論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我兩個仔由出世開始就俾老爺奶奶照顧(我地唔係同佢地住, 同埋都住得幾遠o下), 依家我地諗住請工人, 咁兩個仔就唔會再日日放學去佢地屋企, 一定會見少o左o家o勒. 我都預o左佢地一定反對同唔高興, 但我又唔知點同佢地講好.... 大家有冇經驗, 當時你點同佢地解釋而又唔會傷和氣呢?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

當初我個女都係奶奶湊,但都左一歲半左右我請左個工人,因為我奶奶只肯同我湊日頭,夜晚都係自己湊,而且個時我又番早,自己真係好辛苦,又唔係同佢一齊住,佢知道係唔多like,因同一個時間,佢係要湊2個bb,我咪同佢講,話我老公怕佢辛苦,咪講個工人囉,其實老人家既野,點解釋佢都係唔like啦,時間耐左就會接受,我奶奶都係咁,開頭黑口黑面,因我個大仔佢由bb湊到8歲,佢好唔like我湊走佢地,但時間耐左,佢已經無唔like,仲話呢個工人幾好添

[ 本文章最後由 amysnlee 於 08-1-5 19:34 編輯 ]

珍珠宮

我市儈D, 想問下~ 你老爺奶奶有冇收你錢? 因為我媽以前是幫我揍女~ 我想請工人佢唔比, 唔係因為唔捨得D孫, 而係唔捨得D錢~ 最後, 我當然係成功地請了工人啦~ 我覺得最緊要自己舒服, 自己辛苦黎遷就人地開唔開心, 鬼可憐你!!

禁止訪問

水晶宮

兩個仔要跟父母住, 建立親子關係,
有助小朋友身心發展....
呢個重唔係大條道理?
請工人返屋企湊兩個小朋友,
咪就係想放工返屋企可以多d親子時間囉.
呢一樣o野, 邊一個人都冇得異議.

男爵府

醒目開學勳章

我老爺奶奶係冇收錢o家! 我地都係好似未有細佬之前咁俾咁多家用佢地o家咋! 我奶奶仲成日叫我生多個o忝~~~ 佢地仔大女大冇乜o野做, 揍孫就係佢地唯一o既工作, 依家連孫都唔駛揍佢地實好悶, 所以我地先有d過意唔去~~~ 但過o左5年日日兩邊走o既生活真係好累, 我夢想可以過d一放工就番屋企o既日子好耐o家o勒~~~

原文章由 Siuchoi 於 08-1-5 23:33 發表
我市儈D, 想問下~ 你老爺奶奶有冇收你錢? 因為我媽以前是幫我揍女~ 我想請工人佢唔比, 唔係因為唔捨得D孫, 而係唔捨得D錢~ 最後, 我當然係成功地請了工人啦~ 我覺得最緊要自己舒服, 自己辛苦黎遷就人地開唔開心, ...

珍珠宮

始於有一日都要離開佢地架啦~ 唔通你諗住D細路20歲先同你一齊住咩~ 佢地都揍左咁多年, 咩都夠啦~

大宅

請工人係方便自己, 而唔係就6299,
我未有bb話,請工人,
99話 : 等我有bb先請, 佢話佢仲做到
我有bb喇, 我冇請工人, 因為99樣樣都要扮叻...
比佢扮包佢,
99係成日問我c6幾時換床請工人,
我話唔請, bb自己湊:tongue:

大宅

佢地開通嘅話, 你根本無須解釋, 佢地唔開通嘅話, 你解釋都係多餘....咁d仔女係你嘅, 遲早都要跟你架啦, 唔通跟佢地一世咩, 我好怕d 6299時時爭住d孫唔放, 比我真係彩佢都儍呀, 又要返工, 又要做家務, 又要老遠咁睇仔...人都顛啦, 你捱足5年, 我都好佩服你呢

首頁

尾頁

跳至