跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

睇過好多評話, 來來去去都係o個幾間, 想問o下以下o個幾間又好唔好呢?

成日聽o既有:
- 沙田官立小學
- 香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學
- 循理會白普理基金循理小學
- 聖母無玷聖心學校

唔知呢幾間又好唔好呢?
- 九龍城浸信會禧年(恩平)小學
- 東華三院冼次雲小學
- 保良局王賜豪(田心谷)小學

你地會/當年點揀o家? 謝謝!!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我囡囡讀梗小一
去年揀學校時,
甲部(誇區)第一志願揀一呂,第二是沙官
乙部,第一是沙官,第二是陳元喜,第三及之後的已忘了
結果:派了沙官

男爵府

醒目開學勳章

其實我都想揀沙官, 但又驚好多功課, 我個仔好鬼死脂油, 我驚如果間學校谷得太勁, 我成日要足佢做功課最後會搞到傷感情, 但其實我自己又唔反對學校谷學生o個喎, 好矛盾.... 其實你覺得沙官ok嗎? 你仔仔適唔適應呢?

原文章由 肥嘟媽 於 07-12-11 00:44 發表
我囡囡讀梗小一
去年揀學校時,
甲部(誇區)第一志願揀一呂,第二是沙官
乙部,第一是沙官,第二是陳元喜,第三及之後的已忘了
結果:派了沙官 ...

大宅

之前係ymca 聽d功課班導師講
近2年, 迦密愛禮信做得很好, d老師每樣活動必與學生一起參與, 很有熱誠的老師
黃賜豪據聞增值很快

侯爵府

好媽媽勳章

黃賜豪據聞增值很快 <-- 請問有無多d呢間學校既資料? 好唔好? 學生乖唔乖? 老師ok嗎?
原文章由 叉雞飯 於 07-12-11 14:05 發表
之前係ymca 聽d功課班導師講
近2年, 迦密愛禮信做得很好, d老師每樣活動必與學生一起參與, 很有熱誠的老師
黃賜豪據聞增值很快

大宅

8 下先, 21號您去去旅行 ? 到時研究下

原文章由 叉燒媽咪 於 07-12-12 00:21 發表
黃賜豪據聞增值很快

侯爵府

好媽媽勳章

去呀 ~ 之前話左比你知會啦

點jack, 好唔好嫁間學校, 8少少黎聽下丫~ 好心急
原文章由 叉雞飯 於 07-12-12 13:37 發表
8 下先, 21號您去去旅行 ? 到時研究下

大宅

如果孫小係大圍 就prefect 啦河, 佢係大埔好出名
我都係係您樓下ymca 聽, 其實佢地d導師會教到您好多野
我知呢間保良局小學前身叫田心谷小學, 後來由另一間沙田的保良小學拆全日出來, 新建立一定為左建立番自己校名, 會做好自己
有無呢間學校的mammi 可比多d料

侯爵府

好媽媽勳章

我本來都覺得佢幾好, 但就係ymca 個主任話佢d學生曳, 品格唔好等等... 佢話張x昌好好多, 又話迦密好, 係甘踩黃 講真, 佢開頭講都ok, 但講講下我越覺得佢偏激, 所以先想問多d人~
原文章由 叉雞飯 於 07-12-12 14:02 發表
我知呢間保良局小學前身叫田心谷小學, 後來由另一間沙田的保良小學拆全日出來, 新建立一定為左建立番自己校名 ...

大宅

係......, 係佢地話好架播
保良局的學校應唔會好差格, 要研究下

原文章由 叉燒媽咪 於 07-12-12 14:13 發表
我本來都覺得佢幾好, 但就係ymca 個主任話佢d學生曳, 品格唔好等等... 佢話張x昌好好多, 又話迦密好, 係甘踩黃 講真, 佢開頭講都ok, 但講講下我越覺得佢偏激, 所以先想問多d人~
...

侯爵府

好媽媽勳章

其實我覺得應該都ok, 真係唔明為什麼o個個主任會甘講, and even 間野係唔太好, 佢都唔應該甘樣勁踩?
原文章由 叉雞飯 於 07-12-12 14:19 發表
係......, 係佢地話好架播
保良局的學校應唔會好差格, 要研究下

大宅

同沙田朱正賢下午校合併轉全日.
朱正賢小學係沙田區都算出名小學之一, 但
我姪女第一輪入左 (無分都入了), 所以可能無咩家長第一輪填佢.

原文章由 叉雞飯 於 07-12-12 14:02 發表
我知呢間保良局小學前身叫田心谷小學, 後來由另一間沙田的保良小學拆全日出來, 新建立一定為左建立番自己校名 ...

[ 本文章最後由 addy 於 07-12-20 17:40 編輯 ]

大宅

畀面勳章

小女在王賜豪讀,要讀多科science,歸入常識 功課唔多,但有部分老師常將白痴冇腦掛口邊,非常冇禮貌,而且女兒說有老師會體罰學生,最好問多幾個家長,不要盡信學校網上資料,

侯爵府

好媽媽勳章

呀.... 請問有無多d資料, d老師甘樣會好影響小朋友既成長, 佢地對家長都係甘樣? ..... 照甘講, 係咪最好choose第二間呢....
原文章由 naughtyboyma 於 07-12-21 17:55 發表
小女在王賜豪讀,要讀多科science,歸入常識 功課唔多,但有部分老師常將白痴冇腦掛口邊,非常冇禮貌,而且女兒說有老師會體罰學生,最好問多幾個家長,不要盡信學校網上資料, ...

大宅

畀面勳章

我就係信哂學校網和幼稚園家長口卑而為阿女選這學校:-( 沒有實地觀察問下學校家長至今天因投訴老師得來針對女兒的惡果:-( 之前老師好鍚佢架:-( 而家全班有什麼吃或禮物都冇阿女份:-( 佢好唔開心我是否應對校長反映:-(

別墅

原文章由 Geni 於 07-12-11 13:57 發表
其實我都想揀沙官, 但又驚好多功課, 我個仔好鬼死脂油, 我驚如果間學校谷得太勁, 我成日要足佢做功課最後會搞到傷感情, 但其實我自己又唔反對學校谷學生o個喎, 好矛盾.... 其實你覺得沙官ok嗎? 你仔仔適唔適應呢?

...

沙官...我看完校長的話 就不太想選了~ 因為看來都比較嚴謹..學術成績方面要求好像蠻高..再看家課欄好像也有點多.. 可能知道自己的小朋友是什麼性格.. 傳統式的實在不適合.. 其實選什麼學校也好. 隨了要看找各方意見外~ 也要看看是否合自己小朋友~ 說實在..真的是很傷腦筋

p.s 看到簽名..八卦問問...你小朋友是在大坑東念書嗎~"~?

[ 本文章最後由 ^Melody^ 於 08-9-29 16:41 編輯 ]
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

首頁

尾頁

跳至