烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

我見有d食譜就10mins, 有d就15mins,
邊個至係真?!

水晶宮

係咪全隻蒸來做白切雞,沙薑雞之類?
咁就要睇下你隻雞幾大隻,同埋有無入過雪櫃.
如個斤零兩斤又無入過雪櫃,10分鐘都有少少可能.但d骨都會有機會見紅架.
如果斬件,又無入過雪櫃,唔大碟既話,10分鐘都得既.

別墅

原文章由 方方媽媽 於 07-11-12 19:09 發表
係咪全隻蒸來做白切雞,沙薑雞之類?
咁就要睇下你隻雞幾大隻,同埋有無入過雪櫃.
如個斤零兩斤又無入過雪櫃,10分鐘都有少少可能.但d骨都會有機會見紅架.
如果斬件,又無入過雪櫃,唔大碟既話,10分鐘都得既. ...

半隻雞斬件用雲e蒸呀! 都比較厚身!
同埋已經送左佢入雪櫃囉!
聽你咁講, 都係15mins隱陣d!
唔該哂你! 方方媽媽!

複式洋房

要睇你D雞係全雞OR件雞, 全雞就要15MIN, 件雞要10MIN. 但記得再睇吓佢熟唔熟啦...

水晶宮

如果入過雪櫃,最好蒸之前早少少由雪櫃度攞出來,攤下先.仲要用筷子"了"鬆d雞,等d雪氣快d散,如果唔係,有時蒸好耐,中間位仲係紅紅地架.
原文章由 LittleXStar 於 07-11-12 19:30 發表

唔該哂你! 方方媽媽!

別墅

原文章由 yingmak_228 於 07-11-12 19:40 發表
要睇你D雞係全雞OR件雞, 全雞就要15MIN, 件雞要10MIN. 但記得再睇吓佢熟唔熟啦...

Thanks! yingmak
我會差不多時間就睇下佢!

別墅

原文章由 方方媽媽 於 07-11-12 19:42 發表
如果入過雪櫃,最好蒸之前早少少由雪櫃度攞出來,攤下先.仲要用筷子"了"鬆d雞,等d雪氣快d散,如果唔係,有時蒸好耐,中間位仲係紅紅地架.

啊....原來係咁!
好緊張呀! 今晚係我第一次蒸雞,
最好笑頭先"發"雲e, 我唔知會變咁大,
宜家勁多囉! 好似妹仔大過主人婆咁!!

子爵府

畀面勳章

原文章由 LittleXStar 於 07-11-12 19:30 發表

唔該哂你! 方方媽媽!

我都想學整"雲e蒸雞"
請問2-3人食,是否買半隻雞斬件呀??-(
另外,要不要+金針+雲e?(多少分量?)
蒸幾耐?

thanks

水晶宮

如果係新手,就提提你,雲耳有粒"ding",要切左去架.
如果太多雲耳,可以用膠盒仔裝起,下一餐用來炒甘筍片,荷蘭豆/蜜糖豆,同瘦肉片/牛肉片/雞肉片等,用薑片蒜茸起鑊,先落肉同豆炒,再加雲耳同其他易熟既配料,然後加調味.好易就炒起一碟又健康又美味既送.
想香d,就起鑊時加幾滴麻油.
原文章由 LittleXStar 於 07-11-12 22:16 發表

啊....原來係咁!
好緊張呀! 今晚係我第一次蒸雞,
最好笑頭先"發"雲e, 我唔知會變咁大,
宜家勁多囉! 好似妹仔大過主人婆咁!!

水晶宮

加幾多金針雲耳?都係隨個人口味啦,
浸發左d金針雲耳如果覺得多,咪留起來下餐煮齋囉.
2,3個人,半隻雞好夠架啦.
平平地用雞比都得,大雞比兩隻都夠有突,細雞比仔就3隻都夠.
加薑片.
加幾粒紅早都好,又靚,又好味,又有益.
仲可以加幾隻浸發好,切片既冬菰添.
調味時加少少酒仲香.
入過雪櫃就起碼蒸15分鐘以上.
原文章由 bobo721 於 07-11-13 10:53 發表

我都想學整"雲e蒸雞"
請問2-3人食,是否買半隻雞斬件呀??-(
另外,要不要+金針+雲e?(多少分量?)
蒸幾耐?

thanks

別墅

原文章由 方方媽媽 於 07-11-13 13:29 發表
如果係新手,就提提你,雲耳有粒"ding",要切左去架.
如果太多雲耳,可以用膠盒仔裝起,下一餐用來炒甘筍片,荷蘭豆/蜜糖豆,同瘦肉片/牛肉片/雞肉片等,用薑片蒜茸起鑊,先落肉同豆炒,再加雲耳同其他易熟既配料,然後加調味. ...

多謝你教路! 尋晚都係隱陣d, 蒸左15mins!
依然好鬼滑, 好正! 老公勁讚!
yes, 我係新手! 我放埋雲e落雞度,
又唔係好多咋喎! 我初時仲以為好多!
不過我都研究緊雲e仲可以整咩,
有你既提議就更加好啦!

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

想請問蒸雞需唔需要落d咩醃左佢先呢
Thanks a lot!!

子爵府

畀面勳章

原文章由 方方媽媽 於 07-11-13 13:34 發表
加幾多金針雲耳?都係隨個人口味啦,
浸發左d金針雲耳如果覺得多,咪留起來下餐煮齋囉.
2,3個人,半隻雞好夠架啦.
平平地用雞比都得,大雞比兩隻都夠有突,細雞比仔就3隻都夠.
加薑片.
加幾粒紅早都好,又靚,又好味,又有益. ...

金針、雲耳、冬菰,邊度買靚d呀??-(
紅早,是否去核切片呀?
半隻雞,是否醃左味先?
用咩酒好呀?

唔好意思 我太多問題,麻煩哂
thanks

別墅

原文章由 baby_jkk 於 07-11-15 10:55 發表
想請問蒸雞需唔需要落d咩醃左佢先呢
Thanks a lot!!

我就蒸之前落1湯匙蠔油, 1茶匙salt,
加d胡椒粉&seasame oil去醃半隻雞!
仲有加少少栗粉, 醃半個鐘以上!

[ 本文章最後由 LittleXStar 於 07-11-15 23:25 編輯 ]

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

好開心呀!! 剛才午飯時做黑木耳蒸雞, 估唔到會咁滑好好味呀!! :loveliness:

水晶宮

講開醃雞,其實如果係鮮雞,最好唔好用太多調味料,因為會蓋個鮮雞味,得番調味料既味.
所以,只係用鹽,少少糖,酒,同少少豉油,加埋薑片,就夠.
至於生粉,落左就滑d,同埋唔會咁多水.
有時,我會將雞同其他料分開落調味,即係雲耳金針等,我會淨用糖&麻油撈勻.然後,蒸既時候先撈埋一齊.我覺得咁整會好味少少.不過,個少少差別,其他食客未必食得出.咁睇下你得唔得閒咁整囉.

水晶宮

黑木耳會唔會太硬呢?
係成塊定係切段/絲?
原文章由 baby_jkk 於 07-11-16 13:19 發表
好開心呀!! 剛才午飯時做黑木耳蒸雞, 估唔到會咁滑好好味呀!! :loveliness:

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我冇切絲, 一開二, 三. 不過我的黑木耳唔係硬果隻, 係我99係上海買落黎一大包. 佢地成日都係食呢隻黑木耳.

原文章由 方方媽媽 於 16/11/2007 02:22 PM 發表
黑木耳會唔會太硬呢?
係成塊定係切段/絲?

首頁

尾頁

跳至