母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb已經6個半月大,每日2餐固體已經食得好好(半個bb碗)但依然2-3個鐘就要食奶,認真啜個隻,每次5-10分鐘,訓著半夜都仲要食1-2次,開始覺得有d攰~ 想知點樣可以餵疏d~

大宅

回覆:bb開始食固體,點減奶?(全埋身)

伯爵府

甘你餵完固體隔幾耐先再餵奶?

我覺得半個bb碗唔多窩,會唔會固體未能夠代替一餐奶呢?

我既做法系俾左固體bb食,然後大概5-10分鐘後再埋身俾距食
食到距唔食為止。然後第二日會增加少少固體既分量,食完又照埋身
一直加到距食完固體唔再要奶為止,甘先真正代到一餐。

其實我覺得日頭3個鐘頭食一餐都ok
6:00奶,9:00奶,12:00固體,3:00奶,6:00固體,9:00奶
慢慢如果距固體食得多d,食完固體應該系支持耐d,甘就可以隔4個鐘頭喇

我基本上系7:00奶,11:00粥,3:00奶,6:30粥,8:30埋身食一陣就訓,12點奶
其實我仔個習慣都唔好,因為夜晚距要我埋身餵距先訓
有時候凌晨3-4點都會醒,要食一陣先肯再訓

大宅

回覆:大豬既老婆 的帖子

我都試過餵完固體(餵到唔食)再埋身,次次都仲好猴禽咁食清晒,跟住唔夠3個鐘就又喊食,又唔肯飲水,因為我都想佢飽d,粥同糊仔都整到好杰,倒轉個碗1秒都唔會跌出黎個隻,跟住會用針筒餵20ml水,應該都夠飽,但通常唔夠一個鐘就喊奶,比完之後頂盡都係挨到3粒鐘,夜晚個餐固體冇日頭個餐食得咁好,每晚都仲要反覆啜晒2邊先訓到,9點幾啜到10點訓,到3-4點又要食一食,早上9點前一定醒~
我今日嘅時間表如下:
0310 奶埋身5分鐘
0745 奶埋身10分鐘
0945 奶埋身5分鐘
1030 奶埋身5分鐘
1300 粥1/2碗
1345 奶埋身5分鐘
1450 奶埋身10分鐘
1645 奶埋身5分鐘
1900 粥1/4碗(唔肯食)
2000 奶埋身5分鐘
2130 奶埋身39分鐘(2230正式訓)
完全冇可能跟到3-4個鐘

用戶要求終止服務

引用:我都試過餵完固體(餵到唔食)再埋身,次次都

原帖由 farfeifar 於 14-10-04 發表
我都試過餵完固體(餵到唔食)再埋身,次次都仲好猴禽咁食清晒,跟住唔夠3個鐘就又喊食,又唔肯飲水,因為我 ...
噤大個bb仲食得噤密?佢會唔會係扭其他?
啜奶奶有安撫作用(bb靠啜滿足),所以可以令佢收聲,好似我bb噤,幾時俾佢都肯啜就算係食完一碗粥都係。試下留意下佢係咪有其他須要,唔好一喊就俾奶,不過bb 6個幾月其實餵少餐等佢餓d 下餐食返多d都無問題, 要佢慢慢習慣返唔係食點心奶

伯爵府

farfeifar 發表於 14-10-4 00:27
我都試過餵完固體(餵到唔食)再埋身,次次都仲好猴禽咁食清晒,跟住唔夠3個鐘就又喊食,又唔肯飲水,因為我 ...
哇,甘又真系食得太密窩13:45 - 14:50 --> 呢度都系一個鐘頭咋窩,仲要13:00先食左半碗粥。

我覺得你bb食固體唔系食得好好咋窩,6個月你可以食下加d唔同既蔬菜落d粥仔度
我b超級中意食節瓜,又好中意食啤梨
加番薯同南瓜或者蘿蔔都系好既選擇~ bb會鐘意食架~

食奶食得甘密,甘距日頭幾訓幾多覺?
你要試下改變個模式,bb一訓醒,你就俾距食奶,然後同距玩
玩一陣就哄距訓覺(但唔好俾距食住訓)醒左如果未夠3個鐘頭,就又同距玩一陣先俾距食
如果距扭,你就搵d野分散下注意力,同距去下街睇下窗口等等~

其實3個鐘頭應該好容易過~ 你先做到隔3個鐘頭,然後再推到3.5個鐘頭

我見你埋身都系食5-10分鐘,有點兒點心奶,距可能只系食到唔餓,或者純系想食幾啖~

子爵府

回覆:bb開始食固體,點減奶

食得咁少固體,一啲都唔好喎,我女都是6個半月大,每次食固體係食到3/4個大人碗㗎喎

用戶要求終止服務

回覆:bb開始食固體,點減奶

食得咁密唔似肚餓,應該儘量較返四個鐘一餐

大宅

回覆:bb開始食固體,點減奶?(全埋身)

我漏咗講我女出世到而家日頭都係唔點訓的,由每朝8-9點起身到中午2點先會訓半個鐘,跟住到4-5點就訓半個鐘至九個字,其他時間點氹點搞比佢啜都唔會訓,超級心野,有dd聲都會嘈醒,所以唔出街係屋企仲食得多d,出街反而好少少。係夜晚9至9先會正式訓覺,仲會醒1-2次食奶,我已經餵到佢唔肯食先收手,已經開始比好多瓜菜落粥或米糊比佢架喇!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊