在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

請問有經驗的JM,你們出差的衣著是如何安排?

大宅

唔係好明你問咩

你係指帶咩衫?

要depends你同咩人開會, 出差做D咩

如果係去工廠, 當然係causal wear就OK, 如果係去酒店/Office meeting, 當然係smart causal, 我自己就一定係smart casual, 唔會帶suit, 因為酒店唔一定有熨斗

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-23 09:02

男爵府

回覆:出差衣著

真係depends你要做什麼。我自己一般去1、2個禮拜就帶1深1淺色西褲、1、2條半身裙,2-3件裇衫,2-3件t-shirt,3-3條薄圍巾,mix & match, 應該OK。個suitcase一般留返來血拼,自己就travel lite

wcpcelia  thx for sharing  發表於 14-6-22 20:29

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我通常出差會落吓工廠,又會同供應商or客食飯。如果1星期之內,我會著一條深色牛仔褲感覺唔會太 loose 太causal 果啲, 帶多一條西褲。一條連身裙,一件shirt, 兩件背心同一件薄外套。著平底鞋,帶一對一寸半左右高跟鞋。

子爵府

醒目開學勳章

Bbtvsvod 發表於 14-6-22 16:59
唔係好明你問咩

你係指帶咩衫?
暫時只知去北京公司orientation及睇廠生產線認識公司產品及運作一個星期。期間也有各地分公司的新同事。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Bbtvsvod 發表於 14-6-22 16:59
唔係好明你問咩

你係指帶咩衫?
同意, 如果我只係返工廠同客人開會 1-2日, 參觀下工廠嘅運作, 我會著西褲+shirt.
其實出外參加展覽會, 我都係咁著, 好少著套裝更加唔著裙~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

vwong 發表於 14-6-23 10:29
暫時只知去北京公司orientation及睇廠生產線認識公司產品及運作一個星期。期間也有各地分公司的新同事。
...
我覺得如果係自己工廠同埋主要係orientation為主就普通smart casua同埋casual wearl就得。
我自己去工廠睇生產就超casual, 牛仔褲波鞋算鬼數, 又唔使見客, 舒服方便工作最緊要

大宅

smart casual is good enough

男爵府

回覆 vwong 的帖子

你咁樣問得即係對自己衣著無乜信心啦,咁你著恤衫西褲實無死,最安全。

子爵府

smart causal unless go to grade A office for meeting.

男爵府

最穩陣西褲,上身唔係tee/低胸背心就得,如穿背心,帶多件冷氣外套ok,我好少出差著suit,除非公司講明有dressing code或有重要客人要見。

首頁

尾頁

跳至