跳至

首頁

尾頁

大宅

今胎想好好地補下,又唔知廿八方好唔好,有無人諗住買?

複式洋房

有呀,我都諗住第二胎要好好補下
頭腦相當靈活(轉數快),有大將風範,領悟力相當高,做任何事愛親力親為,屬機會主義者,懂得精打細算,但愛面子(敏感於別人怎樣看自己),有責任心,欠表達力及創意,要學習培養探求精神(因欠疑心)、耐性及愛心。

洋房

[quote]原文章由 rainbow_ho 於 07-11-23 08:28 發表
今胎想好好地補下,又唔知廿八方好唔好,有無人諗住買? [/quot

係啦, 我都想知廿八方好唔好呀, 我有朋友叫我買, 但我又驚唔知好唔好, 我奶奶就好話怕唔知得唔得, 唔好亂試.......但我又覺得好似幾方便喎, 可以慳番啲工夫麻, 唔駛我奶奶咁辛苦照顧我, 又要煲野比我補.....!

大宅

好媽媽勳章

我會買, 因為家姐細妹試過都話好, 佢地叫我買普通裝已經ok, 同埋奶奶已經買左鹿茸俾我食, 咁唔駛o徒錢買金裝咁貴囉.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我就冇打算買呀, 因為唔知我個底子o岩唔o岩飲, 我情原搵中醫開方比我補lu.

男爵府

我同意小黑咪諗法。
我29/11號開刀,上星期睇定中醫,佢開左5日產前去胎毒、7日產後調理藥、花茶和6份湯包比我,埋單約$1000。出院後開始飲,大約12月中返去覆診,如到時仍是行動不便,則打電話比佢,講講情況再開藥(因為我一路有睇開佢,佢知我個低係點。)
住院期間,可食醫院的飯菜,佢叫我可飲一些代茶,如:
1. 茉莉花沖水
2. 桂花沖水
3. 1+2兩溝
4. 炒米+果皮沖水
5. 紅糖+薑+蔥白煲水(for保暖)
**千萬不可飲綠茶
食物方面,除煎炒炸外,一般食物問題不大。
一個月內不要強補,如不可飲蔘、鹿茸等。

[ 本文章最後由 余魚媽 於 07-11-25 14:29 編輯 ]

大宅

我自己仲諗緊,但屋企人贊成買,因為唔駛煩。去睇中醫其實都係好選擇,但我無睇開,唔知邊度好。

男爵府

我一定唔會買, 因為上胎試過食(仲要買金裝),點知係咪唔啱我身子,所以谷到個人好辛苦(發高燒留院),而因為我餵人奶,囡囡仲熱氣到面仔生粒粒),嚇到我未食到一半就唔敢再食,好彩停食之後兩個冇事,但就好後悔嘥左$,仲要累到自己同囡囡辛苦.:-(

所以我今次会搵中醫(位X堂)把脈開方比我補.:loveliness:

別墅

請問28方第1方是何時服用
惡露清咗後服用
定出院後第1天服用

大宅

原文章由 chengmrs 於 07-11-26 23:16 發表
請問28方第1方是何時服用
惡露清咗後服用
定出院後第1天服用

生咗之後幾日開始食,第一方是清惡露。

大宅

原文章由 Joann 於 07-11-26 19:01 發表
我一定唔會買, 因為上胎試過食(仲要買金裝),點知係咪唔啱我身子,所以谷到個人好辛苦(發高燒留院),而因為我餵人奶,囡囡仲熱氣到面仔生粒粒),嚇到我未食到一半就唔敢再食,好彩停食之後兩個冇事,但就好後悔嘥左$,仲要累 ...

我上胎奶奶煲當歸畀我食,我同個囡都唔受得,雖然無你咁誇張,但都微燒兩日唔退,所以無咩補。亦因為咁我想今胎好好地補下,以前唔覺,依家年齡又大咗d,佗bb都有d辛苦,我都驚第二時老咗身體會有問題,所以先至諗買唔買囉。

首頁

尾頁

跳至