烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人識做鬆糕及馬拉糕呀? 可以教我嗎?
THANK YOU VERY MUCH!
:lol:

大宅

原文章由 ckp 於 08-1-17 10:22 發表
請問有冇人識做鬆糕及馬拉糕呀? 可以教我嗎?
THANK YOU VERY MUCH!

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!5_Q9FNOfHQ716_SXSDK4/article?mid=399

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我都想整粥舖d鬆糕,奈何搵到發糕而冇鬆糕。:cry:
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

新潮馬拉糕
材 料 : 6 兩糖 6 隻雞蛋 6 兩麵粉 1 兩奶粉 3/2 茶匙發粉 1 茶匙梳打食粉 1 湯匙溶豬油/菜油 紙杯十數隻做 法 : (1) 雞蛋用打蛋器先打勻,然後加入糖,打至輕軟 成忌廉狀留用。 (2) 麵粉,發粉,奶粉和梳打食粉一同篩勻,分次 加入蛋液中輕手拌勻,最後加入溶豬油/菜油, 完全拌勻混合,待發片刻,約廿五至三十分鐘 待用。 (3) 將處理好的麵漿料分別注入每隻紙杯內至八分 滿,排放蒸籠內,以大火隔水蒸約廿至廿五分 鐘即成。
原文章由 召藥師 於 08-1-17 19:38 發表
我都想整粥舖d鬆糕,奈何搵到發糕而冇鬆糕。:cry:

首頁

尾頁

跳至