論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

依家兩個小朋友都番緊全日, 一早我送佢地番學, 4點幾小朋友坐校車去奶奶度, 我地放工(起碼8點)就番奶奶度食飯, 坐一陣就接佢地番屋企, 返到去都10點幾, 訓得o黎都11~12點, 第朝一早又要番學......除o左接送, 仲有管教o既問題, 老人家點都會就個孫, 有佢地o係度好難教仔, 依家佢地兩個越來越惡, 特別係個細o既, 好易發脾氣. 如果請個工人, 起碼佢地唔駛走o黎走去, 教仔都好d, 又有人做家務, 一舉幾得...... 但問題係我同老公都唔係好習慣屋企多o左個人, 屋企又唔係大, 成日對住都幾怪, 再加上成日聽到d外傭o既負面新聞, 都唔知請唔請好...... 大家可唔可以俾o下意見呢?

大宅

個個初頭都唔習慣家多左個外人, 但請左工人之後就唔可能無...我仲想佢地可以番7日呢.....不過係唔可以的. 但係工人都唔可以幫佢管到仔o架喎.....佢地就個少主仲多啊. 因為佢怕個仔仔話佢唔好, 所以tv, 糖, game乜都俾佢, 等佢唔好耐吖麻, 工人又係信唔過, 你可以諗只係時間上多左, 早d回家,及有人做家務咋.....

原文章由 Geni 於 07-10-16 11:44 發表
依家兩個小朋友都番緊全日, 一早我送佢地番學, 4點幾小朋友坐校車去奶奶度, 我地放工(起碼8點)就番奶奶度食飯, 坐一陣就接佢地番屋企, 返到去都10點幾, 訓得o黎都11~12點, 第朝一早又要番學......除o左接送, 仲有管 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

醒目開學勳章

我唔係想個工人幫我管佢地, 但最起碼我教佢地o既時候唔會有人幫個細路先啦! 我試過收起部nds唔俾個仔打機, 我奶奶見佢喊得咁慘就拎番俾佢......咁點教呀~~~

洋房

請咗係輕鬆好多o架, 雖然係唔想有個外人o係屋企, 不過自己忙到透不過氣, 有時真係會疏忽咗小朋友其他需要, 又令自己又無晒人生樂趣, 我之前都唸住個工人約滿就唔請, 不過唸真d, 又真係好多問題會出現, 所以都係死死地氣又去請咗, 有時真係無得揀, 只有寄望新工人生生性性咋

別墅

geni,
我個 case 同你好似, 我地送囡囡返學, 婆婆湊放學,
我放左工去接返個囡, 然後仲要返屋企先煮飯,
自己想做下自己野, 晚晚就要成點先訓,
雖然已經請左鐘點洗熨清潔, 但係始終好辛苦,
無晒時間, 連想同個囡玩下都無乜時間~

終於頂唔住, 岩岩請左工人, 工人黎左一個 week,
老公話好開心, 因為嘆左好多,
但係我呢, 都仲有d 唔係咁適應,
始終要教晒工人岩自己心水要一段時間,
但係確實係得閒左好多, 可以做下自己野~

我而家最大問題係個囡完全唔肯跟工人,
我估要比多d 時間佢地相處喇~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你 2 個小朋友幾大?學校離你屋企幾遠?系咪都要搭車?車費幾錢一個月?去 99 度又要幾錢一個月?
老人家一定會縱容 d 孫,其實你 2 個小朋友放學返你 99 度,佢地有無足夠人手睇住 d 細路?大人細路 2 頭 tun 都好辛苦。
如果你請左工人,佢會留系屋企 or 返 99 度?開支大左 + 其他大大小小問題,請工人吾系易事,要諗清楚。我當初都系好頸痕.......:mrgreen:

原文章由 Geni 於 07-10-16 11:44 發表
依家兩個小朋友都番緊全日, 一早我送佢地番學, 4點幾小朋友坐校車去奶奶度, 我地放工(起碼8點)就番奶奶度食飯, 坐一陣就接佢地番屋企, 返到去都10點幾, 訓得o黎都11~12點, 第朝一早又要番學......除o左接送, 仲有管 ...

大宅

從前回到家好busy o架,又要買,洗,煮,燙,沬,long衫,,收衫,摺衫咁, 成日都無時停, 不過請左工人之後就只係成日要睇住佢, 話住佢做, 不過始終唔須要自己動手時間真係多左好多. 加上你又要睇仔d功課, 又要係同佢地玩時教佢地o野, 真係要好多時間o架. 你諗下, 回到家乜都要做, 又無心情, 又無時間, 咁邊有咁多愛心俾小朋友啊.

原文章由 jdepp 於 07-10-16 12:38 發表
geni,
我個 case 同你好似, 我地送囡囡返學, 婆婆湊放學,
我放左工去接返個囡, 然後仲要返屋企先煮飯,
自己想做下自己野, 晚晚就要成點先訓,
雖然已經請左鐘點洗熨清潔, 但係始終好辛苦,
無晒時間, 連想同個囡玩下都 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

伯爵府

屋企多個人都唔係最難適應, 最難適應係銀行存款無乜増長,工人用得仲豪過我。

我個印而家放緊大假,無佢既日子,我真係忙左好多,但因為日日做的功夫改為隔日做(有d直情未做),晚飯又去99/阿媽度痴餐,所以都唔大影響,仲好free tim。

阿囡又細未返學,最多都係帶佢去街街玩o者,不過如果小朋友大左,識表達,都唔怕工人會打佢地既,但係多左親子時間同小朋友又夠瞓,真係會好好多同埋會集中d精神好d。呢d係錢買唔到。

我都同意老人家,工人都會寵小朋友,所以我都係用錢買時間 (買同仔女相處/管教既時間)。

[ 本文章最後由 mylulu007 於 07-10-16 13:04 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章

twins214wy,
我o個兩個小朋友2歲同4歲, 學校唔似屋企又唔近99屋企, 所以點都要坐校車放學, 車費一樣. 大部份時老爺奶奶兩個都會o係屋企, 人手唔係問題, 反而我驚如果得工人一個搞唔搞得掂(我兩個仔唔百厭, 唔會爬上爬落o既)

多謝各位o既意見! 其實我都開始面對現實, 不過我老公就仲係好唔想~~~~

大宅

咁你有無唸過請中點呀!

好多人都好矛盾, 真係唔想請外傭, 但無計, 本地工人又貴。

男爵府

醒目開學勳章

我有諗過請鐘點, 但因為我地最早都要7~8點先番到屋企,個鐘點又要煮埋飯, 洗埋碗先走得, 我諗未必有人肯做....

原文章由 YnnMa 於 07-10-16 15:03 發表
咁你有無唸過請中點呀!

好多人都好矛盾, 真係唔想請外傭, 但無計, 本地工人又貴。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

噤你打算小朋友放學後返屋企 or 去 99 度?

原文章由 Geni 於 07-10-16 14:53 發表
twins214wy,
我o個兩個小朋友2歲同4歲, 學校唔似屋企又唔近99屋企, 所以點都要坐校車放學, 車費一樣. 大部份時老爺奶奶兩個都會o係屋企, 人手唔係問題, 反而我驚如果得工人一個搞唔搞得掂(我兩個仔唔百厭, 唔會爬上 ...

男爵府

醒目開學勳章

有工人o既話就梗係番屋企啦! 呢個係我想請工人o既主要原因.

大宅

其實你自已鍾唔鍾意凑仔嫁?
鍾意就不如辭咗份工:lol: ,2个仔改為返半日,自已可以多d時間教(如果你覺得返全日仔仔乖d,就唔會話有問題la),多咗既學費就請鐘點,細路仔學壞或就慣就好難搞,冇得返轉頭,只有後悔,一支針冇两頭利,生咗就點都要犧牲d嘢嫁:tongue: ,老人家同工人都會就d小朋友,但身為人母點教就好睇自已忍唔忍心叻,但正常嚟講,就點都想佢好,唔會害佢
不過如果唔係咁鍾意或經濟理由,就無得講la

男爵府

醒目開學勳章

做全職媽媽?! 我諗我做唔o黎o勒! 一來經濟問題(要供樓), 二來我係一個好懶做家務o既人 :p
我之所以俾小朋友番全日, 係因為唔想佢地太多時間對住老爺奶奶, 其實佢地番o左學已經聽話o左好多o家o勒! 所以就算請o左工人, 我都prefer佢地繼續番全日.

大宅

經濟有問題就冇セ辦法la ,貧賤夫婦百事哀,到時重多嘢煩呀;只好博一博希望請到好工人la,不過佢太就d小朋友時=99凑,嚴d對佢哋又怕你肉刺佢有虐待之疑喎 ,好難平衡嫁!
掉返轉頭諗,不如繼續比99凑,唔使驚有虐待ma,請工人d錢用嚟上興趣班,可以學多d嘢,又對少d99,冇咁易縱壞

水晶宮

我初頭都驚唔慣屋企多個人架.
但因為我工人好好,相處落,好快適應.
請到個好工人,真係好方便.
佢做晒我唔願做既野,
我可以多d時間同精力陪阿女玩.
佢管教阿女仲好過我添.
最緊要請人既時候,小心d,醒d.
請之前,問多d人既意見,知道點揀Agent同工人.
唔好單睇宣傳廣告,好多都係厄人架.

首頁

尾頁

跳至