心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

同對方傾訴一d自己吾開心既感受時,聽到既係一d串我既回應!雖則有d係事實,但同“朋友”訴苦時,好多時我吾係想要好理性既分析,係想要一些安慰,明白我感受的回應,但結果係失望既!…即時覚得吾啱channel,仲要令自己吾開心左!

有d朋友就相處耐左,先發現對方一有利害關係,原來都係怕你會同佢爭而向你隱瞞一些資料,有時又會有意或無意向你炫耀一些事情……原來又係吾多夾!

而家都儘量提醒自己吾好咁一廂情願啦!要揾個合得來既交心朋友,原來好難

Eva1987  真係好難,一直以為人在異鄉搵到幾個夾得埋噶朋友,覺得好幸運⋯發覺原來只係自己一廂情願,人地都冇將妳當朋友!雖然一直有心理準備,最還是覺得有失落⋯   發表於 14-6-15 01:44

複式洋房

係呀要揾個合得來既交心朋友,真係好難....
我而家已經連一個真正朋友都冇,圍在身邊,只有同事,網友.

侯爵府

引用:係呀要揾個合得來既交心朋友,真係好難....

原帖由 2013王C9 於 14-06-10 發表
係呀要揾個合得來既交心朋友,真係好難....
我而家已經連一個真正朋友都冇,圍在身邊,只有同事,網 ...
係啦,就算識左好多年果d fd,其實有時都發覺相處得不太舒服,e.g.講野好主觀!令只係因為識左多年,又好間中先見,所以先繼續!攪攪下,我都發覺原來得番我老公做我好朋友,真悲哀

AmberWorld  Me too  發表於 14-8-7 13:51
mmiimmoo  me too  發表於 14-6-30 18:48

男爵府

有時可能自己傷心時太弱, 受唔住別人既冷言冷語,
不過如果佢地係講得有道理既, 咪消化下, 不過佢地係衰,唔應該咁直接, 用d無同情心既口吻同你講野既....
當一個人接受唔到其他人意見時就會覺得唔arm channel 架啦

不過自己如果長期接受唔到佢地意見,可能你又未必會改善到自己...

因為當局者迷啊~

炫耀一些事情...我有d朋友都會的,雖然表面深層好似已好耐朋友....
但係有時佢地又會show自己有幾好, 我覺得係佢地本身自己愛比較, 好勝既性格...

唔輸得比人, 所以先要show off...唔係滿足自己,, 識為他人著想, 點會唔諗人感受成日威比人睇丫

你唔開心,我可以同你做朋友架!

happymap2013  唔需要SHOW OFF!!!  發表於 14-6-11 13:47

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

隨緣吧

侯爵府

回覆:ching-cat 的帖子

多謝你回覆!可能我對朋友吾係咁,除非佢明顯有野錯左要提醒佢不可,或佢係問我對某事既意見,否則,朋友如果係純粹吾開心向我訴苦,我會順著佢既心情安慰佢,表示自己明白佢心情!我覚得一個人吾開心既時候,需要既係呢d野!掉番轉,我其實都希望我既朋友咁對我!

hong2011525  同意!  發表於 14-7-2 23:01
mmiimmoo  Agree  發表於 14-6-30 18:50
芒果米池  好同意!  發表於 14-6-22 15:30
wcpcelia    發表於 14-6-11 14:29

侯爵府

引用:隨緣吧

原帖由 kitbebe 於 14-06-10 發表
隨緣吧
吾知係咪我太理想化,現實中冇可能會有我心目中既果種朋友!?

芒果米池  我都好似你咁,想搵個咁嘅朋友,可惜從十幾歲到現在,都只係一廂情願,可悲吧!  發表於 14-6-22 15:32

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

pingu_k 發表於 14-6-10 21:01

做朋友ge都係真心對人,總會結識倒啲知己朋友
而且心目中ge同現實跟本係兩回事,隨緣啦!

"命裏有時終需有,命裏無時莫強求"
呢兩句真係講得好啱

pingu_k  同意!!  發表於 14-6-11 15:04

大宅

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆:ching-cat 的帖子

朋友只是過客,唔同階段有唔同朋友,有時順其自然,合則來,不合則去,也許會舒服些

333s    發表於 14-8-3 01:21
hong2011525  同意!  發表於 14-7-2 23:02
tsuilan  agree  發表於 14-6-12 09:07
[url=http://www.TickerFactory.com/]

男爵府

pingu_k 發表於 14-6-10 20:59
多謝你回覆!可能我對朋友吾係咁,除非佢明顯有野錯左要提醒佢不可,或佢係問我對某事既意見,否則,朋友如 ...
我好明白你架,因為你既我都經歷過曬,
我本身都係呢d人,
只係要人安慰...唔需要意見...呢d已經係20歲時既性格,
同左而家個男朋友一齊,佢果時就成日鬧醒我,
佢話對著我好辛苦,
因為我唔了解自己,只要人就我,
但性格依然不變,

就此,我都變到個人無咩感性了...

亦變得好獨立....

不過當然我都係女人,會有唔開心既時候,
我都好明你唔開心,只想人安慰...

不過串你果d就唔係再揾佢傾好d...

放開d,加油~

大宅

回覆 pingu_k 的帖子

仲有,你呷左一大LUN, 之後佢竟然同你轉TOPIC.........~!但到佢自己有心事時,就唔理你得唔得閒係咁呻MA.........愛比較,中意講人是非.(各自唔同圈子GE人GE是非都要話我知....),對錢觀念好重. 講野刻薄......

happymap2013  呢O的FD, 即絕交  發表於 14-6-11 13:49

侯爵府

引用:朋友只是過客,唔同階段有唔同朋友,有時順

原帖由 jaynepig 於 14-06-10 發表
朋友只是過客,唔同階段有唔同朋友,有時順其自然,合則來,不合則去,也許會舒服些

...
yes,吾啱傾的話,對住食歺飯仔都覺辛苦!

侯爵府

引用:Quote:pingu_k+發表於+14-6-10+20:59+多謝

原帖由 ching-cat 於 14-06-11 發表
我好明白你架,因為你既我都經歷過曬,
我本身都係呢d人,
只係要人安慰...唔需要意見...呢d已經係20歲時既性 ...
其實吾係話要人就既,只不過吾開心既果刻,吾想聽d“理性分析”住啫!同埋,喺果個fd,“理性分析”既同時,我發覺原來佢誤會左我既意思,某程度上其實即係吾明我,所以更有“搭錯線”既感覺

侯爵府

引用:回覆+pingu_k+的帖子仲有,你呷左一大LUN,+

原帖由 sweetwins 於 14-06-11 發表
回覆 pingu_k 的帖子

仲有,你呷左一大LUN, 之後佢竟然同你轉TOPIC.........~!但到佢自己有心事時,就唔理你 ...
我明白!我都試過同個fd呻完,佢只係應酬式咁回應“哦!係呀?”,跟住就講其他野,根本冇心機聽

至於,刻薄既人,我都好吾鍾意!!

水晶宮

no expectations, no disappointments.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pingu_k 發表於 14-6-10 21:01

都唔會無嘅, 我想我都係一個好好嘅傾訴對象!
早d 知道嗰個人嘅真面目仲好啦!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pingu_k 發表於 14-6-11 15:20
我明白!我都試過同個fd呻完,佢只係應酬式咁回應“哦!係呀?”,跟住就講其他野,根本冇心機聽
...

呢d 又真係幾討厭喎!

侯爵府

引用:no+expectations,+no+disappointments.

原帖由 purple_onion 於 14-06-11 發表
no expectations, no disappointments.
yes!我要學識呢樣野!

侯爵府

引用:Quote:pingu_k+發表於+14-6-10+21:01+吾知

原帖由 poohbb_hk 於 14-06-11 發表
好既傾訴對象吾易揾

cat_koo  都唔係丫,入黎既都係啦  發表於 14-6-11 23:19
poohbb_hk    發表於 14-6-11 22:59

侯爵府

子爵府

發表於 昨天 22:58 |只看該作者

引用:Quote:pingu_k+發表於+14-6-10+21:01+吾知
原帖由 poohbb_hk 於 14-06-11 發表

好既傾訴對象吾易揾

cat_koo 都唔係丫,入黎既都係啦 發表於 昨天 23:19

poohbb_hk 發表於 昨天 22:59

Cat_koo, 你講得啱!!

首頁

尾頁

跳至