家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友收入比丈夫高,丈夫冇不良大洗錢習慣住家男人一名,獨子男家二老近幾年多病痛,老公搵得少冇積蓄,老人家通波仔手術白內障手術,配耳機都要太太伸出援手,又要供樓又要養2個bb, 今次又話要比錢佢問我是否要係時候say no

水晶宮

排政府啦

大宅

能力範圍做到的,一定會做。
若覺得他家人係負累,那當初為何要嫁?

子爵府

回覆:聴到朋友個案5識比意見〜

唔想俾就唔好俾,佢問得人就即係不斷科水,不過老公走去借錢就麻煩,第時離婚仲麻煩,你朋友好似做村長咁,慘!

子爵府

更正:即係唔想不斷科水

禁止訪問

伯爵府

引用:朋友收入比丈夫高,丈夫冇不良大洗錢習慣住

原帖由 kakamei04 於 14-08-16 發表
朋友收入比丈夫高,丈夫冇不良大洗錢習慣住家男人一名,獨子男家二老近幾年多病痛,老公搵得少冇積蓄,老人 ...
我覺得都係一家人,除非關係唔好,比我起,我會比

男爵府

一家人都咁計較?

禁止訪問

大宅

家家有本難念的經, 倫理上結左婚兩個人二合為一, 佢父母即係你父母,
但現實之中好多時都係親疏有別, 相反佢父母亦唔會百份百當你係親生女...

講到錢都係一樣, 倫理上結左婚所有資產收入應該以家庭為一整體, 無分彼此,
但實際上都係會有私心, 尢其是女人收入比男人高的家庭,
始終華人社會總係有種潛意識認為男人養家係較為理所當然~~

所以呢個問題冇絕對的, 你可以設定一個父母應急 allowance 上限, 總之用晒就冇...

大宅

佢係擔心自己又頂到多久?現在冇一份工包做到老,錢洗左可搵但年齡一直上收入越冇保証還有二件細,現在結婚生仔真要plan埋長老醫療費,可以講預計不到數字。

複式洋房

應該要比 老人家身體出問題 應該要照顧 係一個責任

大宅

回覆 koey1526 的帖子

同意〜所以感慨結婚生仔責任係超越自己想像!

複式洋房

回覆 kakamei04 的帖子

但都係一件幸福既事^^

洋房

如果老公係愛家人,老婆又愛老公,如人命攸關用錢可以解決又影響唔到現在生活同2個BB 既生活問題,覺得個老婆可以比錢老公去救佢既家人,不過有借有還~一有錢就叫佢老公慢慢還/負擔一半

男爵府

好媽媽勳章

引用:朋友收入比丈夫高,丈夫冇不良大洗錢習慣住

原帖由 kakamei04 於 14-08-16 發表
朋友收入比丈夫高,丈夫冇不良大洗錢習慣住家男人一名,獨子男家二老近幾年多病痛,老公搵得少冇積蓄,老人 ...
我覺得,男人要有責任,習慣有太太幫手就會無責任感!我是她會咁:耳機呢d因為而家要用,會買,找d平的!手術可以的便排政府!跟著同老公講:你長期係咁,係唔得的!我要你有擔戴,以後每個月,你要額外再比1千我儲蓄,係兩老的基金,否則他們有咩,你做仔的,難道白事$都出唔到?,無1千,5佰都要有!最多我同你一齊慳,第日有剩係子女,家庭的基金

伯爵府

掉𨍭諗,如女家有事要男家幫,男家有能力及願意幫助嗎?每次遇到男家有事我都會先衡量當我娘家出事男家有冇出力幫忙

大宅

錢財身外物,死左咩都帶唔走,親情要緊,有錢出錢,有力出力

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果未算好嚴重, 通波仔可以睇政府排, 我有2個家族人, 1個已做, 1個排緊就做, 都唔算排得耐, 幾個月咋~

至於白內障, 好似係咪都有政府資助架? (我好似聽過) 就算排政府, 應該都唔耐既, 我嫲以前要做(10幾年前), 都唔駛排好耐 (都係約幾個月時間), 而家唔知, 私家就好似約萬零蚊~萬幾左右 (前2~3年有家族老人做過)

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

我覺得幫得到就幫...始終係老公的父母....

如果男女調轉....女家有事....咁你朋友會點?

結得婚....無得計較太多.....

我信好人有好報.....

summerize  Agree  發表於 14-8-23 16:57

首頁

尾頁

跳至