自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2011至尊種植勳章

剛在fb說牙菜有毒,話澳門禁咗,無線好似有講,大家知道嗎?有多點資料confirm嗎?

子爵府

畀面勳章

回覆:FB有傳芽菜有毒,大家有相關新聞嗎?

我奶粉仲買左3斤芽菜返黎話煮

子爵府

畀面勳章

引用:我奶粉仲買左3斤芽菜返黎話煮

原帖由 saberlily 於 14-07-24 發表
我奶粉仲買左3斤芽菜返黎話煮
係奶奶至岩

翡翠宮

大陸芽菜真係唔食得,用化學增肥一兩日就有收成 睇過片佢地點整真係好驚

子爵府

2011至尊種植勳章

我見有其他jm都有post出來話多激素,會令小朋友早熟。

大宅

引用:大陸芽菜真係唔食得,用化學增肥一兩日就有

原帖由 Dwmn 於 14-07-24 發表
大陸芽菜真係唔食得,用化學增肥一兩日就有收成 睇過片佢地點整真係好驚

...
咁其他菜都有農藥,食咩安全啲?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

自己發先得

你若盛開, 蝴蝶便來!

寶石宮

引用:大陸芽菜真係唔食得,用化學增肥一兩日就有

原帖由 Dwmn 於 14-07-24 發表

...
真係冇良心

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

澳門堅係禁左

sasa0208  你去#15睇下  發表於 14-7-24 17:14
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

無野食得

翡翠宮

回覆:sandycherie 的帖子

其實大陸送來都無咩係特別安全,一係你買本地organic 不過貴,但芽菜係勁到連b6 都唔敢食。之前大陸新聞播過,係一/ 兩大桶激素加入一大盤豆之後照燈。一兩日就賣得,食完之後

男爵府

我買左$5銀芽炒麵,關唔關事

子爵府

芽菜好難食,成家都唔鐘意,不嬲都少食

91405  X2  發表於 14-7-24 17:07

珍珠宮

開心吸收勳章

http://news.tvb.com/world/53c66b136db28c9b5c000005

內地不時都有毒食品新聞,問題食品層出不窮,有時最簡單的食物都可能出事,佛山最近有破獲毒芽菜。 順德公安聯同農業局在大良等地搗破四十個毒豆芽的家庭作坊,並檢獲五十多噸有毒豆芽。在現場搜獲的添加劑包括了「AB粉」和「無根水」,在發豆芽的過程中加入,可令豆芽的生長速度加快。原本一斤黃豆可以長出五、六斤豆芽,加了添加劑就可以長出十斤。 辦案民警表示:「(加入添加劑的)豆芽長大一點,或者豆芽白色的莖會粗一點,看起來靚一點,最主要是看起來嫩白」。 這些有毒的植物生長調節劑是國家明令禁止,可導致兒童早熟,甚至有致癌風險。毒豆芽已經流入順德和中山街市,執法人員教市民如何用肉眼辨別毒豆芽,毒豆芽會比較粗,比較飽滿,而且長得比較整齊,沒有高低之分,把豆芽折斷後會有水分流出來。 在廣州和河南等地,執法人員亦檢獲毒豆芽。

珊瑚宮

之前已經收到朋友whatsapp講,另外有朋友專登問佢澳門朋友係咪有禁芽菜既事,澳門朋友答根本無件咁既事,好心d人唔好亂傳假消息

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

saberlily 發表於 14-7-24 13:43
係奶奶至岩
奶粉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

cbeyond 發表於 14-7-24 17:13
之前已經收到朋友whatsapp講,另外有朋友專登問佢澳門朋友係咪有禁芽菜既事,澳門朋友答根本無件咁既事,好 ...

伯爵府

首頁

尾頁

跳至