自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 #1 a961115 的文章

我都想日日可以帶飯個女食,佢參加完課外活動後可以接佢放學,(參加課外活動後是沒有校車接送,自己還有小女要比姐姐照顧)我唔工作的話,家計不夠用...將來要用錢時....唔通灘大手板攞咩????

複式洋房

回覆 #1 a961115 的文章

何喜華...就係一個專為所謂的貧苦大眾出頭的(出風頭的)
為在(父母大陸人)港所生的所有人有居港人事攞綜援的人....
我對佢的一套,可憐.好慘.無得食的人謀求幸福,有點反感...
有何喜華沒窮人(在鄉下係有錢人)
:恭: :喜: :發: :財:

[ 本文章最後由 candyfung 於 08-2-10 21:54 編輯 ]

禁止訪問

大宅

其他家人呢 ? 都係咁唔得閒去街市 ? 做 part time ?

身體健康,快快樂樂 !!

男爵府

畀面勳章

講得啱 ...講真...e+乜都加...對我地嚟講已經有壓力...更何況低下階層...其實睇嘢要宏觀d...唔好一聽倒人地攞綜援就插人先得ga...施比受更有福ar

原文章由 goat 於 08-2-10 21:09 發表
marthana,
我諗今次鏗鏘集o既主題唔係綜援人士
而係通脤對於一般市民o既影響。

我係rthk討論區見到呢個意見, 同大家分享:
(星龍)受社會轉型影響, 還有教改. 通脹. 這種家庭環境成長下, 他代表一群還有希望的貧窮兒童 ...

禁止訪問

禁止訪問

回覆 #7 rita2008 的文章

民房

原文章由 el522 於 08-2-10 21:37 發表
成集俾我感覺只是一場show......登燈講到好慘好慘咁....博人同情.

當中又無講攞幾多錢綜援,d錢用左去邊到.........

成日講要買d平菜,無錢去遊學團,課外活動無錢玩........樣樣政府俾唔夠錢

買d平菜......好多家庭 ...

~中學生有手電?飲罐裝汽水?
比較奢侈的!其它家庭都沒有!

~家裡-- 格價,買菜,做家務,賣廢紙,修理電腦
為什麼不是父母做??-(
但學校-香港神託會培敦中學在九龍鑽石山,放學要到深水埗買食送??

~學校活動-- 詩歌班,學樂器,遊學團,買鞋賽跑
~校外-- 做義工
好學!比較假

我都感覺只是一場show

別墅

一場戲而已,議員為日後既路宣傳姐!
個男仔可以埋怨d咩?我都想埋怨點解我老豆唔係李家誠,佢有綜緩拎仲想點????我細個一家八口,得我丫媽一個返工,幾千蚊養八個人,中一就要放學做兼職,學樂器!!咪得果支姐姐用完比大哥,大哥比二哥,二哥比三哥.....最後去到我度既木童笛囉,知足d啦,細路!

原文章由 terencema 於 08-2-10 22:47 發表

~中學生有手電?飲罐裝汽水?
比較奢侈的!其它家庭都沒有!

~家裡-- 格價,買菜,做家務,賣廢紙,修理電腦
為什麼不是父母做??-(
但學校-香港神託會培敦中學在九龍鑽石山,放學要到深水埗買食送??

~學校活動-- 詩歌班,學樂器,遊學 ...
阿彌陀佛!本人問心無愧,你作的惡果~遲早會報的,只是時辰未到而已!好自為之!

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原文章由 Pears 於 08-2-10 21:35 發表
我剛才話 : 叻係叻, 但我覺得計數計得咁利害, 有o的可怕...
我就係覺得佢有o的假, 佢係五毫一蚊都係咁嗌貴, 我覺得好少細路會係咁, 而且, 有一幕係佢阿媽叫佢去百佳買平菜, 但佢買唔到, 去o左惠康, 買貴o左八毫就話 ...

說得對! 個細路仔本身好乖, 但佢應該將精力, 專注力放在學業上, 而不是白菜和麵包的差價上!!! 好明顯, 他被那些"政客"利用了......可惜, 可惜......

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

又話通脹,但我見個爸爸仲可以睇報紙 , 應該唔係免費果隻,全家仲可以儲到30幾個汽水罐 (唔係街到捨番來), 真係無野講,呢D都唔係必須品!
越睇越嬲,D人真係本末倒置! 好似政府欠佐佢地!

[ 本文章最後由 Fatty 於 08-2-10 23:24 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 marthana 於 08-2-10 21:05 發表
首先聲明,我對綜援人士沒有歧視。 但當每次聽到他們投訴政府給得少時,便會很討厭。 講真,政府無欠他們的,那些錢,都是納稅人辛苦賺回來的錢。 他們每年供款,好像得不到甚麼回報,但那些人,就坐定定每月按時收款,還在嫌少,嫌不夠 ...

以前沒有綜援時, 父母都好努力養家, 子女都好生性, 煮飯買送, 讀書又勤力...... 子女就算讀書不成, 都會自力更生努力工作, 所以香港人出名勤力, 肯摶肯捱...

可惜, 現在的香港人變了, 很依賴政府, 自己冇能力, 但不是自力更生, 反而是去責備政府這樣不對, 那裡不夠好.... 新一代開始少自省, 多埋怨..... 希望香港不會走下坡......

大宅

原文章由 monchan 於 08-2-10 20:43 發表
邊係每人每個月有3000元綜援ar...早幾日先幫朋友上過社署...每人$1495 jar 除咗租金社署交之外...水電煤所有雜費都包晒喺入面

是咩, 誤會左tim.
我聽亞婆話有3千, 以 為........sorry.

男爵府

畀面勳章

我都唔係好明,個爸爸唔洗做野,點解叫呀仔去買餸jet,又話叫佢比心機讀書,咁呀媽又係屋企做咩呀?我呀仔話你有冇睇到佢戴果隻錶呀?都要2百幾3百蚊架! 我真係覺得有d奇怪,單親攞綜援就冇得講,屋企父母都係度,又唔係7老80,攞綜援仲要話政府供給唔夠,唔知咩世界?
我呀爸係大陸游水偷渡落黎,一無所有,同呀媽都冇結婚(邊有錢),生左半打化骨龍,靠佢做小販(經常俾人拉,上庭兼罰錢),仲要輪住俾佢地交差,幾窮呀!要穿保啦衫,有一粒糖食都唔知幾開心,都冇政府幫,我覺得做人最緊要知足!

大宅

原文章由 joejoemum 於 08-2-10 23:28 發表
我都唔係好明,個爸爸唔洗做野,點解叫呀仔去買餸jet,又話叫佢比心機讀書,咁呀媽又係屋企做咩呀?我呀仔話你有冇睇到佢戴果隻錶呀?都要2百幾3百蚊架! 我真係覺得有d奇怪,單親攞綜援就冇得講,屋企父母都係度,又唔係7老80,攞綜援 ...

講得好.
我諗個節目應該搵一些中低或低收入人士黎講會有說服存d lor .

民房

叻個屁,扮窮扮上進。詐死,寄生蟲,很作嘔。又係何喜華條死粉腸的狡計。睇到眼火爆

大宅

成日話庫房水浸, 要還富於民, 還都應該還比我o地呢班納稅人, 佢o地無貢獻, 點解政府要還比佢o地 !

男爵府

畀面勳章

其實我都覺得好怪...佢阿爸雖然上咗年紀...好似好人好者咁...點解要個仔去買餸呢 d婆婆八、九十歲都係自己去買餸la

複式洋房

我地細個邊個屋企唔窮,係窮到任何物質生活都無,
唔好講學琴跳舞,連飯後有半隻橙都唔係o甘易,
所以父母會教我地要努力上進,
腦裡只有自力向上的心,
希望靠自己幫一家脫貧
窮只會覺得係自己o既問題,
但,這一脫o既窮人就好唔同,
窮只會不停埋怨別人俾得唔夠,
令自己生活不如人,
貧窮線生活的人係有須要幫一把,
但要知足,不要怨人俾得唔夠,
大把人幾千蚊做足十八個鐘,
d仔女一樣無得去交流團,無得學piano,無得學畫畫,
唔好養成一個思維---就係下下欠缺就埋怨社會給你的不足夠,
要攞到同其他人一樣,恐怕我們負擔不來.

[ 本文章最後由 bread1103 於 08-2-10 23:44 編輯 ]

大宅

我覺得係班社工同佢o地洗o左腦囉 !

首頁

尾頁

跳至