在職全職

跳至

首頁
12345...67

尾頁

琥珀宮

購物亦都係我減壓方法之一,但太犯本,所以依家減少左好多咯。

原文章由 alicevege 於 07-10-20 12:27 發表

好同意呀, 減壓好重要, ng 係真係人都癲
我係 音樂 同 shopping
無計, 我丁點運動細胞都無:lol
shopping 都算係運動啫

琥珀宮

愛麗斯;

我行路中速,但大肚時成個人都好重,尤其陀到尾,而且我陀親胎自己就瘦,肚就大,8、9個月都唔就人,理個就係我老公勒。佢一跨步起碼都有3呎,我點追佢呀!

原文章由 alicevege 於 07-10-20 12:17 發表

珊迪:

係咩???我有露出馬腳咩? hahahah:lol::" />
可能天秤座性格掛, 成日都想 d 野做好 d. 所以見到個 屎 temp, 我真係好鬼火滾 . 老細 & 同事成日叫我冷靜 d, ng 好動到胎氣

係 wor, 可能真係皮膚 ...

琥珀宮

愛麗斯:

真謙!

原文章由 alicevege 於 07-10-20 12:20 發表

珊迪:

我得 d 婆仔數掂 o乍 , 大數.....仲要磨練 la

琥珀宮

愛麗斯:

你連姜醋都唔煲,比我更前衛,我生大老細時我係唔食姜醋,到三老細時先將姜醋汁撈飯食咋,其他野都唔多食。

原文章由 alicevege 於 07-10-20 13:31 發表

珊迪,

我都係呀, 一出院返到 home 就即刻洗頭沖涼, 之後就隔日洗頭, 澡就日日沖 . 無用薑水呀, 因為我 ng 願搞呢 d 野, 亦都無人幫我搞. 其實而家 d 自來水乾淨過以前好多, 問題不大:-P. 當然啦, 都係要小心攝 ...

琥珀宮

等我的番上黎,注意: 資料有改

3-kids MaMa Club Gathering
日期: 07 年 11 月 24 日 (六)
時間: 3:00 pm
地點: 龍堡酒店咖啡室 (佐敦童軍總會隔離)
活動: tea buffet

價錢: $70+10% 大小同價 3歲以下小童免費

出席靚媽~~~
1. 愛麗斯 (一大一小) :loveliness:
2. SandyKL (我唔係靚媽,都參加去睇後生靚媽,一大一小)

3. hjm mom (一大一小)
4. AKLAMY (未定帶幾多隻出黎, 我好勁架, 有時可以一拖3的)

5. 程媽 (一大一小)

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-10-20 23:34 編輯 ]

琥珀宮

愛麗斯:

象棋都好過網上遊戲吖!困係棋盤,總比困係虛擬世界細得多。依家小朋友既物質生活太豐富啦,難怪依家d人既學歷幾高都好,分分鐘及唔上我地果代既預科生及中學畢業生。

我大老細做練習時寫I are't going to.....。噢!賣吉---剩凶!!

原文章由 alicevege 於 07-10-20 16:06 發表

珊迪:

唉, 一模一樣呀 , 又係直式對, 橫式個答案錯
我個仔仲衰呀, 36+8=47, 跟住叫佢改, 作死囉, 等如 44 . 連我老公都忍 ng 住要出聲話佢 . 我個仔個靈魂應該放左係副象棋度.......... ...

琥珀宮

我老公係鑽石---又難鑽得開,仲冇可能鑽出血!:evil:

原文章由 alicevege 於 07-10-20 16:11 發表

hahahah, 所以有時我會屈老公 ka

琥珀宮

我係成個"b"字,我陀親b後面睇都有腰架,唔多覺,但隻腳踵,走唔郁。仲有係年齡問題,我生大老細時32歲,都仲好d,之後到三老細已係中度高齡產婦,佢地又重,真係走唔郁。有仔真係要趁嫩生架。所以以我今時今日既年紀,再陀多次簡直係虐待自己,咪攪!

原文章由 alicevege 於 07-10-20 16:18 發表

珊迪,

我都係主要肥晒去個肚個度, 成個蘋果咁, 坐係度無人會發現我係大肚婆. 雖然個肚都大, 但又無減我行路個 speed , 早排食晏, 我同個同事行先, 後面 d 同事話, 係後面睇, 我完全 ng ...

琥珀宮

注意: 資料有改

3-kids MaMa Club Gathering
日期: 07 年 11 月 24 日 (六)
時間: 3:00 pm
地點: 龍堡酒店咖啡室 (佐敦童軍總會隔離)
活動: tea buffet

價錢: $70+10% 大小同價 3歲以下小童免費

出席靚媽~~~
1. 愛麗斯 (一大一小) :loveliness:
2. SandyKL (我唔靚,但參加睇靚媽,一大一小)

3. hjm mom (一大一小)
4. AKLAMY (未定帶幾多隻出黎, 我好勁架, 有時可以一拖3的)

5. 程媽 (一大一小)
6. idyfan2002 (一大一b)

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-10-20 23:32 編輯 ]

琥珀宮

係醫院沖涼洗頭,我又唔敢,因為醫院個廁所有抽風系統,又有冷氣,我只敢抺身咋,而且一早一晚,有人幫我洗傷口,可以捱到3日。一番到屋企,第一件事就係沖涼先。

原文章由 LEON 於 07-10-20 18:01 發表
我成日都話自己係鬼婆,因為托仔時完全無介口,生完第二日係醫院沖涼洗頭,姑娘借風筒俾我!姜醋有煲但要來派,我一d都唔鐘意飲!:mrgreen:

琥珀宮

hjm,

我自己比較喜歡少d人一班,之前同阿女報方樹泉與培藝合辦既芭蕾舞班,平係平,$600/10堂,但見成10幾近20人一班,第一堂見個年輕姐姐一個上堂,完全冇執到三老細,於是我幫佢轉左依家小太陽同毛妹合辦既芭蕾舞班,$660/1個月(視乎月大月小,有時係4堂,有時係5堂),人數5至6個,氣氛雖然唔夠之前咁熱鬧,但我覺得學到野囉。不過咁,琴日行過方樹泉,阿女認得,我問佢鍾意邊處學芭蕾舞,佢話方樹泉。大人與小朋友既角度點都會有出入。

我都知道沙田大會堂與王仁曼協辦芭蕾舞班,$400/月唔貴勒,跳得過。

原文章由 hjm 於 07-10-20 20:37 發表

Me too! I also like shopping and there are several types. One for the kids, and one for my own!!

My no.3 takes the lessons at school (Kindy) so only afterschool she stays one for an hour. It's ve ...

琥珀宮

愛麗斯:

象棋可鍛鍊到腦力,而且捉得叻,要深入,緊係有必殺招架啦! 以前睇無線播既日劇,《青春火花》、《綠水英雌》呀咁,邊個冇必殺技?「鬼影變幻球」、「飛魚轉身」呀咁。睇武術小說一樣有,「九陰真功」「九陽神功」,少林、武當既招式一樣有名堂。理樣我幫你大老細講說話喎。象棋捉得叻,都一樣可國際知名架,電腦遊戲打得叻,有幾出色?

原文章由 alicevege 於 07-10-21 01:11 發表

珊迪,

你錯啦, 佢成日睇睇埋埋 d 捉棋書, 講埋晒 d 神仙過河 個 d 戰術名, 成個 樓華 咁 ka

琥珀宮

收手、收肚啦!你老公揸緊7人車未呀?未就快換勒,普通私家車或的士不可坐超過5人架。

原文章由 alicevege 於 07-10-21 01:18 發表

hhahahah, 我又係後面睇有腰 ka
我又無咩腫 (touch wood), 我醫生都話我好彩, 無物點腫, 陀得幾靚

係呀, 早幾年生大老細, 真係仲輕鬆 d, 所以有仔真係要趁嫩生, 我都要面對現實.............收手 lu ...

琥珀宮

愛麗斯:

我又唔係咁覺得喎,剛出世BB食完瞓,瞓完食,唔得意,到7、8個月先開始好玩,但去邊都麻煩,又要帶水、奶粉`尿片、濕紙巾....一大堆野,真係煩,直至到3歲以上,bb行得穩,食到大人食物,咁先好d。我三老細五歲,有事識得表達,依家我先覺得終於可以鬆口氣。所以如果加萬一要再生多個,又由頭黎過,我會:-( :-( :-( ,因為我好怕煩!

原文章由 alicevege 於 07-10-21 01:28 發表

咁橋呀:lol: :lol: :lol:

係囉, bb 真係好得意呀, 望住佢地, 真係想生多個 ka , 但我未來兩三年都無時間, 到我 ok 時, 都超齡 , 所以都係收工 lu
湊 bb 我又覺得 ok 喎:mrgreen: , 反而到左一歲要 ...

琥珀宮

idyfan2002,

大老細六年級,佢嫌我跟得佢貼,要求我俾佢出面補習架,佢又點知道我教會更俾心機吖! 佢只係覺得我日日搵條繩縛住佢啫。

佢仲話老師話家長唔應該改佢既功課(因為錯既題目我會打x,佢理個人係懵到唔會擦番x既)。我夠知唔應該啦,但如果唔睇佢d功課,我又唔知佢既弱點,淨係睇到佢錯,又唔知佢錯咩,唔知佢既遊魂程度,點招番佢個魂魄番黎呀?

原文章由 idyfan2002 於 07-10-21 10:17 發表

sandykl~
嘩你最大嗰個幾年級呀,你咁叻可以自己教晒唔駛請人 ,其實我覺得如果可以自己教都好,起碼會有心機d唔會求求其:lol

琥珀宮

idyfan2002,

我地理度有全職媽咪架,但佢地真係好忙,所以間中先會見到佢地,好似開理個討論版既Carrie咁就係一例。

我家住紅磡,吊腳呢?

原文章由 idyfan2002 於 07-10-21 16:41 發表
各位靚媽 ~

:mrgreen: 想知多d你地嘅野, 請問你地係咪個個都係在職媽媽呀?? 我係全職媽媽同埋我住係慈雲山架~ 咁你地又住係邊呀 , 住得近嘅話睇下平時可唔可以一齊食下飯!! ...

琥珀宮

leetai,

慢慢黎,唔洗急,一定係谷左好耐既問題咯,所以先咁難表達。

原文章由 leetai 於 07-10-21 23:26 發表

唔係唔講得只係太長篇......我有無佢無理過我,電話都無....打就係錢,生完我自己坐月次次都係,唉我都唔知由邊樹講起好:cry:

琥珀宮

愛麗斯:

幾驚你話7人車差一個先坐得哂,要再生多個呀! 你有4個已令我佩服到不得了架啦。

原文章由 alicevege 於 07-10-22 08:39 發表

換左 lu :lol :lol :lol , 知道有呢個 b 就換 lu

收山啦~~~過多兩年, 佢地陸陸續續上小學, 就忙好多, 無家陣咁嘆.

琥珀宮

愛麗斯:

我估佢係可以有同學群住,傾打機,佢係屋企成日約埋d同學上網打機。

佢今次英文評估派左卷啦,得62分,唉!不過份卷對佢黎講係有d難度,好多深字,但未至於攞咁低分。已經放最多時間同佢溫英文架勒。

原文章由 alicevege 於 07-10-22 08:47 發表
珊迪,

可能大老細見 d 同學有補習, 所以又想補埋一份 o者. d 補習老師年輕貌美, 又送禮物 . 阿媽兇猛長氣, 兼送滕條 . 無得比......無得比 .

不過補習一定無自己教 o甘 貼身, 又 ng 知佢補習 ...

琥珀宮

idyfan2002,

食人奶緊係冇咁飽肚啦,我都有努力揼出黎,餵過下人奶,每個唔過一個月就放棄,實在太辛苦勒!餵到初乳最多抗體我就算勒。你個個餵人奶,餵到幾大個?

原文章由 idyfan2002 於 07-10-22 14:13 發表

SandyKL~

同意呀 , 我都係咁話!! 淨係初初教佢食糊仔都夠攞命啦

咦你地生嗰d BB 個個都係食完訓, 訓完食咁好嘅!! 点解我三個仔都唔係咁嘅 唔知係咪餵人奶食唔飽呢???-( 佢地三個都冇 ...

首頁
12345...67

尾頁

跳至