跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

CANDY.W

15度可以著長褲喇, 唔係 13度, 18號上午有18度, 當然唔可以著長褲啦. 若果o個日係 16, 17度, 而你又覺得著短褲會凍, or 小朋友有唔舒服, 應該可以著運動服. 我仔有時都會著運動服, 老師無話唔得. 你問清楚老師先.

原文章由 CANDY.W 於 08-1-8 20:57 發表
:tongue: 覺唔覺間校服公司好掠水?定係學校訂出嚟要咁搭配?
冬季同夏季外套點解唔一樣啫?冬季又要著短褲低過13度先可以著長褲,今朝我仔著長褲返學俾老師話:tongue: ,件校褸又唔暖,又難睇,
對於我呢種家境唔係富裕嘅人士嚟講 ...

大宅

原文章由 CANDY.W 於 08-1-8 20:57 發表
:tongue: 覺唔覺間校服公司好掠水?定係學校訂出嚟要咁搭配?
冬季同夏季外套點解唔一樣啫?冬季又要著短褲低過13度先可以著長褲,今朝我仔著長褲返學俾老師話:tongue: ,件校褸又唔暖,又難睇,
對於我呢種家境唔係富裕嘅人士嚟講 ...

我最唔鐘意新校褸個校章, 三十呎外都望到

大宅

露比媽媽,

哈, 哈, 哈, 係呀, 個校章又真係太大個喇, 其實大恤衫個校章一圈咪好囉.

原文章由 露比媽媽 於 08-1-9 09:56 發表

大宅

原文章由 朗媽 於 08-1-9 09:51 發表
CANDY.W

15度可以著長褲喇, 唔係 13度, 18號上午有18度, 當然唔可以著長褲啦. 若果o個日係 16, 17度, 而你又覺得著短褲會凍, or 小朋友有唔舒服, 應該可以著運動服. 我仔有時都會著運動服, 老師無話唔得. 你問清楚 ...

因為老師喺手冊度寫13度嘛,18號朝早,我望出窗外見到天色灰濛,好似想落雨咁,加上我間屋唔知點解另舍凍,所以我就著佐長褲俾囝囝囉,點知到佐中午就已經開始熱到咩咁啫.
我見好多學校外套冬季夏季都冇分,呢間學校又要分,其實夏季件都冇幾何著,因為冷氣都唔係開好大,我問囝囝點解唔著,佢話都唔凍.

大宅

我覺得好難睇,又唔暖囉.

大宅

咁恐怖

大宅

原文章由 sally314 於 08-1-9 14:37 發表

咁恐怖

SALLY314 :

你冇見過咩, 今年買個件就係咁, 你上網看下校服你就知

大宅

露比媽媽,

你地有無見過, 有款冬季既運動 jacket, 個巨大校章係手臂度架~ :mrgreen:

大宅

原文章由 buymom 於 08-1-9 17:52 發表
露比媽媽,

你地有無見過, 有款冬季既運動 jacket, 個巨大校章係手臂度架~ :mrgreen:

:mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #10 CANDY.W 的文章

我個大仔買冬季校服,一套體育衫,一件唔暖既校褸,一件唔暖起毛粒既冷衫,一件恤衫,一條佢話唔可以水洗既長褲同短褲,3對長襪,咁就九佰幾蚊!超詭錢,尤其係條褲

大宅

原文章由 buymom 於 08-1-9 17:52 發表
露比媽媽,

我未見過, 不過我囡有同我講過
校褸好多時都係"絨"做, 所以唔會暖, 但熱小小穿就發熱, 我當年返學時最憎穿"校熡", 所以我認為現在的學校應該轉下思想, 將的質地改為綿質, 可能更加好. "絨校褸" 可能係香港五十年不變的好例子.

大宅

原文章由 skybbjoey 於 08-1-23 01:35 發表
我個大仔買冬季校服,一套體育衫,一件唔暖既校褸,一件唔暖起毛粒既冷衫,一件恤衫,一條佢話唔可以水洗既長褲同短褲,3對長襪,咁就九佰幾蚊!超詭錢,尤其係條褲 ...

係啊,又貴,又唔實用,超難睇。
大家有冇發覺女仔都要打呔,多此一舉啊?根本條裙領咁高,打呔 都睇唔到,我覺得一係條裙領改返“桃子領”,一係唔駛打囉,?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

大宅

原文章由 露比媽媽 於 08-1-23 10:04 發表

我未見過, 不過我囡有同我講過
校褸好多時都係"絨"做, 所以唔會暖, 但熱小小穿就發熱, 我當年返學時最憎穿"校熡", 所以我認為現在的學校應該轉下思想, 將的質地改為綿質, 可能更加好. "絨校褸" 可能係 ...

件褸D料好容易縮水,買得細佐,好快唔啱著,買得大佐,著得好鬼核凸,我見其它學校D褸都幾靚,又實用,
不如大家寫封信俾校長,反映下意見,

首頁

尾頁

跳至