在職全職

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

hjm,

你妹妹教芭蕾舞你都唔學,咁近城隍廟都唔求簽? 你有舞蹈底子,再跳番應該問題唔大,不過我亦都明白你工作困身,所以好難保持到自己興趣。

我都唔跳得好多年勒,隻腳已發出投訴警號,但個腦唔肯接收訊號,因為個心仍然喜歡跳舞。但我唯獨喜愛芭蕾舞,中國舞、爵士舞甚至社交舞都有學過下,但非我杯茶,在取捨間,當然取芭蕾啦!芭蕾舞音樂真係好優美,我好喜歡,所以亦一個好大原因選擇佢為興趣。

原文章由 hjm 於 07-10-18 00:58 發表

Sandy, I used to do Chinese dance at school, then shifted to Jazz for many years.....ago! In the old days....

Anyway my sister teaches Ballet too, so I'm a dance fan! But not like you, I have st ...

琥珀宮

LEON,

真係好耐冇目你入黎啦!

我個9歲肥仔都係咁駁咀,佢又奀皮,小鬧唔驚,中鬧唔理,係大鬧先會醒定,我就黎俾佢激到入QE啦!

咦,你大老細間學校似乎好著重呈報俾教署既小三評估試喎,所以先咁密密操練。好彩我大、二老細間學校三年級時唔算操得好犀利。換另一個角度睇,密d默書、評估都好架,咁就成日保持熟練,唔需要堆到考試先黎溫。唯一對策都係要你大老細儘快做完功課,對完功課之後,再晚晚同佢溫番每日教過既書,到左依家我都係咁架。

另外,我大老細過完個暑假,發覺佢遊魂,英文文法亂哂大籠、數學又退步,我依家規定佢每一日個英文練習。本來我睇大及三老細,老公貼身睇二老細,但佢下個星期一要開始輪更,我可能某時要兼睇埋未開腦既二老細,今勻真係「泥菩薩過江」囉!:-( :-(

原文章由 LEON 於 07-10-18 10:59 發表
各位,

hi!好耐無留言啦,因為----忙!

最近大仔唔知係咪踏入反叛期,時時事事駁咀,我要用盡全身EQ對待佢!

其實佢只係讀普通小學,功課不多不少,但今年P.3開始好密測驗默書評估,搞到每日不停咁追時間,佢辛苦時我都好慘!開學後我家 ...

琥珀宮

愛麗斯:

你事業心及責任心咁強,從你未生之前,已經露出左蛛絲馬跡啦!

唔係忍痛能力,我相信係每人既皮膚結構唔同,幾時都話你得天獨厚,生多多都冇問題。依家我睇緊套韓劇,入面有個8歲既小女孩,可愛到不得了,真係有衝動想再生多個女,雖然明知冇可能啦,而且又唔係一定生女既。你就好啦,真係好、好、好羨慕你!

你老公真係關心你,我老公冇依哦我理一樣野架。我大肚時,佢拖住d老細照行到好似俾人追債咁快,隔成條街,有時嬲起上黎,我唔行,搵位坐係度,等佢番轉頭搵我或打電話俾佢,發佢爛渣囉!

原文章由 alicevege 於 07-10-18 12:29 發表

珊迪:

幾時都話你了解我
我豎起條尾你已經知我做緊 meh

係呀, 私家醫生 d 手勢真係無得頂 , 我生完已經來去自如:lol. 個個朋友都話我 ng 似 just 生完 . 不過我諗除左 dr 手勢, 仲要睇下個人 ...

琥珀宮

愛麗斯:

我阿媽前衛,所以我都前衛,我一出院就沖涼,唔用姜水,一個星期度就洗頭,只係關實哂廁所所有窗門,一沖完涼洗完頭就抺乾水,即吹頭髮。我阿媽話齋點可以咁烏糟唔沖涼、洗頭架; 諗下又係喎,以前鄉下d人沖個熱水涼好大件事,又冇風筒,所以咪有咁既傳統囉,但時代唔同哂勒,好多野唔應該人地講,就盲目去信,應該考慮下現實環境,做人真係唔可以一本通書讀到老。

原文章由 alicevege 於 07-10-18 12:37 發表

idyfan2002,

呵呵呵~~~:D , 實情我係在職 mama 啦. 不過呢排放緊 M/L, 所以咪做住全職 mama 先o羅.

係第二個 topic, d 人話坐月呢樣 ng 做得, 個樣 ng 做得. 唉, 淨係 ng 掂生水已經無可能 la . ...

琥珀宮

愛麗斯:

每人既強項都唔同,我夠羨慕你數掂啦,我係數學未至於白痴,但係絕對低能,加減數都可以錯哂,好彩係我冇誤交損友,要夾錢計錯數都會糾正番我。

原文章由 alicevege 於 07-10-18 12:39 發表

珊迪,

你真係強呀~~~我完全係運動白痴 :mrgreen:

琥珀宮

idyfan2002,

大人都係百幾,不過唔記得幾多,或者我打聽清楚再覆你。

原文章由 idyfan2002 於 07-10-18 15:02 發表

sandykl~
我有請工人幫手架!!:mrgreen: 如果要我一個湊三個我實攪唔掂

聚下都好喎~ 請問大人同小童点收費呀??

琥珀宮

idyfan2002,

我唔跳番一晚舞,我諗我會周身唔聚財。我希望保留我私人時間,減壓好重要,係我生活既動力。

原文章由 idyfan2002 於 07-10-18 15:11 發表

你原來已經跳咗咁耐舞嗱....., 你好叻呀要湊三個都仲可以有心機去跳舞仲要跳咗咁多年,如果比我寧願係屋企抖下好過 ...

大宅

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:31 發表
LEON,

真係好耐冇目你入黎啦!

我個9歲肥仔都係咁駁咀,佢又奀皮,小鬧唔驚,中鬧唔理,係大鬧先會醒定,我就黎俾佢激到入QE啦!

咦,你大老細間學校似乎好著重呈報俾教署既小三評估試喎,所以先咁密密操練。好彩我大、二 ...

sandykl~
睇見你話晚晚都要同佢地溫書,我諗起都驚 ,咁咪冇晒自己d私人時間!!!!!

大宅

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:58 發表
idyfan2002,

我唔跳番一晚舞,我諗我會周身唔聚財。我希望保留我私人時間,減壓好重要,係我生活既動力。

咁你係自己跳定約埋朋友一齊跳呀:mrgreen:

大宅

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:54 發表
idyfan2002,

大人都係百幾,不過唔記得幾多,或者我打聽清楚再覆你。

好呀唔該晒

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好Q憎我奶奶,想佢快 d死添:tongue: 我有生之年你都咪使指意抱我個囝同見個囡
唔使理我....借個地方發洩 癲完無野

大宅

Dance

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:14 發表
hjm,

你妹妹教芭蕾舞你都唔學,咁近城隍廟都唔求簽? 你有舞蹈底子,再跳番應該問題唔大,不過我亦都明白你工作困身,所以好難保持到自己興趣。

我都唔跳得好多年勒,隻腳已發出投訴警號,但個腦唔肯接收訊號,因為個心仍然喜歡 ...

Oh but my sister actually lives in England. BTW, I have my daughter on ballet lessons already lah!! Haha, and she likes it (she's 4) so I'm still a little connected! I used to be in a Jazz Dance club (can share with you when we meet!) and did many performances! It was really great, having the friendship, the practice and the challenges of performing 4 dances in a show! I still went to the City Hall Jazz lessons after having my no.3 baby, but it was not as easy anymore! I still like to watch dances though!:-P

大宅

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:31 發表
LEON,

另外,我大老細過完個暑假,發覺佢遊魂,英文文法亂哂大籠、數學又退步,我依家規定佢每一日個英文練習。本來我睇大及三老細,老公貼身睇二老細,但佢下個星期一要開始輪更,我可能某時要兼睇埋未開腦既二老細,今勻真係「泥菩薩過江」囉!:-( :-(

珊迪:

我大仔未又係 , 放完個暑假, 個乘數表得番八成 , 尋日對佢對功課, 夠膽死 8x3=27 . 中文又成日寫錯字, d 筆順錯. 雖然我自己有時都 ng 一定 o岩, 但無理由 "剔手邊" 個次序變成 (一 , 丿, l ) o架 . 我成日鬧佢, 你不如著完底褲至著面褲呀. 唉, 我諗我無監察佢, 佢又係用番個懶人方法
bare in mind we are always on your sides

大宅

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:41 發表
愛麗斯:

你事業心及責任心咁強,從你未生之前,已經露出左蛛絲馬跡啦!

唔係忍痛能力,我相信係每人既皮膚結構唔同,幾時都話你得天獨厚,生多多都冇問題。依家我睇緊套韓劇,入面有個8歲既小女孩,可愛到不得了,真係有衝動想再生多個女,雖然明知冇可能啦,而且又唔係一定生女既。你就好啦,真係好、好、好羨慕你!

你老公真係關心你,我老公冇依哦我理一樣野架。我大肚時,佢拖住d老細照行到好似俾人追債咁快,隔成條街,有時嬲起上黎,我唔行,搵位坐係度,等佢番轉頭搵我或打電話俾佢,發佢爛渣囉!

珊迪:

係咩???我有露出馬腳咩? hahahah:lol:
可能天秤座性格掛, 成日都想 d 野做好 d. 所以見到個 屎 temp, 我真係好鬼火滾 . 老細 & 同事成日叫我冷靜 d, ng 好動到胎氣

係 wor, 可能真係皮膚問題. 係呀, bb 真係好可愛~ 呢排我見到屋企個 b 都有衝動想生多個. 不過 ng 會啦, 我真係太忙, 無時間接呢個 大 project :(. 老公話過幾年先, hey, 我到時都變超齡產婦啦, 仲生 meh... >"<

哈哈~~反而係我行到好似俾人追殺 wor:D, 老公 & 同事 & 身邊 d 人都叫我 ng 好行得咁急 . 但我個人平時都係行得快, 一下子要改呢個幾十年的習慣, 好難 ka
bare in mind we are always on your sides

大宅

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:52 發表
愛麗斯:

每人既強項都唔同,我夠羨慕你數掂啦,我係數學未至於白痴,但係絕對低能,加減數都可以錯哂,好彩係我冇誤交損友,要夾錢計錯數都會糾正番我。

珊迪:

我得 d 婆仔數掂 o乍 , 大數.....仲要磨練 la

大宅

原文章由 leetai 於 07-10-20 00:45 發表
好Q憎我奶奶,想佢快 d死添:tongue: 我有生之年你都咪使指意抱我個囝同見個囡

leetai~~

冷靜....冷靜.....:lol

大宅

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:58 發表

好同意呀, 減壓好重要, ng 係真係人都癲
我係 音樂 同 shopping
無計, 我丁點運動細胞都無:lol
shopping 都算係運動啫

大宅

原文章由 SandyKL 於 07-10-19 22:49 發表
愛麗斯:

我阿媽前衛,所以我都前衛,我一出院就沖涼,唔用姜水,一個星期度就洗頭,只係關實哂廁所所有窗門,一沖完涼洗完頭就抺乾水,即吹頭髮。我阿媽話齋點可以咁烏糟唔沖涼、洗頭架; 諗下又係喎,以前鄉下d人沖個熱水涼好大件事,又冇風筒,所以咪有咁既傳統囉,但時代唔同哂勒,好多野唔應該人地講,就盲目去信,應該考慮下現實環境,做人真係唔可以一本通書讀到老。

珊迪,

我都係呀, 一出院返到 home 就即刻洗頭沖涼, 之後就隔日洗頭, 澡就日日沖 . 無用薑水呀, 因為我 ng 願搞呢 d 野, 亦都無人幫我搞. 其實而家 d 自來水乾淨過以前好多, 問題不大:-P. 當然啦, 都係要小心攝親, 要即吹頭抹乾身. 我 d 朋友成日笑我係鬼婆 .

我老公 d 屋企人成日叫我呢樣個樣, 唉, 我邊有呢 d 閒情日誌做 d 咁 o既野呀. 而且, 亦學你話齋, 今時 ng 同往日, 以前個套, 個理念可取, 但方式要轉 law :D

琥珀宮

idyfan2002,

問左龍堡啦,原來有午餐及下午茶餐自助餐架。

午餐: 1200-1430
大人95
小童$80

另加一10%

下午茶餐: 1500-1730
大小同價: $70 另加一

以上小童3歲以下免費。

我諗食下午茶自助餐好d,時間鬆動d,上次我地都係食下午茶自助餐。

原文章由 idyfan2002 於 07-10-19 23:30 發表

sandykl~
睇見你話晚晚都要同佢地溫書,我諗起都驚 ,咁咪冇晒自己d私人時間!!!!!

琥珀宮

leetai,

如果覺得可以既,講下發咩事,令你咁嬲。有時講左出黎,個心會舒服d。咁當然,如果你認為唔方便,唔好講咯。

原文章由 leetai 於 07-10-20 00:45 發表

首頁

尾頁

跳至