temperature which makes the environment not pleasure for storing milk. I usually put the milk at the back of the refrigerator so that it won't affect the milk quality even though we open the door which may affect the temperature.

[ 本文章最後由 rose-mag 於 08-2-26 05:18 編輯 ]
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

其實我都知d奶係未壞o既, 因為每次餵奶之前我都有試幾滴, 知道冇異味先比亞仔食, 但當知道原來雪咗咁耐時, 總係覺得唔係幾好, 尤其我記得之前聽講座話家庭用雪櫃最多雪48hr, 我又成日弓開又閂個雪櫃門, 諗諗下都係忍痛掉咗d舊奶, 比返d新鮮d比亞仔好d...

男爵府

昨天是第一日上班, 公司的房全部都是玻璃窗隔間, 所以沒有地方可泵奶....唯有在toliet泵...lunch time 時用左15分鐘叮飯同食飯, 跟住就去toliet小心摊攪好個陣(驚整污漕d泵奶物品)...已經好谷奶....但係個人有一點緊張..最初好擔心泵唔倒.....最後都泵到約280ml....仲希望過一些日子後奶量會有進步啦.....點知今日是第2日..到中午都沒有谷奶的感覺....好多人叮飯所以食2啖面包便去泵奶(泵完先食)...唔知點解用手泵, 泵極都泵唔倒....最後用手擠了50分鐘先有180ml, 但係有d位擠極都唔出...隔了一日便少了100ml.....點解...

宜家只係朝早同埋晚上9時多埋身餵共2餐...有d唔捨得...希望可以就一就d時間放工可以立即餵....(現在她6點倒要食一餐, 我趕唔倒回家, 最快都要7 點才抵家)....

要努力....

昨天order了一個fringe-to-go...希望今日收貨, 放入公司冰格, 明天便可以用冰袋啦..

[ 本文章最後由 tautaub 於 08-2-26 13:40 編輯 ]

大宅

原文章由 tautaub 於 08-2-26 10:30 發表
昨天是第一日上班, 公司的房全部都是玻璃窗隔間, 所以沒有地方可泵奶....唯有在toliet泵...lunch time 時用左15分鐘叮飯同食飯, 跟住就去toliet小心摊攪好個陣(驚整污漕d泵奶物品)...已經好谷奶....但係個人有一點緊 ...

relax~~~ 返咗工有壓力+攰可能會影響奶量...
你已經好好... 我泵得仲少....

大宅

九點先再埋身餵, 會唔會谷奶呀, 我都係打算只餵早晚 (7am and 7:30 pm) 今日開始只係早晚埋身餵, (好唔拾得) 因為打算早d熟習吓

原文章由 tautaub 於 08-2-26 10:30 發表
昨天是第一日上班, 公司的房全部都是玻璃窗隔間, 所以沒有地方可泵奶....唯有在toliet泵...lunch time 時用左15分鐘叮飯同食飯, 跟住就去toliet小心摊攪好個陣(驚整污漕d泵奶物品)...已經好谷奶....但係個人有一點緊 ...

[ 本文章最後由 S-Kwok 於 08-2-26 20:13 編輯 ]

大宅

我已經返左工一個星期多啦.奶量其實日日都唔同,開始個日有6安,亦試個只得4安,今日勁,有9安.所以唔好在意泵到幾多,夠阿B食就算.

呢兩日我泵奶順左,可能因為我睇完呢篇跟住做有關..
http://www.babysgarden.org/web.php?webid=231

我每日都叫工人mark低幾點食左幾多安,預算到阿B要食幾多,就放幾多係下格,有多就冰住佢,咁就唔怕阿B食左過期奶,不過個冰格full左,依家大清貨中(沖涼)..

我係公司泵奶都好鬼鼠,D同事唔係好知,見我一食完飯喱係厠所可能覺得好怪,不過唔理咁多啦..

男爵府

請問在公司泵的奶應該放在雪櫃下格還是冰格呀?我用fridge-to-go送奶返屋企, 若需30-40mins.

男爵府

我會一返到公司就將 fridge-to-go 放入雪櫃,中午泵奶後將奶放入 fridge-to-go 後再放入雪櫃下格,我加0左雪種係 fridge-to-go 入面,雖然我返屋企要一個鐘,不過我返到屋企 d 奶仲好凍,有時仲會變成好似沙冰咁。

原文章由 tautaub 於 08-2-27 09:08 發表
請問在公司泵的奶應該放在雪櫃下格還是冰格呀?我用fridge-to-go送奶返屋企, 若需30-40mins.

大宅

我都好想bb埋身食, 但我只可以埋身餵到清晨5am果餐(因為佢仲訓到懵懵鬆鬆), 其他時間當佢比較清醒時, 一埋身食唔夠10min就喊到飛起...其實有d後悔咁早轉全泵奶媽...

大宅

yes. can u increase direct BF.............if not u will not hv the chance anymore, like me

原文章由 Adrianbb 於 08-2-27 12:29 發表
我都好想bb埋身食, 但我只可以埋身餵到清晨5am果餐(因為佢仲訓到懵懵鬆鬆), 其他時間當佢比較清醒時, 一埋身食唔夠10min就喊到飛起...其實有d後悔咁早轉全泵奶媽...

...
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

大宅

唉... 我都好想好想埋身, 尤其bb真係大得好快, 好快佢唔肯啜我, 好快就會離乳... 真係好唔捨得...

我尋日因為帶唔夠奶去婆婆度, 亞仔又喊食, 就試下埋身頂住先, 但佢啜唔夠5分鐘就好炆, 係咁喊唔停, 唯有呢呢林林推返屋企餵雪奶...

記得第一次係醫院餵bb, 佢me埋眼, 個樣好滿足咁啜啜啜, 真係好懷念...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊