母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

又要返工,阿b8個月又晚上訓得差,攪到我抵唔住,應該生蛇,請問有冇經驗媽媽可分享能否繼續餵人奶? 今天第一次隔離自己和阿b,佢無得埋身啜住訓,喊到不得了,我還擔心會令佢野到水痘

大宅

回覆:生蛇,有冇媽媽試過仲可繼續餵人奶嗎

一定要睇醫生!要食藥先會好!
我個女一個半月時我都生過蛇,醫生話係太辛苦免疫力低所以生。佢叫我唔好摸bb,唔好靠得太近,好易轉染!我女食左3日奶樽佢喊到七彩!另外食完藥後啲奶唔可以要。我食藥食到第3日半見好得七七八八就停藥,隔24小時先再可以埋身。
不過第一時間一定要睇醫生唔好再俾佢發大呀!

別墅

引用:一定要睇醫生!要食藥先會好!我個女一個半

原帖由 Veronica_L 於 14-05-29 發表
一定要睇醫生!要食藥先會好!
我個女一個半月時我都生過蛇,醫生話係太辛苦免疫力低所以生。佢叫我唔好摸b ...
咁請問我這幾天未睇醫生食藥泵出的奶,又可唔可以繼續食呢?!本身是窮媽,好唔捨得倒這兩天的奶

大宅

?我生完一個月到就發現手臂有3達仔甩皮,後來就開始痕,有個紅圈圍住甩皮達野,我都煩惱緊……

別墅

回覆:sumyuetbaby 的帖子

我明白妳感受,少奶唔想倒自己又病,但做阿媽唔係做一日,係做一世。我阿仔8個月大時生蛇,都要食7日藥,之後等d藥力無晒,一共倒左10日奶,我都好心痛!
但係如果妳唔快d好番,其實係自己辛苦,我個時又係死頂左4日先睇,後來醫生話一出即睇可以控制住生的範圍,會d好番!

生蛇如果穿左會容易感染bb, 唔想佢有事,d奶係次要呀!

快d睇醫生食藥啦!

別墅

回覆:rabbit_mother 的帖子

咁你們冇埋身或比泵奶,可以抱阿女嗎?日常見到會傳染嗎?剛和阿女視像通話,8個月人仔都識得見到我喊,因為我放佢在婆婆家夜晚冇得啜住訓

大宅

引用:Quote:原帖由 Veronica_L 於 14-05-29 發表

原帖由 sumyuetbaby 於 14-05-29 發表
咁請問我這幾天未睇醫生食藥泵出的奶,又可唔可以繼續食呢?!本身是窮媽,好唔捨得倒這兩天的奶 ...
食左藥啲奶唔要得架!要倒!同埋盡量唔好抱bb,醫生話bb免疫力低,有可能會傳染到!為左bb著想,要忍下啦!
睇左醫生未呀?加油呀!一齊努力

別墅

回覆:Veronica_L 的帖子

睇左,醫生話我咁遲先睇
咁幾耐先可見阿b?同埋個粒粒情況變成點樣先叫好返可以埋身餵阿b?
Thx. JM們的關心 醫生話開7日藥,我現在倒兩餐奶見到都想喊

大宅

引用:睇左,醫生話我咁遲先睇咁幾耐先可見阿b?

原帖由 sumyuetbaby 於 14-05-29 發表
睇左,醫生話我咁遲先睇
咁幾耐先可見阿b?同埋個粒粒情況變成點樣先叫好返可以埋身餵阿b?
Thx. J ...
一定要好返哂先呀!你食完7日藥睇下好返未,佢會結焦跟住甩,如果未好得返就要再覆診啦。
記得食藥後既奶唔好要呀,最起碼要停藥後24小時先可以再餵奶,不過隻隻藥唔同,你問返醫生會好啲!
我嗰時又係唔知咩黎,我生喺副乳個位,以為敏感紅色一達達好痕,之後開始生水卜我先知要睇醫生!醫生都話如果一開始就食藥好快好!
呢幾日盡量休息多啲,飲多啲水,有既就用蟲草焗水飲,增強免疫力!

大宅

我之前都生過 睇左醫生食一個星期藥 我諗大家食嘅藥係一樣 但係醫生上網search過 生緊藥都可以照餵人奶 係安全嘅 當然餵唔餵係你自己決定啦

別墅

請問你們有冇隔離自己和bb?我女一見我就要埋身,她十分喜歡。

別墅

為安全計,我會唔抱住,等傷口結晒焦先。
醫生話要結焦先無細菌的

妳當小別勝新婚吧,唔抱但可以見,空氣唔會傳染,只要無身體接觸,尤其穿左傷口自己衣服要小心唔好接觸到bb。
唔接觸可以同佢玩,一樣可以開心的。

妳想想,將來可能妳會感冒等,都唔可以太近bb, 最好唔好抱,呢d情況一樣會面對,而家當練習吧!好番日日抱返夠啦!

別墅

引用:為安全計,我會唔抱住,等傷口結晒焦先。醫

原帖由 rabbit_mother 於 14-05-29 發表
為安全計,我會唔抱住,等傷口結晒焦先。
醫生話要結焦先無細菌的
多謝各地媽媽鼓勵支持,我真的覺得餵媽媽奶和奶粉母女關係bonding真的強好多,我和她視像時,佢見到我由笑變流左行眼淚出來,只是剛剛才8個月大。以前成日諗返工又泵又累覺得辛苦,點知現在餵唔到有種咁失落無助的感覺,我覺得就是我會加油

大宅

引用:我之前都生過 睇左醫生食一個星期藥 我諗大

原帖由 bb@doggies 於 14-05-29 發表
我之前都生過 睇左醫生食一個星期藥 我諗大家食嘅藥係一樣 但係醫生上網search過 生緊藥都可以照餵人奶 係 ...
大家食既藥唔一定一樣!我嗰隻藥醫生講到明唔餵得!所以要聽返醫生講!最清楚係叫樓主問返醫生啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊