少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 陪月勳章

好迷茫,好唔開心,覺得個仔好難教…..我應該點做…

7歲男仔好古或,不停俾佢試底線....黎緊升P2….成績一向好OK!! 但成日都做兩個人敢...

E+考完試等屎假,成家都FREE哂,仔就愈來愈曳,愈來愈唔聽我支笛,平日工人姐姐湊放學,SO FAR 都聽話,之前都會打電話俾我問可唔可以玩10MINS IPAD OR 食乜,睇乜碟,然後規定時間內玩完,佢知道敢就有下次…..

自從佢知CAM 壞左,慢慢開始唔打電話問我,善自拎IPAD出黎玩,睇碟都試過,睇到超哂時,我知道後,緊係返去小佢,可能果刻只係鬧完就算,果次之後我唔記得左罰….,又試過我收埋左IPAD,(我認我收得唔夠好….),俾佢搵到,佢又拎出黎喱入房玩,仲拎埋電話收入房,因為唔想俾姐姐打電話俾我通風報信,姐姐都有試過問佢,佢就同姐姐講,話已問準我,我返到屋企佢就擺返原位,以為神不知鬼不覺…..E+我記得都會鎖埋!!! 唔開心…睇住佢講大話愈來愈叻……

之前我都有試過讚佢,話佢乖果日,會獎俾佢玩,每次10MINS…..但佢E+好似覺得偷返黎玩仲開心.

琴日我又再問佢,有冇咩唔誠實野要同我講,前後問左3次都話冇,話自己全日都好乖,之後我問姐姐,佢就話佢又有拎個IPAD 出黎玩,而且唔俾姐姐講,佢可能偷聽到我同姐姐對話,我之後再問佢,第3次佢就認,但都係話自己有睇住時間玩,只係玩左10MINS就收埋, (我一定唔信佢咁好自制能力),但我即時都有讚佢誠實,話希望佢今日都繼續!

之前老師都有提過,話佢好聰明,有老師,家長響度,表現好乖,但當佢一發覺冇人監視佢時,佢就會蝦人,唔控制情緒,做D 唔好既野出黎騷擾人. 好識睇風頭火勢.

我知我太林,惡唔出,我E+點做好....

今日我打電話俾佢,又收我線,姐姐想同我講野,佢又去搶電話,CUT線.....

水晶宮

回覆:好迷茫,唔開心,覺得個仔好難教…

今日有篇報導是關於小朋友玩屏幕產品的影響,你同個仔一齊睇、一齊討論玩ipad 的問題。建議你亦只可你在個仔身邊時才比佢玩ipad. 佢自己自把自為玩慣咗你就難收科。

至於你打電話比個仔,佢cut 線呢個行為一定要教!你平時用開cam 來monitor 佢,你就同佢講,覺得佢大個仔,有self discipline, 識尊重工人姐姐和媽咪(意指接電話的行為),所以不再需要用cam 睇住佢。但若然他的表現與上述背道而馳,則他会被監控。希望他識諗,有所改善

大宅

回覆 小kb 的帖子

你有沒有試過把IPAD帶上班. 不要留底任何電子產品在家, 例如 IPAD, 智能電話等. 當你們在家中都要收好它們, 不要隨處擺放, 不要讓佢容易拿到. 其實IPAD和手機你們大人是可以控制的.
而且坐車時, 都不要給他打機, 否則不能自拔. 打機是令人沉迷. 你不段罵他, 佢不段為了打機不段講大話. (因怕你鬧佢). 跟佢講打機壞處都沒用. 他不會理會, 亦不會明.

大些都不要買智能手機給他. 不要以為方便, 其實方便佢打機.

家庭電腦WINDOWS有家長監控功能和可以設定密碼. 令他不能使用電腦, 更可以設定可以上網時間, 但又不能上GAME網. 咁佢又可以做網上功課, 但又不能打GAME. 甚至OFF WIFI.

我都是這樣對付我仔. 不過我仔大過你仔多年.

我們家長不易為. 要不停和仔女鬥智.

大宅

回覆 123WING 的帖子

記得你無須話佢知你拿走IPAD. 佢不見自然知道你不准佢打機. 這會減少磨擦.

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

打機可以智取,但cut你線一定要處理,否則佢慣左,再大些更加不受控。你惡唔出,爸爸可以出手嗎?

讓爸爸在他下次表現冇禮貌期間教訓佢,但不要再提今次cut你線事件,以免孩子以為你背後數落佢,令他不相信你。你不能惡,但有罰他的方法嗎,例如不理他,不答允他的要求之類,總之一定要讓他知道,不尊重媽媽是有代價的。
日日是好日

男爵府

回覆:好迷茫,唔開心,覺得個仔好難教…

我小朋友都喺7歲,最近講bra講under笑到咔咔聲,還大膽到摸人patpat和撞胸,我教完又教,鬧完又閙,仲越嚟越曳!

首頁

尾頁

跳至