烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人用緊電磁爐 ? 係5係真係個 kitchen is more cleaner than using gas stove? Is it power save? Can you tell what are the advantage & disadvantage on using electricity stove and which brand are U using? Pls advise!

子爵府

電磁爐有什麼好處和壞處

電磁爐除了和一般煮食爐一樣可煎炒煮炸外,還有以下好處:

1. 周邊溫度不會上升
2. 安全,冇吹熄火的危險
3. 不會燒傷
4. 平面易清潔
5. 節能 = 慳錢 & 環保
6. 一插即煮
7. 空間更實用,室內設計彈性更高

要注意的是電磁爐需配合能導磁的鍋具,而最簡單的方法是以磁石放上鍋具底部,如攝得住便用得到。

基本上很多的不銹鋼鍋具都可在電磁爐上使用 (除了一些舊有的 7 或 5層鍋,但很多都是彎底鑊,都不能用在平面的電磁爐)。

至於易潔鍋具,很有可能是上不了電磁爐。但其實易潔鍋具,一般只有1-2年壽命 (基本上有花痕出現便應停用,因易潔塗層已開始脫落),所以不會有太大分別。

另外,要注意的是有些鍋具因長期過熱,可能巳變形而導致導磁不良,測試方法簡單,只需把鍋具平放桌上,把雙手放在鍋邊 / 把手上用力,如鍋具會搖來搖去,顯示鍋具已變形,應停用。

不過,很多在買電磁爐時已提供鍋具作贈品。

其實,市面的電磁波電磁爐,所有家電都有得賣的,只要合符GU規格,購買時就可放心了。

水晶宮

完全贊成!
用電磁爐,我阿女都可以快d學煮飯,因為安全好多.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

電磁爐好丫 易清潔又慳電:loveliness:
原文章由 麥豬豬 於 07-11-23 11:19 發表
電磁爐有什麼好處和壞處

電磁爐除了和一般煮食爐一樣可煎炒煮炸外,還有以下好處:

1. 周邊溫度不會上升
2. 安全,冇吹熄火的危險
3. 不會燒傷
4. 平面易清潔
5. 節能 = 慳錢 & 環保
6. 一插即煮
7. 空間更實用,室內設計 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

最好係夏天煮完飯出黎唔使熱到成身汗呀:lol:

伯爵府

用左電磁爐我個仔成日都話要炒飯俾我食,安全好多ma,而且唔洗做就有得食,都唔錯oY

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不過我想問下電磁爐煮嘢會唔會難熟d同要煮嘅時間長d架!thx
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

複式洋房

我都覺得用左電磁爐後個廚房真係冇咁熱,同埋抺爐頭時快左同乾淨左

別墅

原文章由 ChammyMAMA 於 07-12-1 02:56 發表
不過我想問下電磁爐煮嘢會唔會難熟d同要煮嘅時間長d架!thx

hehe!
緊係唔會唔熟啦! 煮咁耐, 我都未試過唔熟!
同埋都係用咁多時間! 冇話特別耐!

瑪瑙宮

哦....咁我想問下你用邊隻款架,幾多錢呢?thx
原文章由 LittleXStar 於 07-12-1 11:28 發表

hehe!
緊係唔會唔熟啦! 煮咁耐, 我都未試過唔熟!
同埋都係用咁多時間! 冇話特別耐!

男爵府

電磁爐易壞嗎

大宅

請問炒餸時,個鑊會唔會好跣嫁? 另外,有邊隻牌子推介呢?謝謝!

男爵府

BK Milk勳章

我用PANASONIC , 都2個月, SOFAR無問題 .
$4XXX左右 .

瑪瑙宮

我嗰日喺吉之島見到德國寶做緊promotion,$2690仲送一套5件嘅煲加平底鑊,勁抵,但唔知呢隻牌子好唔好呢?thx

複式洋房

原文章由 fannyyug 於 07-12-5 14:33 發表
我用PANASONIC , 都2個月, SOFAR無問題 .
$4XXX左右 .

我都係用緊panasonic電磁爐,用左成年幾都冇問題喎

首頁

尾頁

跳至