在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我很喜愛做手工及繪畫, 自從bb出生後轉做全職媽媽 (bb明天便3個月), 差不多全部時間都放在bb身上, 自己的興趣及娛樂都沒有, 認職的朋友中沒有一個是全職媽媽, 所以有時覺得好悶呀:-(

我打算好好重新安排生活, 希望可重拾自己的興趣:)

有無其他全職媽媽好似我一樣呢? 你地玩開邊種手工呢?

別墅

我bb六個月大我喜歡穿水晶珠..或水晶花,我c6喜歡做手作玩意

別墅

其實我同你一樣都是家只對住bb..係呢我係太子住.你呢
有時間可多交流

伯爵府

魅力王子

hihi all mum,
i like drawing and writing very much~!
i"m a full time mami,,,
nice to meet all~!

大宅

我喜歡織冷衫,十字繡,
我現正在織冷衫,

複式洋房

你好robin-him

我玩過好多唔同既手工, 例如黏土, 馬賽克, 十字繡, 絲帶繡....., 繪畫方面有畫素描同埋油畫

生bb前響黃埔吉之島學tole painting, 果個係日本人miss, 不過
miss識講d廣東話同英文, 所以都ok

宜家心絲絲想玩d手工, 差唔多日日係屋企對住bb, 無社交, 無娛樂, 有時好唔開心, 我老公都鼓勵我安排d時間攪d自己有興趣既野

你有無去過Mega Box度果間 Spotlight, 有好多唔同既手工材料, 我見到時當堂精神晒, 不過因為時間關係只係好快甘行左個圈, 都未睇真, 我好想再去多好多次, 唔買睇下都開心

你宜家多唔多玩水晶珠..或水晶花?

我住港島, 不過既然難得遇到喜歡做手作仔既全職媽媽, 若果你唔介意, 我都想同你多d交流

複式洋房

各位喜歡做手作仔同畫畫既全職媽媽你地好

男爵府

回覆 #5 穿山甲 的文章

我都好鐘意織冷衫,年年都織一、二件比囡囡。

大宅

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-10-31 17:33 發表
我都好鐘意織冷衫,年年都織一、二件比囡囡。

常常找對象來織冷衫,現在找來我對象是嫂嫂未出世的女女,和妹妹的囝囝.

男爵府

原文章由 穿山甲 於 07-10-31 17:58 發表

常常找對象來織冷衫,現在找來我對象是嫂嫂未出世的女女,和妹妹的囝囝.

我鐘意織比小朋友,又快d款又靚,不過有時會織母女裝,囡囡自己選顏色,她會好開心。

子爵府

畀面勳章

我好鍾意整拼布
以前未生bb之前成日整整埋埋一幅二幅得個擺字,而家我用黎整bb床單被仔終於用得著
我仲好鍾意整麵粉花同麵粉公仔,十字繡,同用硬卡紙整d盒仔呀櫃筒仔呀果d立什野 整整埋埋好多係屋企...
而家就學緊織衫仔,開夾同修領學極都唔靚:lol: 睇黎我都係唔o岩織野了,因為我好多手汗,拆完又織織完又拆d冷白色都變灰了

男爵府

yan511229

嘩!拼布要用好多心機!妳咁好心機,多練習一定可以學識織冷衫,初初織比bb先啦!又簡單又快完成,bb又唔會彈妳織得唔靚,織有顏色的會好d,如果手汗多不如織線衫,我都開始改行織線衫,因為而家太少凍的日子!:(

別墅

我都係住太子wo~^^"
不過我正係識十字繡...對整手鍊.頸鍊,耳環都好有興趣...不過我就唔識...唔知有無mami可以教下我呢~^^""

別墅

各位媽咪你地好呀!我都好鍾意做手工,不過以家湊住兩個女,有時都想休息下。自己真係好想做返手工。

男爵府

我喜歡車女仔既衫同裙, 不過已經好耐冇車喇, 連部衣車都賣掉, 好想再買過部黎車, 我好想學織小朋友衫同埋"摳" 野....

子爵府

畀面勳章

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-10-31 23:52 發表
嘩!拼布要用好多心機!妳咁好心機,多練習一定可以學識織冷衫,初初織比bb先啦!又簡單又快完成,bb又唔會彈妳織得唔靚,織有顏色的會好d,如果手汗多不如織線衫,我都開始改行織線衫,因為而家太少凍的日子!:( ...

你講的線衫係咪即係用冷線來織衫仔?我成日以為冷線只可以用來勾不適合用來織:lol:
我都知織比bb她不會彈我...但我總係覺得唔順眼又再拆拆拆...我估我bb1歲我都未織好丫
而家冇整拼布了,生之前就仲有整,因為真係要好多時間,又要拎個熨斗壓好d布先易車,車完又要再熨平返幅布,總之就係咁熨又係咁車啦 而家湊住個囡連熨衫都少,何況整呢d丫,所以好懷念以前可以自由自在做自己鍾意做o既野的日子

子爵府

畀面勳章

原文章由 AKLAMY 於 07-11-1 13:41 發表
我喜歡車女仔既衫同裙, 不過已經好耐冇車喇, 連部衣車都賣掉, 好想再買過部黎車, 我好想學織小朋友衫同埋"摳" 野....

如果唔係要車好厚布同唔係要車花紋的話而家在街邊好多時有果d細細部迷你衣車都ok架,百幾蚊都玩得過
我而家自己用呢部係國貨...叫飛躍,所有勝家同真善美有的佢都有,都唔差架,價錢又平$8xx,不過衰在香港冇得賣,我都係搭人幫我在深圳買咋...我之前見bk呢度好多媽咪話佢好用我先試下買,因為之前部勝家太舊好多野都老化要整仲貴過我買呢部

複式洋房

yan511229

你除左整麵粉花同麵粉公仔, 有無整下d迷你食物或者係迷你屋呢? 宜家仲有無整?

我以前玩親個d手作仔除非唔玩, 玩親都要難開晒d材料同工具, 宜定難開得黎, 都唔知整得幾耐亞b醒 , 但我真係好想整d野呀:-( , 你地有無提議呢

別墅

我喜歡麵粉花啦!生左之後.......無再玩之外,之前d作品都棄置左了...因為無位擺啦!之前都有間房仔比我放置作品,但間房比工人佔有左!我d工具就係床下底....:-( 作品都棄置:-( :-(

複式洋房

其實有無人好似我甘, 想好似以前未生甘整d手作仔, 我估計主要係時間安排上好困難, 正如今日我亞b成個下午無點瞓, 陪佢玩一輪佢瞓唔耐醒, 攪到我有d煩

首頁

尾頁

跳至