嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

五個月大、人粉B,食開illuma,但成日都吾肯食,最中意媽媽奶,可惜媽媽吾夠奶,已經試過用米水或者開奶茶開奶,一日一餐亨氏糊仔(好少)食左兩星期,成日食吾飽就訓吾冧。
請問係米應該轉奶粉呢? 如果轉金裝能恩好冇呢?味道會吾會同同illuma咁淡囗?
打算轉食holle糊仔,糊仔係米一定要用奶沖?用開水係米冇咁好?
食到幾時可以吾洗淨係食純米糊?係米到時加添波菜同蘿蔔蓉落糊仔度?
幾大會整冰粒架?每日一粒一餐?一次整完食幾日米吾新鮮?
而加係米可以俾d蘋果汁BB飲?一日飲幾多?如果自己整係米要蒸完再磨?咁溝吾溝水飲架?d蓉可以俾BB食嗎?係米用蛇果最好?點樣避免蘋果變黃?
呢個時期飲食仲有d咩要注意?

希望大家可以花d耐性解答我:)thanks so much

大宅

回覆:watersugar 的帖子

其實你bb5個月可以俾多小小米糊都ok, 純米糊係用奶開架,奶米糊先可以用水開
六個月開始就可以食其實食物,開始就可以俾d蘋果蓉,菜蓉佢試下,可以就咁當下午茶食,又可以加落糊仔到,每樣食物都要俾bb食3.4日無敏感先好轉第二樣。另外,整冰粒係有d媽媽係返工,可以無咁哂時間,同bb食得少,份量好就d,食幾多係睇你自己bb去就。蘋果汁可以俾小小佢試都ok!要溝水,我自己就會1:1溝,整蘋果汁我就唔會蒸,等bb6個月到就可以用\'遲巾\'刮俾bb食,蘋果變黃係無影響架^^

別墅

回覆 MMR 的帖子

THX SO MUCH!! 如果奶米糊邊隻牌子好呀?我淨係見美素佳兒......

大宅

Holle都有奶米糊的

大宅

我見hipp都有,但我都係打算俾我bb食美素奶米糊,我見好多媽媽都話唔錯(⌒∇⌒)

別墅

回覆:新手媽應如何幫BB加添固體食物

你地用邊種蘋果架?蛇果嗎?

別墅

引用:我見hipp都有,但我都係打算俾我bb食美素奶

原帖由 MMR 於 14-09-16 發表
我見hipp都有,但我都係打算俾我bb食美素奶米糊,我見好多媽媽都話唔錯(⌒∇⌒)

...
會吾會轉飲美素奶呀?

大宅

我bb本身飲美素奶架=>

大宅

係牙!蛇果好容易刮^^

大宅

回覆:新手媽應如何幫BB加添固體食物

我個Facebook page上有很多固體食物資料,你可以pm 我去參考下。

子爵府

虎到金來勳章

引用:我bb本身飲美素奶架=>

原帖由 MMR 於 14-09-16 發表
我bb本身飲美素奶架=>
想問如果BB係飲其他牌子既奶粉,咁可否食美素既奶米糊?

大宅

回覆:quincy_1987 的帖子

當然可以啦^^

首頁

尾頁

跳至