懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位媽咪會在那兒幫BB打針?
1.健康院或診所?
2.在那間診所?打了咩針或打算打咩針和幾多錢?
3.如在健康院 會否再替BB打肺炎鏈球菌、輪狀病毒、乙型流感嗜血桿菌及水痘針呢?
4.有無媽咪聽過或在這兒打針【智滙保健國際有限公司】
他們成套針打哂連5合1三針及6合1一針,都係$6080.

但在診所淨係打肺炎鏈球菌1針已$700-800共4針
仁安全套連6合1+5合1共四針也要$6400(不包輪狀)
輪狀也要700元-800元一劑共兩劑(仁安要770元不包醫生費)

而且健康院不包乙型流感啫血桿菌!
如果要打哂健康院不包的《鏈球菌,,輪狀,,血桿菌》
都要成四千幾元(仲未包括水痘針)
所以我覺得比多1000元打埋3支5合1及1支6合1還好,,但是它要一次過比哂$6080元!
所以想問各位媽咪有無聽講呢個計劃,或已經用緊呢個計劃!

5.請想各位媽咪是否也會替BB打哂以上的針?

健康院4合1只包括白喉,破傷風,百日咳及滅活性小兒麻痺。
另外還有乙型肝炎,,和麻疹針...
聽講健康院那些叫有細胞疫苗,而5/6合1就係無細胞疫苗!

而5合1就包括以上4合1的全部和乙型流感啫血桿菌

而6合1就多埋乙型肝炎,,但本身BB一出世就會打卡介苗及乙型肝炎,,所以就無需打6合1住...

[ 本文章最後由 yukiko906 於 07-10-16 05:10 編輯 ]

複式洋房

我阿仔係仁安將軍澳診所打, 應該係$5,570包埋5合1, 6合1同肺炎鏈球菌等.不包輪狀病毒口服液, 輪狀要在BB6個月前飲兩劑先有效, 每劑大約$700.

你可以參考以下網址:

男爵府

~.其實我想問下~,
如果在私家打晒所有小b要打既針要幾多錢呀...
另外在政府打係唔係唔夠的,要在私家再打呀?.又要幾多錢呢?
因我本身住大埔,會在仁安生,但如果要打針.去返仁安,好遠,所以我會打算在大埔健康院打......
你地會點選擇呢?????:idea::idea:

大宅

我都係煩緊呢個問題,我係仁安生,但去仁安打針又好遠,(我住大埔)所以我會係健康院打,再搵私家醫生打肺炎針....(四支最少都
要2800蚊...)其他唔會幫BB打住....等佢大0的先...

原文章由 Doobi 於 07-10-15 15:47 發表
~.其實我想問下~,
因我本身住大埔,會在仁安生,但如果要打針.去返仁安,好遠,所以我會打算在大 ...

子爵府

原文章由 yukiko906 於 07-10-15 13:32 發表
1.健康院或診所?
3.如在健康院 會否再替BB打肺炎鏈球菌、輪狀病毒、乙型流感嗜血桿菌及水痘針呢?
4.有無媽咪聽過或在這兒打針【智滙保健 ...

你講要一次過比$6080, 係咪百本呀..我有收到佢的catalogue呀, 不過唔知呢間好唔好??

男爵府

我係經護協join[智匯]個plan, $5930包3針五合一, 1針六合一, 四針肺炎鏈球菌, 兩劑口服輪狀及一針水荳針! 好多地點可以選擇, 我bb今日先去完太子clinic打五合一及口服輪狀!:mrgreen:

原文章由 yukiko906 於 07-10-15 13:32 發表
1.健康院或診所?

別墅

原文章由 LongMom 於 07-10-15 15:21 發表
我阿仔係仁安將軍澳診所打, 應該係$5,570包埋5合1, 6合1同肺炎鏈球菌等.不包輪狀病毒口服液, 輪狀要在BB6個月前飲兩劑先有效, 每劑大約$700.

你可以參考以下網址:
http://www.union.org/new/tc_chi/services/images ...

我都有係仁安將軍澳看過章程,以上你講那個已經加到$6400元了!

別墅

原文章由 Doobi 於 07-10-15 15:47 發表
~.其實我想問下~,
因我本身住大埔,會在仁安生,但如果要打針.去返仁安,好遠,所以我會打算在大 ...

在之前我提及過(智滙)是我比較之下最平最低,而又包括哂所有針!只不過要一次過比哂$6080元,無咩大信心跟住每到要打針的時間,便有專人提你約時間去打針!還有很多地方選擇!
銅纙灣,則魚涌,太子,旺角,長沙灣,將軍澳,觀塘,馬鞍山,大圍,元朗,荃灣及粉嶺。它還有很多單項套餐也是比其他診所平!
例如我問過盈健和卓健,,都要700元-800元一支鏈球菌,而智匯就2600元打哂四支!還可以補針$650元打一支
所以我想問各位媽咪有無試過去(智匯)!或聽講過呢間公司!

別墅

除健康院針,就唔使打其他針?

1.健康院或診所?

請問有無媽咪除了去健康院打之外...就不會再打其他疫苗呢?原來也有很多人也不會打鏈球菌,,因為實在太貴...而且覺得不是一定要打喎。

男爵府

我覺得肺炎鏈球菌真係值得打, 因為呢隻菌好勁, bb咁細個抵抗力又弱, 感染到真係後患無窮, 嚴重d連命仔都冇! 付擔唔起就冇得好講, 可以的話最好都係幫bb打, 博唔過呀!

你可以去護協join[智匯]個plan($5930), 一來平d, 二來經護協報名有晒單據, 應該比較有保障!:mrgreen:

原文章由 yukiko906 於 07-10-16 05:09 發表

請問有無媽咪除了去健康院打之外...就不會再打其他疫苗呢?原來也有很多人也不會打鏈球菌,,因為實在太貴...而且覺得不是一定要打喎。

別墅

cherriemama

你好,想問護協係咪只限會員的才可參加此疫苗注射計劃?謝謝回覆

男爵府

唔一定係會員, 會員親友都得, 如果你想join, 我可以pm我會員號碼俾你報名, 張form上面"申請人與會員之關係" ~~~ 你填 "朋友" 就ok 啦!:mrgreen:

原文章由 goby 於 07-10-16 11:01 發表
cherriemama

你好,想問護協係咪只限會員的才可參加此疫苗注射計劃?謝謝回覆

別墅

麻煩你pm俾我呀。謝謝幫忙

男爵府

cherriemama,我想請問下你個BB打完之後有無發燒、紅腫等,另外係護士定醫生打針架?
thanks so much!

原文章由 cherriemama 於 07-10-16 15:51 發表
唔一定係會員, 會員親友都得, 如果你想join, 我可以pm我會員號碼俾你報名, 張form上面"申請人與會員之關係" ~~~ 你填 "朋友" 就ok 啦!:mrgreen:

男爵府

可以參考呢度!我打去問左護協價$5930-,但一定要上護協比錢,普通人價$6080-可以自己去入數然後fax!佢地個contact係
Tel:28908172
http://www.nurse.org.hk/c_index.htm

原文章由 goby 於 07-10-16 16:06 發表
麻煩你pm俾我呀。謝謝幫忙

伯爵府

畀面勳章

CHERRIEMAMALS PM 埋給我呀!!! THX

伯爵府

畀面勳章

CHERRIEMAMALS PM TO ME,THX!!!

大宅

咁如果我個BB剛剛在健康院打了四合一針,可吾可以join plan?

本身諗住去私家打肺鍊針及口服輪狀病毒便算,而家聽你們說又包水痘針等,好似幾好。

另外,肺形鍊球菌真的好勁,我姨甥在3歲時便被感染了。
他在浸會住了1星期都揾唔到病因(當時仲未興這隻菌,佢不停發燒不退),醫生check唔到,之後他退了燒便叫他出院,
不到1天他又發燒,我姐姐改揾第2個醫生,我姨甥在仁安check血
check了四天(用血check唔同的菌),終於揾到係肺形鍊球菌,
醫生仲話若這隻菌都不是的話,佢都冇辦法啦! 我們當時好擔心,因姨甥的性命危在旦夕,幸好醫生冇估錯,所以大家唔好忽視這隻菌。

Cherriemama,請pm埋比我,thanks!

男爵府

Please check pm!:mrgreen:

我bb o係太子clinic打針, 係醫生打的, 其他clinic就唔清楚! 打完冇發燒, 一切如常!

原文章由 tobbywong 於 07-10-16 17:28 發表
cherriemama,我想請問下你個BB打完之後有無發燒、紅腫等,另外係護士定醫生打針架?
thanks so much!

別墅

原文章由 cherriemama 於 07-10-16 15:51 發表

HI, Cherriemama,

請你也pm 給我, 等我可以join 護協, 謝謝!

首頁

尾頁

跳至