嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我個BB依家3個幾月大, 佢由3個星期前開始扭唔肯食奶, 本來由一餐開始攪到依家餐餐都唔肯食, 一到食奶時間將支奶放入口佢會將奶咀推返出黎唔肯食, 夾硬比佢食佢又會狂喊, 以為佢一餐食得少, 下餐會食多D, 點知佢都係唔肯食, 有時好辛苦先餵4安, 有時食得1安, 好驚BB唔食奶會餓親, 點算好呢?

好奇怪地, BB只會係想瞓時先肯食奶, 清醒同瞓著左就唔會食, 係咪有病呀? 試過比開奶茶佢開奶, 都係冇改善... :-( :-(

大宅

我囡囡六個月大都係咁既情況呀!!!
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 金仔媽媽 於 07-12-3 13:18 發表
我個BB依家3個幾月大, 佢由3個星期前開始扭唔肯食奶, 本來由一餐開始攪到依家餐餐都唔肯食, 一到食奶時間將支奶放入口佢會將奶咀推返出黎唔肯食, 夾硬比佢食佢又會狂喊, 以為佢一餐食得少, 下餐會食多D, 點知佢都係 ...

有冇試過用匙餵呀?我個仔細細個時都有一排好似你所講咁,完全唔肯食奶,除非半夢半醒就快瞓著前就大力大力咁啜(放心啦,好多bb都係咁),跟住我改用匙更餵,佢又肯食喎,維持左個零月佢又肯用返奶樽,其實只不過係過渡期,好快就唔係咁架喇...

侯爵府

原文章由 子峰mama 於 07-12-3 15:39 發表

有冇試過用匙餵呀?我個仔細細個時都有一排好似你所講咁,完全唔肯食奶,除非半夢半醒就快瞓著前就大力大力咁啜(放心啦,好多bb都係咁),跟住我改用匙更餵,佢又肯食喎,維持左個零月佢又肯用返奶樽,其實只不過係過渡期,好 ...

咁匙更餵怕唔怕呀? 我驚佢會嗆到呀~
你用咩匙更餵呀?

別墅

我bb已經7個月啦. 在3個月開始已經唔肯食奶, 初初都係一餐半餐, 後來5餐有3餐都唔食. 曾經轉過奶粉都唔得. 只好氹佢(玩玩先, 唱歌mud都有), 都唔得就挾實佢迫佢食, 有時得有時唔得. 爭鬥一段時間之後, 佢又tired. 仲有d睡意. 就係咁. 半睡中佢又會肯食奶喎. 6個半月大之後, 佢開始有好轉肯食啦. 只係現在有時飲奶中段會計.
所以你比d心機啦. 不用太擔心的.

我個BB依家3個幾月大, 佢由3個星期前開始唔肯食奶, 本來由一餐開始攪到依家餐餐都唔肯食, 一到食奶時間將支奶放入口佢會將奶咀推返出黎唔肯食, 夾硬比佢食佢又會狂喊, 以為佢一餐食得少, 下餐會食多D, 點知佢都係 ...

侯爵府

原文章由 moniking 於 07-12-3 15:51 發表
我bb已經7個月啦. 在3個月開始已經唔肯食奶, 初初都係一餐半餐, 後來5餐有3餐都唔食. 曾經轉過奶粉都唔得. 只好氹佢(玩玩先, 唱歌mud都有), 都唔得就挾實佢迫佢食, 有時得有時唔得. 爭鬥一段時間之後, 佢又tired. 仲 ...

佢就係初初一餐唔肯食, 攪攪下餐餐都唔肯食, 尋晚重衰, 8:00果餐一d都餵唔到, 只係食到1安, 到臨瞓前果餐食都係博鬥左一輪, 又唱歌又搖又氹, 佢開始想瞓先肯食4安, 今朝工人餵先食得3安, 中午果餐又係一樣, 工人話佢好扭唔肯食, 又係3.5安左右, 我都有挾佢迫佢, 唔得, 喊到拆晒天咁... 我覺得好煩好忟...

別墅

係呀, 我個輪都好煩, 一到喂奶就有d驚唔知今餐喂唔喂到呢. 有時我喂, 有時工人喂, 轉唔同人喂好好d, 因為隔開會有多d心機. 同埋我會比奶咀佢食住兼暗佢瞓. 到咁上下快手抽出奶咀塞個奶樽比佢, 佢咪計續食羅.
努力d啦. 希望你bb會慢慢轉好.

原文章由 金仔媽媽 於 07-12-3 16:07 發表

佢就係初初一餐唔肯食, 攪攪下餐餐都唔肯食, 尋晚重衰, 8:00果餐一d都餵唔到, 只係食到1安, 到臨瞓前果餐食都係博鬥左一輪, 又唱歌又搖又氹, 佢開始想瞓先肯食4安, 今朝工人餵先食得3安, 中午果餐又係一樣, 工人話 ...

侯爵府

原文章由 moniking 於 07-12-3 16:34 發表
係呀, 我個輪都好煩, 一到喂奶就有d驚唔知今餐喂唔喂到呢. 有時我喂, 有時工人喂, 轉唔同人喂好好d, 因為隔開會有多d心機. 同埋我會比奶咀佢食住兼暗佢瞓. 到咁上下快手抽出奶咀塞個奶樽比佢, 佢咪計續食羅.
努力 ...

但係我個仔冇食開奶咀瞓覺習慣, 係想瞓既時候會咀郁郁, 不過間一陣就會瞓~
等我又試下先, 不過佢好蠢, 唔識食奶咀, 成日跌 ...

洋房

不要灰心, 總會有更好的明天.

金仔媽媽, 我個女都係由三個半月開始都係訓著才飲奶, 奶量時多時少. 但早兩日開始 ( 佢而家八個) , 佢轉變番開眼才飲, 訓著時個口緊閉.

訓著飲奶的日子頗煩, 成日要用熱水坐奶, 時時小心奕奕, 怕擔心佢飲飲下一醒左又推開支奶. 早上晨咁早五點起身喂第一餐, 一遲過佢起身就要成11 點才食奶, 因佢玩左成朝才會眼訓. 仲要成日抱佢, dum 佢訓, 隻手累到痛, 分分鐘要抱成個鐘才入睡. 訓得太 lum 無知覺飲, 未訓得又成日推開支奶, 真係艱苦歲月, 不過比起有病的話, 這又不算得什麼, 只是很累, 心身疲憊.

但請不要灰心, 日子會慢慢變好. 有乜唔開心, 上黎BK, 好多媽媽會支持同鼓勵你.

侯爵府

原文章由 belforn 於 07-12-3 17:50 發表
金仔媽媽, 我個女都係由三個半月開始都係訓著才飲奶, 奶量時多時少. 但早兩日開始 ( 佢而家八個) , 佢轉變番開眼才飲, 訓著時個口緊閉.

訓著飲奶的日子頗煩, 成日要用熱水坐奶, 時時小心奕奕, 怕擔心佢飲飲下一醒 ...

尋晚好好彩佢想訓, 叫做肯食奶, 不過點都要唱住歌, 氹下佢又搖又行, 食完5安奶即刻瞓, 佢依家全日平均先食20安, 其實係咪唔夠呢? 我好擔心佢會消瘦, 依家返工又冇心機, 食飯都食唔落呀~ :cry:

別墅

金仔媽咪,

你係咪要返工? 你返工後就得個工人照顧 bb? 最緊要佢有心機湊bb. 其他 20 安都 唔少. 我亞b 7個月大全日都食 25安奶加一餐粥仔. 你再試多一段時間啦. 一有問題再擰出來傾啦.

原文章由 金仔媽媽 於 07-12-4 09:47 發表

尋晚好好彩佢想訓, 叫做肯食奶, 不過點都要唱住歌, 氹下佢又搖又行, 食完5安奶即刻瞓, 佢依家全日平均先食20安, 其實係咪唔夠呢? 我好擔心佢會消瘦, 依家返工又冇心機, 食飯都食唔落呀~ :cry: ...

侯爵府

原文章由 moniking 於 07-12-4 10:45 發表
金仔媽咪,

你係咪要返工? 你返工後就得個工人照顧 bb? 最緊要佢有心機湊bb. 其他 20 安都 唔少. 我亞b 7個月大全日都食 25安奶加一餐粥仔. 你再試多一段時間啦. 一有問題再擰出來傾啦.

...

係呀, 我要返工0架, 返工後就得工人湊bb, 佢都幾好心機0架, 起碼佢唔會好似我咁忟先, 因為bb唔肯食奶一迫佢佢就會喊到拆天, 我有時忍唔住會鬧bb囉 ... 反而工人會氹佢.. 有時bb會含住個奶樽唔啜, 一係就好細力啜個奶樽就冇食d奶奶囉... 其實依家都係一餐佢食到幾多就食幾多咋... 我最驚係會餓壞bb咋 ~ :-|

大宅

我個女都係咁而家4個月啦,近3個月大開始唔係好肯食,每次食得2安度,就要用針筒吱俾佢,係有時半夢半醒先食多少少,不過都係好差,後來睇過醫生,話佢nose塞,同氣管窄,食過藥,而家先開始自己食哂成支奶,不過而家都有時會只係食得2安~不過食哂成支奶既餐數多左:lol:

侯爵府

原文章由 ttlucky0303 於 07-12-4 18:49 發表
我個女都係咁而家4個月啦,近3個月大開始唔係好肯食,每次食得2安度,就要用針筒吱俾佢,係有時半夢半醒先食多少少,不過都係好差,後來睇過醫生,話佢nose塞,同氣管窄,食過藥,而家先開始自己食哂成支奶,不過而家都有時會只 ...

咁.. 我係咪要帶我個仔去睇醫生呀? ....

複式洋房

我個BB依家3個幾月大, 佢由3個星期前開始扭唔肯食奶, 本來由一餐開始攪到依家餐餐都唔肯食, 一到食奶時間將支奶放入口佢會將奶咀推返出黎唔肯食, 夾硬比佢食佢又會狂喊, 以為佢一餐食得少, 下餐會食多D, 點知佢都係 ...

金仔媽媽,我個BB都係咁,佢由兩個幾月大開始,到現在15個月大都係咁(8個月大打後,食奶就時好時壞),粥就13個月先開始肯食,但係食o左兩個月粥就開始唔多肯食,唉....到依家食支奶都係要1個鐘頭,重要可能都係食唔晒..........:-( :-( :-(

男爵府

:-( 我個仔5個半月大, 一日都食唔到10安奶, 皮黃骨瘦咁, 我都好擔心呀~!!!

侯爵府

原文章由 logitech 於 07-12-5 12:08 發表

金仔媽媽,我個BB都係咁,佢由兩個幾月大開始,到現在15個月大都係咁(8個月大打後,食奶就時好時壞),粥就13個月先開始肯食,但係食o左兩個月粥就開始唔多肯食,唉....到依家食支奶都係要1個鐘頭,重要可能都係食唔晒..... ...

:-( 其實都幾多BB有咁既情況, 真係令人好唔開心同埋擔心...
有人話我個仔可能係食滯左, 我依家試緊"吳得物次" (肥仔水), 試完再話你知... 如果再唔得, 有D媽媽話要換奶粉, 我就唔係好想轉, 因為BB初出世轉食過一隻奶粉生到成面成身粒粒, 轉左依家食依隻就冇事, 好驚同佢再轉又會生返晒D 粒粒...
開奶茶我都試過... 但好似唔係好WORK...

侯爵府

原文章由 BBcarrie 於 07-12-5 13:42 發表
:-( 我個仔5個半月大, 一日都食唔到10安奶, 皮黃骨瘦咁, 我都好擔心呀~!!!

我個仔好少少, 一日都食到20安左右, 但係又要氹又要迫先食到, 我都好驚佢會越食越少, 我已經覺得佢瘦左0架啦...

男爵府

我身邊有好多朋友d bb個個都肥肥白白, 每餐都食10安8安奶, 所以見到自己0個個唔食奶就好唔開心囉~!

複式洋房

回覆 #18 金仔媽媽 的文章

金仔媽媽,我都有朋友餵佢個女食肥仔水
因為佢個女4個月大時(佢現在差不多6個月)
有時只係飲2安奶..所以畀肥仔水佢飲
佢話飲左肥仔水後肯飲奶
我個仔3個月時又係唔肯飲奶
要訓著先飲..但唔係好習慣囉
所以我果陳時都有心郁..想俾我個仔飲
但其實咁細個BABY飲呢D水係唔好架
點都會有副作用..何況如果你依賴左呢種水
個BABY先肯飲奶..咁對BABY係唔健康架
你忍耐下勒..其實我諗每個MAMA都經歷過
呢種情況..BABY過一段時期就會無呢種情況了
不要給自己太大壓力..
如果自己湊到好 "猛"就交畀其他人湊一陣
等自己心情平伏番先好湊..
如果自己心情唔好..都會影響BABY既情況
佢會知道你唔開心..佢都會唔開心..
咁自己又唔會飲奶了

首頁

尾頁

跳至