論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

工人姐姐就黎到期,諗緊續唔續

1. 家務清潔一般 .唔見dirty 唔叫唔抹,叫佢日日洗杯, 隻杯見有野先洗, 啲窗一個月唔抹一次,夏天話落雨唔抹,冬天話凍又唔抹,叫先做, 總之唔太乾淨,成日只係陪我仔睇電視, 我仔訓佢就坐

2. 湊仔,好中我個仔,我仔好like 佢,不過上次捉到佢就咁將跌落地既奶咀比我仔,
湊到我個仔ok, 直頭中壞晒

3. 慳家,冇浪費

4. 中意玩電話試過玩到日頭中眼訓到地下,我仔就係佢側邊

5.成日整爛我家東西,次次扮野話唔知

6. 成日講大話,冇抹話抹左

續唔續好

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

no way,只會變本加厲

大宅

看看清潔/湊仔邊樣重要啦!

珍珠宮

引用:看看清潔/湊仔邊樣重要啦!

原帖由 月亮BB 於 14-08-08 發表
湊仔,因為我大肚, 出年4 月出世

但我頭先係cam 先佢玩手機,我仔係床仔zip 住左隻手佢都睇唔到
我忍唔住打返去鬧左佢

我怕續約後佢照顧佢地唔好因為掛住玩,唔知點好

請新又怕衰過依加

別墅

如果我唔會, 照咁睇佢只會KEEP住差落去, 到時你可能仲激氣...

珍珠宮

引用:看看清潔/湊仔邊樣重要啦!

啲確,家務唔好我都忍,但佢有時懶出想黎,真係連洗奶咀比我個仔都嫌廢時,就咁塞入口
最慘係佢成日整爛野, 上個月門鎖 千幾蚊, 今個月 水喉 2 舊水, 前兩日見家用手提都跌花左。。。pan 鑊不計其數

珍珠宮

引用:如果我唔會, 照咁睇佢只會KEEP住差落去, 到

原帖由 GiGi0513 於 14-08-08 發表
如果我唔會, 照咁睇佢只會KEEP住差落去, 到時你可能仲激氣...
係,我頭先真係好激氣,個肚仲有啲痛

大宅

小mama 發表於 14-8-8 14:53
啲確,家務唔好我都忍,但佢有時懶出想黎,真係連洗奶咀比我個仔都嫌廢時,就咁塞入口
最慘係佢成日整爛野 ...

如果是這樣的話,我應該吾續約了。

尤其是將來要照顧兩個B,玩電話的,應該照顧不到了!

象牙宮

古人都說. 變坏易. 變好難.
變本加厲 是會愈來愈....重

外傭偏向愈來愈差, 愈來愈懶.... 占多.
冇人分享 工人愈來愈好吧? 無/少至又少, 有可能性低1% 都無吧.

*** 當然 人是會改變的. 除非遇到 好大挫敗/挫折感, 令一个人改變... 發奋?
自我反省. 悟出道理. (男/女)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

引用:Quote:小mama 發表於 14-8-8 14:53 啲確,

如果是這樣的話,我應該吾續約了。

尤其是將來要照顧兩個B,玩電話的,應該照顧不到了!
其實唔續都可以既,但最大問題我個仔好痴佢, 要佢餵食飯,我仔唔肯自己食,有乜比人鬧就姐姐抱,揾唔到佢就喊到拆天

可以講話姐姐好錫佢,佢唔食菜同佢撥開晒,我仔偏食問題好嚴重,老師都係咁講

(我知父母有責任!)

如果我炒左佢,我怕我仔唔知會點。。呢樣係我最擔心

大宅

回覆 小mama 的帖子

痴姐姐不是問題,太痴姐姐才是問題

大宅

小mama 發表於 14-8-8 16:25
其實唔續都可以既,但最大問題我個仔好痴佢, 要佢餵食飯,我仔唔肯自己食,有乜比人鬧就姐姐抱,揾唔到佢 ...
咁情況,你更加要換左個工人,佢唔係叫湊得好,只係寵壞你個仔。襯阿仔仲細,細既又未出世,你仲有精力去改變佢。小朋友適應能力好強,你唔駛擔心佢適應唔到,到佢冇得選擇,佢就死死地氣受教了,不過過渡時期一定係好痛苦既

sunshine0613  同意  發表於 14-8-11 12:41
natjosejim  X2  發表於 14-8-11 00:34

禁止訪問

引用:Quote:小mama+發表於+14-8-8+16:25+其實唔

大宅

小mama 發表於 14-8-8 14:55
係,我頭先真係好激氣,個肚仲有啲痛

樓主要小心身體, 唔好為工人勞氣.

我覺得你姐姐要不得, 趁細b未出世, 快啲換人, 我唔會俾工人咁縱小朋友.

大宅

回覆:比啲意見

一定唔續啦。無一可取之處。其實,要湊兩個小朋友可以揀海外菲,應該仲好過你的現任

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

換人

大宅

我其實都有呢個續唔續約問題。
不過我一睇你呢個姐姐表現同你而家status就一定唔續。我都係有一兩歲幾女女同一個四個月仔仔。
1,我並唔覺佢係愛你小朋友,佢只係用亞b做籌碼。你唔敢炒佢。我就唔信生得佢出湊佢唔掂。我細仔無姐姐唔食唔訓。姐姐放假咪又咁過。
2,打機,我相信個個姐姐都差不多有。我同佢講明未做晒嘢及弟弟未訓唔可以打。其餘時間唔理佢。但如果衰開好少會變好d.
3, 趁你而家仲有咁多時間,請個海外返黎教過。到坐月時有時間俾你住佢點做嘢咪啱啱好。我臨返工亞媽先講姐姐應有兩次偷左佢幾百蚊。第一次驚自己搞錯,第二次肯定但事後先講。無證據拉佢而且快要返工。嬲爆我媽。拖到而家。
有上一個經驗今次同姐姐講好所有規矩。應該會無咁激氣

珍珠宮

多謝各位意見,我會再參考一下

大宅

難得你細B未出世,仲有0的時間,可以俾你試下其他工人。
你可以找0的already in hk的,咁,可以快0的有得試,
唔0岩就再換,
咁,希望換到細B出世前,
可以找到一個正路0的0既工人啦!

@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我唔會續. 對小朋友, 縱, 唔同錫, 鍚係希望小朋友好, 但縱, 令小朋友好醜不分, 要乜, 就扭紋, 咁唔係對小朋友好.

首頁

尾頁

跳至