醫護健康

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

引用:我在醫院也曾數次聽過哭叫, 好心寒, 其中一

原帖由 lemonon 於 14-07-12 發表
我在醫院也曾數次聽過哭叫, 好心寒, 其中一間是接收等待終結的病者, 該院那位的叫聲簡直就像地獄傳來般. ...
我地d同事,包括我自己,會走去同佢講下嘢,有時對住佢地好似對住小朋友咁,摸下額頭同佢講嘢!雖然有d未必應到你!但我地都要安撫左佢先!!

珊瑚宮

初初我以為有人在哭。但無人理的 我唔敢周圍望

後來對面来了個中風又講唔到野。 久不久在呻吟似哭喊

是否中風無意識的呻吟好似哭泣?
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 14-7-11 19:21
Niko。標題加番老人科

我長者入院一個月 巳令我見到好多野

莫講話有長者入院,我地去睇老人院,有d真係差到好心翳,好彩我家長者回家後反反覆覆都叫有好轉,暫時我重可以照顧。

大宅

想請教樓主,中風係唔係最難恢復自理能力?我都怕老咗自理唔到,又冇仔女,唔想好似個人球冇尊嚴活下去。

男爵府

引用:初初我以為有人在哭。但無人理的 我唔敢周

原帖由 fitfish 於 14-07-12 發表
初初我以為有人在哭。但無人理的 我唔敢周圍望

後來對面来了個中風又講唔到野。 久不久在呻吟似哭喊
有意識嫁,有時係格嚟幫姑娘,姑娘同佢地打針係手個個位,佢地都會叫,
有d唔識旭,我地同佢換片,稍為旭到佢地d關節,或者訓得耐,同佢地轉身換片都痛,佢地亦會叫!所以做野好小心,唔可以貪快,因為驚整親佢!

男爵府

引用:想請教樓主,中風係唔係最難恢復自理能力

原帖由 mfund 於 14-07-12 發表
想請教樓主,中風係唔係最難恢復自理能力?我都怕老咗自理唔到,又冇仔女,唔想好似個人球冇尊嚴活下去。 ...
請教就唔敢,大家分享下
要睇下爆到咩情度,如果爆一邊都還可以,因為係醫院,日日都有物理治療做,都可以train番。
但好似我屋企人個種,連身都轉唔到,講唔到野,就唔會好樂觀。
我都有諗過呢樣,不過今日唔知聽日事,過好今日,唔好諗咁多,唔好俾太大壓力自己!!
上年紀一回事,有d40 50歲中風都有!

mfund  謝謝!  發表於 14-7-12 14:05

珊瑚宮

有些老人無病痛又唔使食藥。 但可能器官衰竭又太老 認唔到人 唔郁得 睡在床上 吊奶 真係咁樣起碼幾年以上都未走得

我有親戚成100歲就是這樣。由於驚扯去胃喉 雙手榑住在床上 在老人院
玩具萬歲!

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:我工作的點點滴滴(老人科)

我家長者近來曾經出入醫院,暫時情況叫穩定, 不過學習照顧佢,都好多花血,有時都會灰心激氣。

所以我好佩服醫院內照顧長者的醫護人員及護理者,暫時我遇到都係好好的。樓主,好多謝你愛心對待照顧佢地。

男爵府

引用:有些老人無病痛又唔使食藥。 但可能器官衰

原帖由 fitfish 於 14-07-12 發表
有些老人無病痛又唔使食藥。 但可能器官衰竭又太老 認唔到人 唔郁得 睡在床上 吊奶 真係咁樣起碼幾 ...
我諗都係1d d 人嫁! 我先前番工個度收過105歲,佢行得唔叻,但頭腦勁清晰,成日同我地傾計。聽下佢地講下d人生經歷,自己都有所得著

男爵府

引用:我家長者近來曾經出入醫院,暫時情況叫穩定

原帖由 Luv-em 於 14-07-12 發表
我家長者近來曾經出入醫院,暫時情況叫穩定, 不過學習照顧佢,都好多花血,有時都會灰心激氣。

所以我好 ...
其實有d住得耐個d,我地d同事,當左佢地屋企人咁!同佢地梳下頭傾下計,只要你釋出善意,其實大家都可以相處得好開心!
呢隻狗仔,係一個長期住院ge病人整俾我嫁

珊瑚宮

我主要係想老人不要受盡痛苦及折磨才能離世。所以我成日講安樂死
玩具萬歲!

男爵府

引用:我主要係想老人不要受盡痛苦及折磨才能離世

原帖由 fitfish 於 14-07-13 發表
我主要係想老人不要受盡痛苦及折磨才能離世。所以我成日講安樂死
其實我明你講咩! 我仲記得我婆婆去世個時個種情形,佢個尿袋同尿喉都係血,我睇完自己都覺得好痛苦!我寧願痛苦個個係我自己。。

珊瑚宮

niko. 拳頭咁大個傷口洞。 洗唔洗日日洗傷口?個傷口以後有無機會好番?

NikoChan  要日日洗!!!  發表於 14-7-13 14:29
玩具萬歲!

男爵府

引用:niko. 拳頭咁大個傷口洞。 洗唔洗日日洗傷

niko. 拳頭咁大個傷口洞。 洗唔洗日日洗傷口?個傷口以後有無機會好番?
係喔,有d病人長期壓住個d位,導致度咁,個傷口會渗d綠色液體出嚟!我地同佢冲完涼,跟手護士同佢洗傷口!會好番,不過當然需要長時間!
我屋企人住間老人院,個d枕頭大大個,床又细,我就係驚佢變成咁,所以我搵朋友車左個2個fit size枕頭俾佢!!

珊瑚宮

又話可以用l吹氣床玉防壓瘡?腳就用羊毛墊有乜作用?
玩具萬歲!

男爵府

引用:又話可以用l吹氣床玉防壓瘡?腳就用羊毛墊

醫院有,不過得1個ward得幾張
通常爛肉,爛到咁都係係老人院,收番嚟個d証先會咁差,轉院個d唔會咁

男爵府

引用:又話可以用l吹氣床玉防壓瘡?腳就用羊毛墊

床尾個張垫,都係俾佢“浪下腳”夜晚涷,方便同佢蓋!!!

珊瑚宮

爛肉爛到穿曬洞。 要幾耐先至好番變靚仔皮膚?
玩具萬歲!

珊瑚宮

地底泥老人院瞓到爛晒肉。 早d歸西好過
玩具萬歲!

男爵府

引用:爛肉爛到穿曬洞。 要幾耐先至好番變靚仔皮

爛肉爛到穿曬洞。 要幾耐先至好番變靚仔皮膚?
唔可能係一两星期ge事!!!我講個種係可以放度野入去,簡直觸目驚心!!

首頁
12345...13

尾頁

跳至