心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:有時以為揾到啱傾既朋友,點知……

睇化唒了,无永遠的朋友,亦无永远的敵人>當妳有利用时咪敌人变朋友。

複式洋房

隨緣啦

珍珠宮

引用:睇化唒了,无永遠的朋友,亦无永远的敵人>

原帖由 Pinkmoon 於 14-06-12 發表
睇化唒了,无永遠的朋友,亦无永远的敵人>當妳有利用时咪敌人变朋友。

...
咁做人都幾辛苦,唔鐘意比人利用囉!
知心難求!
真係試過幾次都係咁嘅時候,現在真係對朋友無咩期望,心淡,全部都一廂情願。
所以基本上有唔開心,都唔會同人呻,負能量爆燈又可以點。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:隨緣啦

原帖由 vicky712 於 14-06-21 發表
隨緣啦

洋房

sweetwins 發表於 14-6-11 12:50
回覆 pingu_k 的帖子

仲有,你呷左一大LUN, 之後佢竟然同你轉TOPIC.........~!但到佢自己有心事時,就唔理你 ...
我有個識左廿年既朋友就係呢種人,有幾年我無搵佢,只係佢間中有野搵我,原本係知己,但宜家只當佢係普通朋友

子爵府

引用:Quote:原帖由 Pinkmoon 於 14-06-12 發表睇

原帖由 芒果米池 於 14-06-22 發表
知心難求!
真係試過幾次都係咁嘅時候,現在真係對朋友無咩期望,心淡 ...
我而家都係咁,唔開心既都係自己吞哂佢算,真係冇傾訴對象可言。唔敢講而家啲人都係咁,可能咁啱係我個人朋友圈子問題,我覺得而家啲人好似鍾意“報喜不報憂”咁,根本就唔鍾意聽吐苦水,一啲負能量既說話,但其實果啲真係我既心聲來。

子爵府

引用:no expectations, no disappointments.

原帖由 purple_onion 於 14-06-11 發表
no expectations, no disappointments.
我而家都係咁樣諗,唔敢去期望。

子爵府

引用:Quote:原帖由 sweetwins 於 14-06-11 發表

原帖由 pingu_k 於 14-06-11 發表
我明白!我都試過同個fd呻完,佢只係應酬式咁回應“哦!係呀?”,跟住就講其他野,根本冇心機聽
...
我諗我都明白,我都係有朋友係“哦,係呀”,或者係“唔好諗咁多啦” ,“做人要開心啲,最梗要開心”,“唔好咁諗”,根本就好似冇心聽你呻,或者同你分析一下,真係令你冇心講落去…………跟住好快就轉埋topic. 上面最尾果幾句無錯係positive的說話,但有邊個唔知,我唔開心我都想㩒個制乜野都唔去諗唔去憂,但邊有可能,我認同好多時唔係想要個理性的答案,只係想有人俾自己呻下,攞一點support, 但我都發覺而家呢種朋友難求,係都市人生活太忙嗎?

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

引用:睇化唒了,无永遠的朋友,亦无永远的敵人>

原帖由 Pinkmoon 於 14-06-12 發表

...
唉,為利益,敵人变朋友都做得出

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Pinkmoon+於+14-06-12+發表睇

原帖由 芒果米池 於 14-06-22 發表
知心難求!
真係試過幾次都係咁嘅時候,現在真係對朋友無咩期望,心淡 ...
係呀,有時吾開心,屈住冇好對象傾訴真係好辛苦

侯爵府

引用:Quote:原帖由+芒果米池+於+14-06-22+發表咁

原帖由 katejune 於 14-06-22 發表
我而家都係咁,唔開心既都係自己吞哂佢算,真係冇傾訴對象可言。唔敢講而家啲人都係咁,可能咁啱係我個人朋 ...
要揾d真正會體諒人,顧慮人感受既人真係吾容易!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+pingu_k+於+14-06-11+發表我

原帖由 katejune 於 14-06-22 發表
我諗我都明白,我都係有朋友係“哦,係呀”,或者係“唔好諗咁多啦” ,“做人要開心啲,最梗要開心”,“ ...
係,你講果幾句説話,对吾開心既人真係一d幫助都冇!

侯爵府

引用:Quote:pingu_k+發表於+14-6-10+10:25+同對

原帖由 Chow2435 於 14-06-23 發表
我又係咁明明只想要安慰點知就串我所以依家都少搵佢
當中有部份講得岩但我鬼唔知問題係邊咩
...
唉,我今日呢個fd又whatsapp我,講有關佢仔女既開心事,我當然即刻恭喜佢,替佢開心,點知佢又繼續再講果樣野有幾多人爭(但我根本冇問佢),果刻我先醒覚,原來我未讚佢既仔女,我當然即刻補番!原來佢主要目的吾只係想同我呢个“朋友”分享開心事咁簡單, 係想在我面前炫耀一番而已

瑪瑙宮

katejune 發表於 14-6-22 23:06
我諗我都明白,我都係有朋友係“哦,係呀”,或者係“唔好諗咁多啦” ,“做人要開心啲,最梗要開心”,“ ...

我有時都係咁回應, 不過果個係我同事唔係朋友, 日日拍住做野, 佢成日投訴人地做得點唔好點唔好, 佢話佢好盡責唔會 hea 做, (請求過高個種人), 人地話佢兩句有排記住, 有時佢同我/呻, 我都係話, 唔好成日記住, 擺低呢 d 等自己開心 d , 佢話佢係咁架喎, 大佬, 咁幫您唔到您都唔幫自己, 日日都講, 我有時真係聽到煩.

子爵府

引用:Quote:原帖由 katejune 於 14-06-22 發表我

原帖由 pingu_k 於 14-06-23 發表
係,你講果幾句説話,对吾開心既人真係一d幫助都冇!
係呀,無疑係好正面,做人應有既態度,但只會令唔開心的我想合埋口,我覺得呢幾句說話本身係全無問題,可以係對不開心的人好encouraging,但就要加埋一啲分析/開解,唔係就咁一句沖埋來

伯爵府

其實吾開心既人最想聽咩安慰說話?

侯爵府

回覆:有時以為揾到啱傾既朋友,點知……

好多時同朋友傾訴,唔需要講大道理,重要係一起小果個人,果件事,你估朋友咁大個人唔知點做人做事咩,有時只係想有人同自己同聲同氣,將委屈小出黎,心情舒暢姐,係咪,所以明白你感受,我係成日幫朋友小人既朋友,幾得人鍾意嫁

伯爵府

pingu_k 發表於 14-6-10 12:36
係啦,就算識左好多年果d fd,其實有時都發覺相處得不太舒服,e.g.講野好主觀!令只係因為識左多年,又好間 ...
你一d都唔悲哀啦.
人生得一知己,死而無憾.
嗰個仲要係老公嚟,好幸福啊!
我老公都係我最好朋友之一呀!

首頁

尾頁

跳至