懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

無痛分娩係咪真係唔痛, 但又生到bb???
會唔會生得耐啲????
有冇後遺症??? 因為聽聞從脊柱打針, 生完仔後會否背部痛?????-( ?-( ?-( ?-(

別墅

我冇選擇無痛分娩, 因為我朋友叫我唔好用呢個方法,
佢就係選擇用無痛既.......
的確, 初時既陣痛佢話真係唔係咁痛
但到你開到9度時, 就要停左d藥,
因為你唔知痛係生唔到架,
到時要一下子承受果種痛,
佢話痛到想死........
我都係自然分娩, 連止痛針都冇打,
純粹聞氣, 我話生仔唔痛就無可能架啦
但果d痛我覺得係可以忍受得到
而且初初唔係好痛
直至每五分鐘痛一次時先開始好痛
至於要痛幾耐就因人而異羅
唔知係咪有遺傳 我媽生bb時唔會痛好耐
而我生我bb時亦唔係痛好耐
唔知有冇人都好似我咁呢

複式洋房

我生第一個時就有用無痛分娩,或都我好彩,之前d姑娘都有解釋生完可能會頭暈,嘔或腰骨痛。但我生完就什麼事都冇。

但生第二個時人人都話會快d,但我由開始陣痛到生足足一日一夜。吸笑氣吸到連阿b係肚入面都暈暈地,又打止痛針。

有第一次同第二次比較,無痛分娩當然有佢o既風險,但我生第二胎時真的很痛。

大宅

好多謝以上兩位靚靚媽咪既分享.:-P :-P :-P

有冇其他靚媽咪有無痛分娩既經驗呢????
可否講比小妹聽????-(

別墅

我7月10日在pwh生bb時打了無痛針, 打完之後舒服晒, 打之前吸笑氣吸了成10小時和打止痛針都無用(當時開到4度), 頂唔順了, 便在產房內大叫醫生幫我打無痛, 可惜打了無痛後等多8個鐘,個字宫頸仍唔打開, 最後用番打無痛的背脊針口位打麻醉, 然後開刀。

生完bb到現在近五個月了, 大吉利是都唔覺有甚麼後遺症。:lol:

原文章由 vvcc 於 07-11-30 19:08 發表

大宅

我今年5月時生我個b豬時有用無痛分娩, 不知幾舒服, 除咗生前30分鐘唔夠藥痛過5分鐘到, 全程唔痛之餘又用到力, 醫生到了後我用咗5次力就生到b豬啦. very good.

生完後頭嗰2個月我都有腰骨痛, 初初以為係無痛啲後遺症, 但啲朋友話好多媽咪都會有小小痛, 因為pregnant 時條腰附荷太重. 到返工後冇幾耐就唔痛啦.

原文章由 vvcc 於 07-11-30 19:08 發表

大宅

好媽媽勳章

一dd人嫁炸
有d人做左無痛到要生個時下面無晒feel要等成個幾2個鐘先有力生
因為如果下面無feel醫生唔會比你生驚你用錯力

我都係做左無痛 唔駛等就可以生了
雖然叫無痛但都係會有d痛嫁

大宅

嗯, 睇嚟都係因人而異咋喎......

生仔咁痛, 真係好驚.....

男爵府

政府醫院生bb 係咪無得要求用無痛分娩 ? 聽人講要入院後睇下你既情況先決定, 但我本身係一個好怕痛的人 , 如果入院時無哂位做無痛分娩咁點好 ? 我咪痛死! , 仲有D人話 , 用咗無痛分娩後 , 到差唔將近生得時 , 就即刻 "but" 喉 , 同時會 FEEL 到極痛 , 等你有感覺可以用力生 BB 。

複式洋房

vvcc:
睇下我個經歷幚唔幚到你~~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1110179

首頁

尾頁

跳至